Expo Hoppenbrouwers in DILBEEK

C21

Expo Hoppenbrouwers in DILBEEK

Scherm__afbeelding_2024-03-21_om_11
 
Naar aanleiding van 50 jaar Westrand, werd er een werkgroep opgericht om de architect Alfons Hoppenbrouwers en zijn architectuur onder de aandacht te brengen bij een breder publiek. Deze werkgroep bestaat uit zowel vrijwilligers als deskundigen. Vandaag zijn vooral studenten architectuur of kunstenaars uit binnen -en buitenland op zoek naar meer informatie over Alfons Hoppenbrouwers en bezoeken regelmatig het Westrandgebouw.
De werkgroep heeft aan het begin van het seizoen 2023-2024 de Hoppenbrouwerswand geïntroduceerd in het gebouw waar je al kan proeven van een aantal van zijn schilderijen. 
Van zaterdag 23 maart tot vrijdag 26 april kan je in galerij Lineair naar de tentoonstelling ‘Alfons Hoppenbrouwers,
Ruimte voor kleur en getal.’ Een titel die te verklaren valt door het bonte gebruik van kleur in Hoppenbrouwers oeuvre en de getallenverhoudingen die aan de grondslag liggen van vele van zijn werken. Deze expo brengt de schilderijen van Alfons Hoppenbrouwers onder de aandacht en niet de architectuur, die de hoofdrol speelde in de net afgelopen tentoonstelling ‘Westrand 50 jaar: ruimte voor ont-moeten’, naar aanleiding van 50 jaar cc Westrand.
Alfons Hoppenbrouwers was een bijzondere man, hij was broeder, docent, architect en kunstschilder. Afgestudeerd als burgerlijk ingenieur-architect realiseerde hij al enkele architecturale projecten alvorens van start te gaan met het ontwerp van het Westrandgebouw. Zijn invloed op het architectuur- en kunstonderwijs valt niet te onderschatten. Hij is zich steeds actief blijven inzetten voor kunst, architectuur en stedenbouw. Slechts aan het einde van zijn carrière werkte Hoppenbrouwers als plastisch kunstenaar.
De tentoonstelling vindt hier plaats in de galerijruimte van Lineair, omdat dit gebouw een link heeft met de architect Hoppenbrouwers, maar ook omdat hier in het verleden ook al tentoonstellingen van hem te zien waren. 
Lineair is een culturele partner van Westrand en ligt op wandelafstand van het cultuurcentrum.  Het Museum van Hedendaagse Kunst (M HKA) te Antwerpen selecteerde uit zijn omvangrijke collectie een aantal sleutelwerken, die een gevarieerd beeld tonen van het oeuvre, zowel vormelijk als inhoudelijk. Een week later opent er een tentoonstelling met werken van twee klassen van Luca school of Arts, de school waar Hoppenbrouwers zelf les gaf. De leerlingen gingen aan de slag met het werk van Hoppenbrouwers om er een hedendaagse invulling aan te geven en analyseerden zijn principes.
Nieuw is tevens de Hoppenbrouwerswandeling.
De korte wandeling vormt een lus in het centrum van Dilbeek, de langere wandeling gaat tot aan zijn graf in Groot-Bijgaarden. Vanaf 1 juni is er ook een wedstrijd gekoppeld aan deze wandelingen in het aanbod ‘de Zomer van Dilbeek’. 
 
Dit alles is een samenwerking tussen Vrije Tijd Dilbeek,  de Broeders van de Christelijke scholen, Art-Line, M HKA en het VLP-scholennetwerk en de leerlingen van de secundaire scholen Sint-Lukas Schaarbeek en Sint-Lucas Gent.  
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mrt 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief