GALMAARDSE kerk pas in 2017 klaar
Vrijdag werd er in de afgebrande kerk van Galmaarden, door verschillende partijen, een informatievergadering georganiseerd over de toekomst van deze kerk. Pastoor Penne wilt vooral dat de nieuwe kerk een Rooms-Katholieke kerk blijft. De kostprijs voor de nieuwe kerk wordt geraamd op 5,2 miljoen euro. Voor de nieuwe kerk zullen de parochianen zeker nog tot 2017 moeten wachten.
Afgevaardigden van de gemeente Galmaarden, de Kerkraad, Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, architect-raadgever Karel Breda en pastoor Andy Penne wilden ieder op hun manier, de vele aanwezige mensen iets bijbrengen over de huidige stand van zaken en van de toekomstplannen met de kerk van Galmaarden. “Momenteel werd al 500.000 euro geïnvesteerd in het behoud van de kerk. Er werd een voorlopig dak geplaatst, heel wat plaatsen in de kerk werden gestut en in de nog bestaande kerktoren werd twintig ton beton gegoten ter versterking en behoud van de kerk”, vertelde architect Karel Breda. Verder kregen de aanwezigen - ze waren met een 130 tal - ook te horen dat drie stukken van de vroegere glasramen gerecupereerd werden en een plaatsje krijgen in de nieuwe kerk.
In deze kerk moet er ook ruimte zijn voor een keukentje, sanitair en een vergaderzaal voor een dertigtal personen. “ Wij denken eraan om buiten de bestaande kerkmuren een nieuw gebouw te gaan plaatsen, waar we deze plaatsen zouden in onder kunnen brengen. Ook bestaat de mogelijkheid om ruimtes te voorzien in de toren of te werken met een extra verdieping in de kerk zelf”, sprak Karel Breda. “ Wij moeten er toch blijven voor zorgen - en dat is ook het standpunt van het Bisdom - dat het in de eerste plaats een Rooms-katholieke kerk blijft”, zei Pastoor Penne. “ Ik ben niet tegen een extra vergaderzaal, maar een kerk moet in de eerste plaats een sacrale plaats zijn, waar men erediensten gaat in uitvoeren.”, aldus een ongeruste pastoor.
De volgende stap in dit dossier is het uitschrijven van een architectenwedstrijd voor de nieuwe kerk. Nadien mogen vijf architecten een ontwerp indienen, dat dan zal beoordeeld worden door tal van instanties, zoals de Kerkraad, de gemeente en zelfs plaatselijke verenigingen. Nadat de beslissing voor de nieuwe kerk gevallen is, moet er gewacht worden op de nodige subsidies. Wat de kosten betreft, zowel de Kerkraad als de gemeente Galmaarden nemen elk 10 % ten laste, de rest wordt betaald door de provincie, het Gewest en de verzekering. Onroerend Erfgoed kijkt toe dat dit beschermd monument met de nodige zorg wordt heropgebouwd.“Ik heb hier vandaag veel mensen horen zuchten, toen ze vernamen dat het nog zeker tot 2017 gaat duren alvorens er een nieuwe kerk komt, maar dit dossier is zo complex, het kan gewoon niet anders”, vertelde burgemeester Pierre Deneyer. Pastoor Andy Penne wilde absoluut zo lang niet wachten en heeft de toelating gekregen van de verzekering om een bidkapel te openen in de vroegere sacristie van de kerk. “In de bidkapel zal het altaar waaraan pastoor Dedobbeleer elke dag de Mis opdroeg geplaatst worden. Helena Lauwereys uit Nederhasselt heeft een beeld van de Heilige Familie ter beschikking gesteld. Ik zal op zaterdag 9 oktober om 15 uur, met een eenvoudige plechtigheid, de bidkapel inzegenen. Zo krijgen de mensen opnieuw een plaats, waar ze een kaarsje kunnen laten branden en even kunnen komen bidden, in het centrum van de gemeente. Ik dank het gemeentepersoneel dat op enkele dagen erin geslaagd is om de vroegere sacristie om te toveren tot een bidkapel, er mag niemand zeggen dat de gemeentearbeiders niet hard werken want ze hebben hier schitterend werk geleverd”, aldus pastoor Penne.