GALMAARDEN/ HERNE - Pater Fernand terug in ‘t land

C21

GALMAARDEN/ HERNE - Pater Fernand terug in ‘t land

Deschuyffeleer_pater_fernand__brazilië_2008__9_
 
Deschuyffeleer_pater_fernand__brazilië_2008__1_
 
Pater_fernand_foto_uit_brazilië
 
Pater_fernand_foto_uit_brazilië__3_
 


Pater Fernand is terug in ’t land. Fernand Vandenabeele uit Tollembeek is één van de meer dan 1000 Scheutisten-missionarissen verspreid over heel de wereld. Met zijn 44 jaar actief missiewerk in Brazilië behoort hij tot de tenoren van zijn congregatie. Zus, broer en familie waren dan ook van de partij op de driejaarlijkse familiereünie.

De Congregatio Immaculati Cordis Mariae (CICM), hier beter gekend als de congregatie van de Missionarissen van Scheut of Scheutisten, is een katholieke congregatie. Ze werd gesticht in 1862 door de Vlaamse priester Theophiel Verbist (1823-1868) in een woning in de wijk "Scheutveld" aan de Ninoofsesteenweg in Anderlecht.
 
In 1937 werd Fernand geboren als jongste telg in het gezin Vandenabeele. Vader Victor was schoolhoofd van de toenmalige gemeenteschool op de Herhout. Fernand is oud-leerling van het Sint-Jozefcollege in de stad van Daens. Aansluitend studeerde hij theologie en filosofie aan de universiteit van Leuven. Het diploma van sociologie behaalde hij aan de Sorbonne van Parijs.
 
Fernand werd In 1961 priester gewijd en drie jaar later werd hij door zijn congregatie op missie uitgezonden naar Brazilië. Zijn thuisbasis aldaar werd Nova Iguaçu, een voorstad ten noorden van de megastad Rio de Janeiro.
 
“Toen ik In 1964 met Brazilië kennis maakte leefde het land nog onder militaire dictatuur. Een eerste vereiste om mij tussen de 700 000 inwoners van Nova Iguaçu van nut te kunnen maken was het aanleren van hun taal, het Portugees. Buiten de taal was ook de aanpassing aan hun manier van leven, doen en denken niet altijd even makkelijk” vertelt Fernand.
 
“Mijn opdracht was - en is er trouwens nog altijd -  mijn mensen helpen aan betere levensomstandigheden. Benevens katholieke parochiewerker ben ik ook zowat secretaris, administratieve ombudsman, architect, verpleger, advocaat, schoolmeester, metser, gezinsconsulent, raadsman, voorlichter en vooral bemiddelaar. De instelling van de democratie in Brazilië heeft uiteraard gunstige gevolgen gehad voor de levensomstandigheden van vooral de minderbedeelden. Mijn mensen bewust maken dat zij ook rechten hebben samen met streven naar rechtvaardigheid behelst het grootste deel van mijn missie”. aldus Pater Fernand.
 
Op 24 oktober vertrekt Fernand Vandenabeele terug naar zijn favela. Intussen maakt hij gebruik van zijn verblijf hier in België om zoveel mogelijk familie en oude bekenden te ontmoeten. Fernand is trouwens niet de enige uit de familie Vandenabeele die zijn doen en laten ten dienste stelt van de medemens. Zus Emilia werd kloosterlinge bij de Zusters van Sint-Franciscus van Opbrakel. Niettegenstaande haar leeftijd is zij thans nog verantwoordelijk voor een communauteit van 12 zusters op rust in Scheldewindeke (Oosterzele). Broer Leo op zijn beurt werd Jezuïet. Zelfs als zeventiger stelt de Brugse kerkgemeenschap hem nog bijzonder op prijs. Als occasionele invaller is hij overigens nog regelmatig te zien en te horen ondermeer in de Brugse Sint-Salvator kathedraal.
 
Vandaag bracht de familie Vandenabeele een bezoek aan de begraafplaatsen van de Herhout en Sint-Pieters-Kapelle voor een groet aan de grafstenen van ouders, grootouders en naaste familieleden. Tevens werd ook de 50 jaar professie van Zuster Emilia in besloten familiekring gevierd.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 sep 2008
Godelieve Deschuyffeleer
GD Tollembeek
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 nov 2024

archief