Vanaf 6 januari 2025 wijzigt het aanbod in DILBEEK

C21

Vanaf 6 januari 2025 wijzigt het aanbod in DILBEEK

Scherm__afbeelding_2024-11-23_om_13
 

Op 6 januari 2025 voert De Lijn de volgende fase in van basisbereikbaarheid, de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid. Dit zal het reizen voor inwoners en bezoekers in Dilbeek en omgeving veranderen. De Lijn wil meer inzetten op verbinding en zorgen dat iedereen op zijn of haar bestemming kan geraken. Het gaat om een mix van wijzigingen zoals nieuwe lijnen, nieuwe trajecten voor bestaande verbindingen, frequentieverhogingen, nieuwe lijnnummers ... ​  

Er worden ook een aantal wijzigingen ingevoerd om bijvoorbeeld rekening te houden met aangepaste treinaansluitingen of met wegwerkzaamheden waarvoor een langdurig omleiding noodzakelijk is. Tot slot blijft de dienstverlening in sommige regio’s onder druk staan door een combinatie van een oververhitte arbeidsmarkt en een verouderd bussenpark waardoor De Lijn lokaal moet bijschakelen. De Lijn zal alle aanpassingen monitoren, evalueren en eventueel bijsturen waar nodig.  
Vanaf vandaag kan de reiziger via de website en app van De Lijn alle concrete informatie terugvinden en bekijken of er wijzigingen zijn aan zijn vertrouwde reisroute.  
"Met de invoering van fase 4 vanaf begin januari is ook de invoering van basisbereikbaarheid in de Vervoerregio Vlaamse Rand rond. De frequentie van het vervoersaanbod wordt sterk verbeterd en daarmee ook de betrouwbaarheid van het busnet. Hierdoor wordt het openbaar vervoer steeds meer een vervoersalternatief. Daar kunnen we alleen tevreden mee zijn." Stijn Quaghebeur, politiek voorzitter Vervoerregio Vlaamse Rand
Wat verandert er concreet in de regio Dilbeek? 
In de Vlaamse Rand past De Lijn vanaf 6 januari 2025 haar aanbod aan of stuurt ze het bij. Sommige verbindingen zijn nieuw, andere krijgen een andere reisweg, lijnnummer of frequentie. 
 
Lijn R16 Brussel – Ternat 
Deze lijn vervangt de vroegere lijn 116. De vertrouwde reisweg verandert niet. 
Elk kwartier is er een bus tussen Anderlecht en Itterbeek (N8), elk halfuur rijdt er een door naar Ternat en elk uur kan je reizen naar het station Essene-Lombeek. 
Lijn 117 rijdt niet meer, maar wordt opgenomen in deze lijn R16. Reizigers in de wijken Wolsem en Rondenbos kunnen ook rekenen op lijn R29. 
Hier stap je vlot over: 
Brussel-Zuid: onder meer op de IC-, S- en internationale treinen (NMBS, SNCF, DB en Eurostar), de metro, trams en bussen van de MIVB en de TEC. 
Anderlecht Sint-Guido: op metrolijn 5 en tramlijn 81 van de MIVB. 
Ternat station: op treinen S4 en S10 en bussen van De Lijn. 
Essene-Lombeek station: op treinen S4 en S10. ​ 
Lijn R18 Brussel – Schepdaal 
Deze lijn vervangt de vroegere lijn 118. Het lijnnummer is nieuw en een paar haltes wijzigen, de rest blijft bij het oude. 
Je reist dus nog steeds vlot tussen Schepdaal Centrum en Brussel-Zuid via Itterbeek en Anderlecht. 
Hier stap je vlot over: 
Brussel-Zuid: onder meer op de IC-, S- en internationale treinen (NMBS, SNCF, DB en Eurostar), de metro, trams en bussen van de MIVB en de TEC. 
Anderlecht Sint-Guido: op metrolijn 5 en tramlijn 81 van de MIVB. ​ 
 Lijn R24 Brussel – Ninove 
Deze lijn vervangt de vroegere lijn 127. 
In Liedekerke volgen de bussen een nieuwe reisweg en stoppen ze aan nieuwe haltes. Ook in Roosdaal en Wambeek wijzigen enkele haltes. De specifieke bediening van de school Sint-Franciscus in Strijtem blijft evenwel behouden. 
Op zaterdag rijden de bussen elk uur in plaats van elke twee uur. 
Tijdens schoolvakanties rijden in de spits minder bussen. 
De bussen rijden van Ninove via Okegem voortaan naar Liedekerke Station. Daar keren ze terug via Pamel, Strijtem, Borchtlombeek, Wambeek, Schepdaal en verder naar Dilbeek. In de spits rijden ze tot/vanaf Brussel-Noord of Brussel-West. 
Hier stap je vlot over: 
Ninove Centrum: op bussen van De Lijn. 
Liedekerke Station: op IC-, S- en P-treinen en bus 625. 
Dilbeek Stelplaats: op bussen R10, R28 en R29 van De Lijn. ​ 
 
Lijn R28 Brussel – Ninove 
Deze lijn vervangt de vroegere lijn 128. De vertrouwde reisweg en haltes wijzigen niet. 
Je reist dus nog steeds vlot tussen Ninove en Brussel-Noord via de N8 via Roosdaal, Eizeringen, Schepdaal, Dilbeek, Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek en Brussel centrum. 
Snelbus 126 blijft ook bestaan, krijgt in Brussel en Eizeringen gewijzigde haltes en rijdt onder het nummer 728. 
In de schoolvakanties rijden de bussen vaker in de spits. 
Op zaterdag rijdt de bus elk kwartier het volledige traject, ’s ochtends en ’s avonds is dat elk halfuur. Op zondag blijft de dienstregeling vrijwel ongewijzigd. 
Hier stap je vlot over: 
Dilbeek Stelplaats: op bussen R10, R28 en R29 van De Lijn. 
Brussel-West: op metrolijnen 1, 2, 5 en 6 van de MIVB. 
Brussel-Noord: op de treinen van de NMBS, het net van de MIVB en bussen van De Lijn. ​ 
 Lijn R36 Groot-Bijgaarden – Alsemberg 
Deze lijn vervangt de vroegere lijn 136. Enkel in Dilbeek wijzigt de reisweg: deze lijn rijdt niet meer naar Dilbeek Stelplaats maar sommige ritten hebben Dilbeek Gemeenteplein als eindpunt. 
Van maandag tot zaterdag rijden de bussen steeds naar Sint-Agatha-Berchem Station. 
De bussen rijden tussen Sint-Agatha-Berchem en Alsemberg via Groot-Bijgaarden en Dilbeek. Tussen Dilbeek en Alsemberg rijden ze via Anderlecht, Brussel-Zuid, Sint-Gillis, Elsene, Ukkel en Sint-Genesius-Rode. 
Je kan ook vaker mee, vooral op zaterdag. Dan is er tussen Dilbeek, Brussel-Zuid en Alsemberg elk halfuur een bus, en tussen Dilbeek en Groot-Bijgaarden elk uur. Op zondag heb je tussen Groot-Bijgaarden en Dilbeek een bus om het uur in plaats van elke twee uur, en vertrekken de bussen voortaan wat vroeger en rijden ze ’s avonds wat later. 
Hier stap je vlot over: 
Sint-Agatha-Berchem Station: op bussen en trams van de MIVB en op de S4- en S10-treinen van de NMBS. 
Dilbeek Kaudenaardestraat en Anderlecht Scheut: op lijnen R24, R28 en R29. 
Anderlecht Aumale: op metrolijn 5 van de MIVB. 
Brussel-Zuid: onder meer op de treinen van de NMBS, SNCF en DB. 
Sint-Gillis Horta (halte Morichar): op premetrolijnen 4 en 10 van de MIVB. 
Alsemberg Winderickxplein: op bussen 52, R53 en R55 en bussen van de TEC. ​ 
 
Aanpassingen om een meer betrouwbare dienstregeling te garanderen  
De Lijn past in een aantal regio’s het aanbod aan om meer betrouwbaarheid van de dienstverlening te garanderen. We kampen al enige tijd met tekort aan personeel in bepaalde regio’s waar de arbeidsmarkt bijzonder krap is. Deze problematiek treft ook een aantal van onze exploitanten. Daarnaast is ons voertuigenpark verouderd en stromen nieuwe bussen erg laat binnen: intussen zijn de vertragingen bij de leveranciers opgelopen tot twee jaar. Dit betekent dat we soms niet alle ritten kunnen rijden door een ontbrekende chauffeur of een inzetbare bus. ​ 
 
De Lijn blijft verder inzetten op rekrutering en de verhoging van het aantal inzetbare voertuigen. In 2025 worden er ook ongeveer 200 nieuwe elektrische bussen geleverd en dankzij een extra investering van 400 miljoen euro zal De Lijn volgend jaar ook extra bussen kunnen bestellen. Maar deze ingrepen hebben tijd nodig en zullen de komende jaren pas hun vruchten afwerpen. 
 
Daarom gaan we een aantal aanpassingen doen die de betrouwbaarheid van onze dienstverlening zullen verbeteren. ​ ​ 
 
Communicatie voor reizigers ​  
Alle aanpassingen zijn vanaf vandaag raadpleegbaar op de website en in de app van De Lijn. Reizigers kunnen als ze een datum in januari invullen, via de routeplanner controleren of er wijzigingen zijn in hun reisroute en, of ze nieuwe verplaatsingsmogelijkheden krijgen. Op de website van De Lijn (www.delijn.be/aanpassingen) vind je eveneens een overzicht van de wijzigingen per provincie. Er worden ook in de komende weken affiches voorzien aan de betrokken haltes en klanten zullen folders kunnen bestellen met een overzicht van de belangrijkste veranderingen voor hun regio. ​ 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 19 okt 2024

archief