GALMAARDEN - Joris Potvlieghe maakt nieuw soort luidspreker
Instrumenten- en orgelbouwer Joris Potvlieghe(43) uit Tollembeek heeft zopas een nieuw type luidspreker ontwikkeld. Met de steun van het IWT en de VUB brengt hij binnenkort dit nieuw en hoogstaand product op de markt. Joris hoopt zijn nieuwe luidsprekers zelf te kunnen aanmaken in zijn atelier in Tollembeek en deze met de steun van een distributienet in een straal van 300 km rond Brussel te verkopen.
In zijn atelier in Tollembeek bouwt Joris Potvlieghe al enkele jaren clavichords en restaureert hij tal van orgels. Al op 16 jarige leeftijd probeerde hij om een nieuw en beter soort luidspreker te bouwen. Het zou echter nog enige jaren in beslag nemen alvorens hij in 1999 opnieuw de draad opnam, om de kwaliteit van luidsprekers te verbeteren. “ Als instrumentenbouwer weet ik hoe mijn instrumenten moeten klinken”, zei Joris Potvlieghe. “ Ik wou dan ook iets vinden om de klanken nog beter tot hun recht te laten komen en de verkleuring van het geluid tegen te gaan. Dat neemt niet weg dat mijn kennis uit de instrumentenbouw uitstekend van pas kwam bij het ontwikkelen van weergaveapparatuur”, aldus Potvlieghe.
Vanuit zijn achtergrond als instrumentenbouwer beknibbelde Joris niet op tijd of kosten. Hij koos resoluut voor de hoogste kwaliteit die op de markt te vinden was. “Een massaproduct maken interesseerde me niet. Ik wilde een breed spectrum aan geluid zo onvervormd mogelijk weergeven langs de luidsprekers. Daarbij deed ik geen enkele toegeving, behalve dat de luidspreker moest passen in een woonkamer“, zei Potvlieghe.
Via een innovatiestudie met het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), kwam een samenwerking met de VUB tot stand. De universiteit beschikt over een zogenaamde anechoïsche kamer, ook wel ‘dode kamer’ genoemd. Omdat het geluid daarin niet reflecteert, kun je er neutrale metingen uitvoeren. “ Die metingen vormden een wetenschappelijke onderbouw van mijn werk. Hier kwamen ambacht, intuïtie en wetenschap op een mooie manier samen. Normaal bestaat een luidsprekerkast uit MDF, dat een hoge inwendige demping heeft. Een groot voordeel is dat, maar om structurele resonanties(trillingen) nog verder te onderdrukken, bouwde ik de kast op als een mozaïek van houten blokjes kops notenhout, die per laag van 5 centimeter een spie vormden. Aan de binnenkant van de kast stonden de spieën telkens in een andere richting. Zo vermeden wij parallelle wanden, die akoestische resonanties veroorzaakten. Door met lagen te werken, kon het hout ook krimpen zonder te barsten. Het resultaat is een knap staaltje houtbewerking, dat voor de afwerking geen extra laag fineer meer behoefde”, vertelde Potvlieghe.
De aanmaak van deze nieuwe luidsprekers zal kleinschalig blijven, maar zullen toch verhandeld worden in een straal van 300 km rond Brussel. “ Deze luidsprekers zijn vooral bedoeld voor in studio’s, een absolute must bij echte muziekkenners en ‘audiofielen’ zoals wij ze noemen“, lachte Joris. De kostprijs van deze luidsprekers loopt op tot 8.500 euro per paar. Meer informatie over dit product kan men vinden op: www.jorispotvlieghe.be . en www.orator.be