Open Monumentendag in de regio PAJOTTENLAND & ZENNEVALLEI

C21

Open Monumentendag in de regio PAJOTTENLAND & ZENNEVALLEI

Open_monumentendag_vlaanderen_2011_p200

Op 11 september is het Open Monumentendag. Zoals elk jaar valt er in de regio Pajottenland & Zennevallei heel wat te beleven. Gemeentediensten, verenigingen en vrijwilligers zetten hun beste beentje voor om er weer een monumentale dag van te maken. De erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei nam een kijkje naar het programma en vertelt welke monumenten hun deuren open zetten, waar interessante tentoonstellingen bezocht kunnen worden, aan welke boeiende wandelingen men kan deelnemen en welke vertellingen het beluisteren waard zijn.

Het thema dit jaar is ‘Conflict’ en daarvan vinden we in de omgeving heel wat sporen terug. Bunkers, burchten, kastelen, mottes en versterkte hoeves zijn getuigen van de conflictsituaties die zich in de loop van de geschiedenis voordeden.
 
Van de verdedigingslijn tussen Waver en Ninove uit de Tweede Wereldoorlog resten ons nog een aantal bunkers. Zowel in Halle als in Roosdaal kan men deze bouwsels uit gewapend beton bezoeken. Een bunker in Ternat behoorde zelfs tot het zenuwcentrum van een afluisterinstallatie van de Luftwaffe. In Galmaarden kan men een kijkje gaan nemen naar een rijke collectie van geallieerde militaire voertuigen uit WOII en maakt men een rondrit langs de Galmaardse oorlogsmonumenten en conflictplaatsen.
 
Het kasteel van Beersel is een typevoorbeeld van een middeleeuwse burcht. De ringgracht, ophaalbrug, kantelen en schietgaten getuigen van de verdedigingsfunctie die ze had. De donjon van het kasteel van Groot-Bijgaarden gaat terug tot de 14de eeuw en is daarmee het oudste gedeelte van het kasteel van de heren van Bijgaarden. In Bever kan men dan weer de mottesite van Burcht bezoeken. Deze motte moest de macht van de Henegouwse graven versterken in de grensstreek met Vlaanderen. Bij archeologisch onderzoek werden in Halle de resten van een waterburcht gevonden, het gaat onder andere om twee torens uit de 13de en 14de eeuw.
 
Op Open Monumentendag staat het onroerend erfgoed in de kijker, maar ook verhalen, legendes, herinneringen, archiefstukken en fotomateriaal worden met het publiek gedeeld. Overal vind je sporen van conflict. In Halle kan men via een wandeling in het centrum op zoek gaan naar de Halse conflictgeschiedenis: het wapenschild, de straat- en wijknamen, het park,… geven hun conflictverhalen prijs. Een wandeling langs de linkeroever van de Zenne brengt herinneringen aan conflicten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog naar boven.
 
Vertellerscollectief ’t Wachtwoord uit Lennik doet spannende conflictverhalen uit de doeken bij het gehucht Het Nelleken, waar een veldslag tussen Brabanders en Vlamingen plaatsvond. De bunkersite in Ternat wordt herschapen in een WOII-decor: kostuums, helmen, wapens, foto’s en geschreven getuigenissen doen de conflicten herleven. Bij de bunkerweide in Roosdaal worden conflictvertellingen ludiek opgevat.
Naast het conflict-patrimonium worden eveneens een aantal monumenten in de actualiteit opengesteld. Het Huisje Mostinckx, dat één van de laatste getuigen van traditionele leembouw in de streek is, werd juist gerestaureerd en is zeker een bezoekje waard.
Open Monumentendag is volledig gratis te bezoeken op 11 september tussen 10 en 18 uur in Beersel, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Halle, Lennik ,Roosdaal en Ternat. Meer informatie over het programma op www.openmonumentendag.be of in het overzicht ‘Open Monumentendag in de regio Pajottenland & Zennevallei.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 aug 2011
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 nov 2024

archief