GALMAARDEN - De kerk is al twaalf jaar verwoest en nog steeds geen witte rook

C21

GALMAARDEN - De kerk is al twaalf jaar verwoest en nog steeds geen witte rook

Editiepajot_galmaarden_kerk_puin_foto_marc_colpaert
The day after 12 jaar geleden, er bleef niet veel meer over van de kerk. - Foto Marc Colpaert
 
Vandaag is het 12 jaar geleden dat een vuurpijl de kerk van Galmaarden verwoestte, vandaag ligt er nog steeds geen duidelijk plan op tafel. Er werd wel al een voorlopig dak geplaatst op de restanten van de kerk met het geld van de verzekering. Ondertussen is er nog maar eens een ruime werkgroep in het leven geroepen, die moet nagaan wat de mogelijkheden zijn voor de kerk. Maar deze komt voorlopig niet meer samen door de coronacrisis.
 
De Sint-Pieterskerk van Galmaarden was een beschermde classicistische kerk waarvan de oudste delen teruggaan tot de 13de eeuw. De kerk werd in 1995 nog gerestaureerd, maar op 11 mei 2008 sloeg het noodlot toe. Spelende jongeren schoten enkele vuurpijlen af en eentje daarvan kwam terecht in de kurkdroge dakgoot van de kerk, met desastreuze gevolgen. Gedurende al die jaren werden al werkgroepen in het leven geroepen en plannen gesmeed. Vandaag staat vast dat de kerkgebouw, een extra aanvulling moet worden voor het Baljuwhuis en dat de bibliotheek in de kerk zal ondergebracht worden. Daarom werd sinds begin dit jaar een nieuwe werkgroep in het leven geroepen, die zich moet buigen over de verdere plannen. Tijdens de voorstelling van het meerjarenplan, werd nog eens benadrukt dat de gemeente Galmaarden van de afgebrandde kerk een soort van extra ontmoetingsplaats voor de inwoners wilt maken. Burgemeester Patrick Decat(CD&V) benadrukte toen dat er nog niets helemaal vaststaat, voor de bestemming van de kerk, behalve dan dat de bibliotheek in de kerk een nieuwe plaats zal krijgen. "De lokalen van de bib zijn gewoon te klein in het Baljuwhuis, dus daar is iedereen het erover eens om de bib in de kerk te plaatsen. Daarnaast kan er volgens mij tevens plaats zijn voor een kleine gebedsruimte of een soort museum in de kerk. Het is onze bedoeling om de kerk en het Baljuwhuis, dat er juist naast staat, als één geheel te zien, het moet de ontmoetingsplaats worden voor onze inwoners, in het centrum van onze gemeente. Maar de concrete invulling van de plannen daar hebben wij onze werkgroep voor", aldus de burgemeester.
Wat de doorlooptijd en de uitvoering van het project betreft en rekening houdend met andere partners als Onroerend Erfgoed, moet men zeker nog rekenen op een termijn van 3 tot 4 jaar, voor men kan spreken van een nieuwe functie voor de kerk van Galmaarden.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mei 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief