HERNE/BEVER/GALMAARDEN - Het paaswoord van federatiepastoor Kris Meskens

HERNE/BEVER/GALMAARDEN - Het paaswoord van federatiepastoor Kris Meskens

Naamloos
HERNE/BEVER/GALMAARDEN - Het paaswoord van federatiepastoor Kris Meskens - © Deschuyffeleer
 
Lege_kerk
HERNE/BEVER/GALMAARDEN - Het paaswoord van federatiepastoor Kris Meskens - Een lege kerk conform de coronavoorschriften - Foto ingezonden
 

Naar de kerk voor de paasmis, gezellig paaseieren zoeken in de tuin van oma en opa, een uitgebreide paasbrunch met de hele familie…. het zijn maar enkele voorbeelden van tradities met betrekking tot Pasen. Maar volgens de richtlijnen in de strijd tegen het coronavirus mag dit alles nu even niet. Toch verrijst Jezus ook in deze coronatijden. Het paaswoord daarbij van federatiepastoor Kris Meskens.

“Beste lezer, geest- en tochtgenoot,

'Alles heeft zijn tijd', een wijsheid uit het eeuwenoude boek Prediker.

De Goede Week was nooit zo stil. Wij beleven een bijzondere tijd, nooit gedacht, nooit gekend, nooit vermoed. Voor ieder van ons is het wellicht een evenwichtsoefening om in deze nieuwe - zij het opgelegde - manier van leven en samenleven in balans te blijven. Jong of oud, actief of met rust, deze leerschool zullen we moeten doormaken met burgerzin en verantwoordelijkheidsgevoel.

Dank aan zovele ‘helden’ die in de zorgsector het beste geven van zichzelf en voor wie er applaus weerklinkt, voor hen luiden we de klok om 20u. Als de klok luidt bid ik een ‘weesgegroetje’ voor hen allen. Bidt u ook mee?

In het verleden waren kerk en wetenschap niet zo’n goede vrienden, gelukkig heeft de kerk nu wel geluisterd naar de wetenschap en resoluut gekozen voor ‘veiligheid voor alles’ en ‘er zijn voor elkaar’.
 
Ik weet niet of het bij u ook zo is, maar het is een leerschool om te leven met gemis. Grootouders missen hun kleinkinderen en omgekeerd, bewoners van rustoorden hebben op een andere manier contact met hun familieleden. Iedereen mist wel iets of iemand. Wellicht zijn er ook gelovigen die de zondagse afspraak in de kerk missen. Meer dan één echo klinkt als “het is toch géén zondag zonder Mis”. Er is weliswaar een aanbod via ‘moderne media’ maar niet iedereen kan daar mee aan de slag.

Mis je de gezichten die je gewoonlijk ziet in één van onze kerken en in St-Félix of in De Zwaluw? Het samen bidden, het samen zingen, een woordje, een glimlach, een zacht gebaar?… Ja, we missen het. Ook doopvieringen, huwelijken en vormselvieringen worden verschoven en - zij het tijdelijk - grotendeels ontdaan van hun aura en charisma.
 
Mag ik u allen moed en Gods zegen toewensen in deze voor ieder van ons toch wel bijzonder moeilijke periode, denkend aan hen die in hun eigen omgeving getroffen worden door de ziekte, aan hen die in deze periode afscheid moeten nemen van een dierbaar iemand en dit noodgedwongen en rekening houdend met die zó belangrijke 'social distancy'.

Pasen is het belangrijkste feest in het liturgische jaar. Een feest dat we gans ons leven jaarlijks hebben gevierd met alle gebeurlijke geplogenheden en nu wordt uitgesmeerd als een verlangen naar een ‘later’, als een hoopvol uitkijken naar een tijd waarin we terug ‘samen kunnen vieren’ en vooral naar een post-corona tijdperk waarin we allen samen - ongeschonden en wel - terug kunnen opstaan. 
 
Volhouden en goede moed"!
 
Uw pastoor, Kris Meskens 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 apr 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 okt 2020
Marc Colpaert | 16 okt 2020

archief