SINT-PIETERS-LEEUW/ DILBEEK en DE RAND - Actiegroepen maken wandeling naar bedreigd gebied

C21

SINT-PIETERS-LEEUW/ DILBEEK en DE RAND - Actiegroepen maken wandeling naar bedreigd gebied

Luizenmolen
 

BRAL (Brusselse Raad voor het Leefmilieu), IEB (Inter-Environnement Bruxelles) en NEERPEDE BLIJFT maken op zondag 30 maart een lentewandeling waarbij zij willen aantonen dat de verstedelijking van Neerpede nog steeds verder gaat. De wandeling vertrekt om 14 uur aan het oud-gemeentehuis van Vlezenbeek

Neerpede behoort grotendeels tot de gemeente Anderlecht en ligt verscholen tussen de Lenniksebaan, de grens met Vlezenbeek en Dilbeek, de Itterbeeksebaan en de Ring. Deze vanouds vruchtbare landbouwstreek heeft systematisch aan grondgebied moeten inleveren door verstedelijkingsdrang, grote wegenwerken (Ring), grootschalige sportaccommodatie, industrie en winkelketens die zich in de nabijheid van deze belangrijke verkeerswegen zijn gaan vestigen.
 
Aan deze verstedelijkingsdrang is blijkbaar nog steeds geen einde gekomen. Een bouwpromotor heeft een aanvraag ingediend om zowat 2000 wooneenheden op te richten op een lap prachtige landbouwgrond gelegen tussen de H. Simonetlaan(=in-en uitrit van de Ring naar Erasmus), de spoorlijn Brussel-Gent, de sportvelden van Sint-Gillis en de Lenniksebaan.
 
Tegen deze grootschalige aanpak zijn een drietal actiegroepen in het verweer gegaan.
Het gaat om BRAL (Brusselse Raad voor het Leefmilieu), IEB (Inter-Environnement Bruxelles) en NEERPEDE BLIJFT.
 
Steven De Ridder van de vzw Neerpede Blijft zal tijdens de wandeling toelichting verschaffen bij het hogervermeld project en tevens uit de doeken doen wat de standpunten zijn van respectievelijk de bouwpromotor, het gemeentebestuur, het gewest en de actiegroepen.
 
Steven, die villa “De Fazant” bewoont, gelegen midden in het bedreigd gebied, zal de wandelaars verder loodsen doorheen Neerpede tot aan de Luizenmolen op het gehucht “Vlazendaal”.
 
Luizenmolen 
 
Deze windmolen is een recent (1999) opgerichte houten graanwindmolen die de oorspronkelijke molen vervangt welke is afgebroken in 1955. Als het weer meezit en er voldoende wind waait worden de wandelaars getrakteerd op een heuse maaldemonstratie door vrijwillig
molenaar Jan Delcour, die als geen ander onderlegd is in de molens van het Pajottenland.
 
Het afspraakpunt voor de wandeling is het oud-gemeentehuis, waar men vertrekt om 14 uur. Men voorziet dat men van de 9,5 kilometer lange wandeling zal terug zijn rond 18 uur. Deelnemen kost 5 euro (leden en kinderen jonger dan 15 jaar betalen 4 euro). Stevige wandelschoenen zijn aanbevolen.
Inlichtingen : jan.quinart@scarlet.be  - tel. : 02/569.17.52 (na 20 u)
Organisatie: Vlaamse Werkgroep DE VREDE vzw – afdeling Vlezenbeek.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mrt 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 19 okt 2024

archief