VOLLEZELE - Louis-Marie tussen de goudsbloemen die gaan verwerkt worden tot etherische oliën

C21

VOLLEZELE - Louis-Marie tussen de goudsbloemen die gaan verwerkt worden tot etherische oliën

Editie_galmaarden_bloemen_2__kopie_
Louis-Marie tussen de bloemen. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_bloemen_3__kopie_
De speciale machine van ILVO om de bloemen van Louis-Marie te plukken. - Foto Marc Colpaert
 
Louis-Marie Tennstedt uit Vollezele heeft een veld vol goudsbloemen gezaaid dat leden van de Ilvo volop aan het oogsten zijn. Dit in het kader van een nieuw project. Met de geplukte bloemen gaan ze etherische oliën maken voor cosmetische of farmaceutische doeleinden. Wij stapten - en dit als eerste - met Louis-Marie even naar zijn veld vol goudsbloemen.
Landbouwer Louis-Marie heeft het hart op de juiste plaats en is steeds op zoek om mee te werken aan nieuwe projecten voor een beter milieu. "Ik doe dit vooral om de diversiteit te verhogen. Echt rijk ga ik er niet van worden want ik krijg meer geld als ik mijn veld verhuur voor er aardappelen op te planten. Het is de bedoeling om met dit project van  goudsbloemen er etherische oliën te maken voor cosmetische of farmaceutische doeleinden. Op termijn willen ze de synthetische medicatie vervangen door natuurlijke oplossingen te gebruiken. Daarnaast is het op korte termijn een uitdaging om het  landschap te verfraaien en om insecten te bevorderen. Insecten is voedsel voor natuur en wild in het algemeen, en de patrijs in het bijzonder. Op middellange termijn is het tevens: meer mogelijke vruchten voor boeren. Boeren zouden dan misschien een meer rendabele vrucht te krijgen om de monocultuur van mais te verminderen. En natuurlijk is zich lichamelijk en mentaal bezig blijven is goed om jong te blijven", lacht Louis.
 
Goudsbloem, een gouden kans!
 
Het Praktijkpunt Landbouw onderzoekt samen met ILVO de mogelijkheden van goudsbloem als een alternatief gewas voor de Vlaamse landbouw met een focus op de dubbeldoelteelt van bloemen en zaden. De teelt wordt bij een aantal landbouwers- zoals bij Louis-Marie in Vollezele -  ook uitgetest in de praktijk, zowel in een hoofdteelt als in een nateelt. 
 
Goudsbloem als dubbeldoelteelt 

De goudsbloemteelt heeft het perspectief voor een dubbeldoelteelt, waarbij eerst meerdere keren bloemen geoogst worden om vervolgens de plant in zaad te laten komen en het zaad te oogsten. Uit de bloemhoofdjes wordt etherische olie gewonnen voor cosmetische of farmaceutische doeleinden. De goudsbloemzaadolie bleek een mogelijke plantaardige grondstof voor verven of harsen.  Een dubbeldoelteelt van bloem en zaad kan wel voor die benodigde rendabiliteit zorgen. Natuurlijk komt het er dan op neer om op Vlaamse bodem goede opbrengsten te halen, zowel voor de bloemen als voor het zaad.

Nood aan onkruidbeheersing

Onkruidbeheersing in de goudsbloemteelt is nog een uitdaging. Goudsbloem is een nieuwe teelt en dat betekent dat er niet veel gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten in deze teelt. Om het onkruid te beheersen kan gewerkt worden met een vals zaaibed en mechanische onkruidbeheersing met de schoffel en wiedeg. Louis-Marie was regelmatig zelf op het veld te vinden om het onkruid te wieden. Naast mechanische onkruidbeheersing worden er ook herbicideproeven aangelegd om de gewasveiligheid en werkzaamheid na te gaan in goudsbloem. 

Machinale bloemoogst

Om de goudsbloemteelt rendabel te maken in Vlaanderen is een machinale bloempluk noodzakelijk. ILVO werkt aan de ontwikkeling van een goudsbloemoogstmachine. Deze bloemoogstmachine bestaat uit een draaiende trommel met 6 kammen die door het gewas gaan. Op het veld van Louis-Marie viel dit goed mee en nadat de tractor door het veld reed waren zogoed als alle bloemen geplukt.

Afzet

In de stuurgroep van het project zijn naast enthousiaste landbouwers ook onderzoeksinstellingen  en afzetbedrijven betrokken. Verschillende van deze bedrijven hebben interesse om met een staal goudsbloem(zaad)olie aan de slag te gaan voor onderzoek en ontwikkeling. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het LA-traject ‘Goudsbloem, een gouden kans!’ met steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Met speciale dank aan Evi Matthyssen, Onderzoeker bij Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant vzw voor het bezorgen van de nodige informatie. - Marc Colpaert

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jul 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 25 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 nov 2024

archief