GALMAARDEN - Meer dan een half uur wachten op ziekenwagen
Enkele dagen geleden werd Marc D. uit Denderwindeke op zijn scooter omvergereden door een vrouw die achteruit reed met haar wagen op het Marktplein in Galmaarden. Hij moest 32 minuten wachten op een ziekenwagen uit Edingen, wat normaal maar 10 minuten mag duren. Blijkbaar weet niemand waarom het zo lang duurde, voor twee franstalige ambulanciers in Galmaarden geraakten.
Ik werd met mijn scooter in Galmaarden ter hoogte van de Delhaize onderuit gereden door een vrouwelijke bestuurster, die van op de het parkeereiland kwam. De bestuurster van de wagen had mij niet gezien, zoiets kan elke dag gebeuren“, vertelde Marc D. die zijn naam liever niet volledig in de krant ziet staan. “ Ik heb daar heel lang op de grond gelegen, veel te lang! Had een bloeduitstorting aan mijn been en veel pijn aan de heup, gekneusde ribben en verder extreme pijnen in heel mijn lichaam. Ik dacht dat mijn heup gebroken was en durfde dan ook niet te bewegen. Ik kreeg veel hulp van enkele zeer bezorgde omstanders en hoorde iedereen zeggen ‘dit kan toch niet meer, waar blijft die ambulance’ ? Pas na 32 minuten kwam de ambulance uit Edingen ter plaatse.
De haren van burgemeester Pierre Deneyer kwamen even recht te staan, wanneer men hem het verhaal vertelde. “ Sinds 1997 ijver ik er al voor dat men de diensten 100 van Ninove of Geraardsbergen moet inschakelen voor onze streek, maar dit kan blijkbaar niet. Ik heb eind van deze maand een gesprek met dokter Monique Coppens Federaal
Gezondheidsinspecteur om deze problematiek nog maar eens te bespreken. Moeten er dan echt eerst doden vallen voor men het systeem kan aanpassen”, vraagt een stilaan wanhopige burgemeester zich af.
Ondertussen heeft Monique Coppens laten nagaan, waarom het zo lang duurde alvorens de ziekenwagen ter plaatse was. “ De theoretisch berekende aanrijdtijd van het gecomputeriseerd ASTRID-systeem voor de afstand Edingen-Galmaarden bedraagt 10:31 minuten. We stellen vast dat het de ziekenwagen in werkelijkheid 32 minuten kostte om vanaf de aangenomen oproep vanuit hun vertrekplaats de plaats van het ongeval te bereiken. De reden waarom ze laattijdig aankwamen kunnen we zelf niet achterhalen. Een aantal tijden zoals de tijd van werkelijk vertrek uit de kazerne in Edingen zijn niet radiofonisch opgegeven.
Ik heb een overleg gevraagd met mijn collega van Henegouwen om de werking van de ziekenwagendienst van Edingen te bespreken”, wist Monique Coppens ons te vertellen
Een maand geleden kreeg Ronny Raveydts uit Vollezele een hartinfarct en moest ook bijna een uur wachten alvorens hulp kwam opdagen. Ondertussen is Ronny terug thuis en hersteld langzaam van de opgelopen schade. “ Mijn vader is vandaag zeker nog niet volledig hersteld en moet nog drie keer kine krijgen per week. Wij stellen ons dan ook de vraag, moesten de medische diensten vlugger hier geweest zijn of het dan zo erg zou zijn. Wij zouden - alle slachtoffers samen - bij de Federale Overheid een klacht moeten indienen. Want alleen sta je nergens. Ik vind het schandalig dat er weer iemand zo lang heeft moeten wachten op medische bijstand, hebben ze het dan echt niet door dat ze spelen met het leven van mensen”, vraagt Melissa Raveydts zich af.
Burgemeester Pierre Deneyer hoopt dat er eind deze maand iets positief uit de bus komt tijdens het gesprek met de bevoegde diensten van dokter Coppens.