HERNE - Dieven op pad, maak het hen niet makkelijk

C21

HERNE - Dieven op pad, maak het hen niet makkelijk

Diefstallen_en_inbraken_mei_2020_1
HERNE - Dieven op pad, maak het hen niet makkelijk - © Deschuyffeleer
 

Ondanks de coronacrisis kregen enkele handelszaken onder meer langsheen de steenweg Asse in Herfelingen de jongste dagen 's nachts ongewenst bezoek. De dieven blijken vooral uit te zijn op werktuigen uit de ateliers en uit de voertuigen. Zonder alsnog te kunnen gewagen van een echte plaag is het dan ook, zeker voor de handelszaken in de omgeving, meer dan aangewezen op de hoede te zijn.

Volgens de slachtoffers en de buurtbewoners naderen de daders blijkbaar hun doelwit aan de achterkant van de handelszaken, knippen daartoe desnoods afsluitingen open en weten allerlei beveiligingssystemen handig te omzeilen en uit te schakelen. Er is ook sprake van voertuigen die de daders en hun kompanen allicht gebruiken om de buit op te halen en te vervoeren. Zo werd bij recente feiten het eveneens gestolen bedrijfsvoertuig van één van de slachtoffers via geotracing gelukkig tijdig teruggevonden in het Brusselse. Dat voertuig was volgeladen met allerlei gestolen werktuigen.
 
Zoals steeds roept de politie iedereen die verdachte gedragingen waarneemt dan ook op onverwijld de politie hiervan te verwittigen via het nummer 101 of 112 voor dringende politiehulp. Die dienst is steeds 24/24 operationeel en haast onmiddellijk bereikbaar. Het is ook die dienst die ten alle tijde in verbinding staat met de politieploegen op het terrein.
 
Het begint met een goede preventie
 
Een goede preventie kan alvast veel leed voorkomen en kan het risico op een inbraak aanzienlijk worden verminderd.. Vanuit de politie Pajottenland worden alvast een aantal nuttige tips meegegeven:
 
De meest eenvoudige maatregelen zijn de organisatorische maatregelen. Dit zijn een aantal goede gewoonten die ervoor zorgen dat jouw woning minder aantrekkelijk wordt voor inbrekers. Om ongewenste bezoeken te voorkomen, volstaan vaak een aantal eenvoudige ingrepen die inbrekers ontmoedigen of die inbraakvertragend werken. Enkele op een rijtje:
  • Gebruik veiligheidssloten waardoor de inbrekers kostbare tijd verliezen. Vergeet niet om ook de ramen, bereikbare keldergaten en koepels te beveiligen.
  • Bewijs de inbreker geen dienst door allerlei voorwerpen (ladder, klein gereedschap,…) binnen handbereik achter te laten.
  • Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af: vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten.
Daarnaast kan je u ook een aantal bouwkundige maatregelen treffen. Door uw ramen en deuren te verstevigen kan je het inbrekers eveneens zeer moeilijk maken. 
 
Ten slotte kan elektronische beveiliging een goede aanvulling zijn op de voorgaande maatregelen.
 
Ook door middel van sociale controle kunnen heel wat inbraken worden voorkomen, of kunnen daders sneller worden gevat. Wees daarom steeds waakzaam. Wanneer je verdachte handelingen opmerkt in je buurt, neem je onmiddellijk contact op met de politiediensten via het nummer 101 of 112. Uiteraard is het niet altijd eenvoudig om zelf te beoordelen wat nu eigenlijk verdacht is en wat niet. De politiediensten zullen de gedragingen waarvan melding wordt gemaakt steeds nagaan. Ze zullen trachten een eventueel misdrijf te stoppen of te voorkomen. Je gaat er dan ook best van uit dat het beter is om één keer te veel te bellen, dan één keer te weinig! Kleine tips kunnen het grote verschil maken. Probeer als je een verdacht voertuig ziet de nummerplaat, het merk, de kleur en eventuele andere bijzonderheden te noteren. Zie je een verdacht persoon dan is zijn persoonsbeschrijving (geslacht, grootte, leeftijd, kledij, opvallende kenmerken,…) van belang.
 
Weet je toch niet waar zelf te beginnen. Neem dan contact op via het blauwe nummer 054/ 31 35 01. Als inwoner van de politiezone Pajottenland kan je gratis advies vragen over de beveiliging van je woning of handelspand. Onze diefstalpreventieadviseurs hebben een speciale opleiding gevolgd en zijn erkend door de minister van Binnenlandse Zaken. Ten gevolge van de coronacrisis zullen zij momenteel enkel telefonische ondersteuning aanbieden. Van zodra de gezondheidsmaatregelen het toelaten, zullen zij jou telefonisch contacteren voor het vastleggen van een afspraak voor een bezoek aan huis. Zij komen dan gratis naar je toe om de zwakke punten inzake de beveiliging te analyseren en doen aanbevelingen om risico’s te verminderen. Niets is verplicht, je beslist zelf welke preventiemaatregelen je al dan niet wenst toe te passen. De adviezen van de diefstalpreventieadviseur zijn neutraal, objectief en volledig gratis.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief