Straks bijna geen graven meer op nieuw kerkhof in VOLLEZELE

C21

Straks bijna geen graven meer op nieuw kerkhof in VOLLEZELE

Editie_galmaarden_kerkhof_4__kopie_
Al deze graven moeten verdwijnen. - Foto Marc Colpaert
 
A_unnamed__1_
Zo is de toestand vandaag. Met dank aan P en P
 
Aa__unnamed__1_c
Zo zal het zijn in de toekomst . met dank aan P en P en Google earth
 
De gemeente Galmaarden is van plan om binnen het jaar een pak graven, op het nieuwe kerkhof van Vollezele, te laten wegnemen. Wie dat wenst kan hun overledene op een andere plaats laten begraven. Het is de bedoeling om de begraafplaats een nieuw elan te geven naar de toekomst toe. 
 
Een honderdtal graven van mensen die gestorven zijn in de jaren '70 en '80 gaan verdwijnen in de loop van volgend jaar. Wie naar het kerkhof van Vollezele gaat kan zelf zien welk graf er moet verdwijnen. Waar voor het graf een klein bordje werd geplaatst, met de nodige info, weet dat dit graf zal verdwijnen. Nochtans zijn er heel wat mensen uit Vollezele die het niet snappen, zeker ook omdat als deze graven verdwijnen, er een inmense ruimte vrij komt op het kerkhof. "Wat gaan ze doen met al die vrij gekomen ruimte, enkele mini-voetbalvelden van maken", vragen sommige mensen zich af?. Anderen zeggen dan weer dat je door al deze graven weg te nemen een deel van de geschiedenis teniet doet. "Ik weet het nog niet wat ik juist ga doen, maar als het graf van mijn ouders moet verdwijnen, dan verplaats ik de grafzerk en zet ik hem thuis in mijn voortuin, zodat iedereen kan zien hoe men hier met de doden omgaat. Het is ronduit belachelijk om de graven weg te nemen, als er nog een zee van ruimte is", zegt een boze Tina. En ze is blijkbaar niet alleen: wat verder op het kerkhof komen we Hilda en Felix tegen. "Als al die graven weg moeten, dan gaat dit kerkhof op niets meer trekken. Ze kunnen er dan ook iets lelijks van maken, zoals rond de kerk van Vollezele, daar moesten ook tal van mooie graven sneuvelen. En waarom, wel omdat er nu overal gras is gezaaid en het gemakkelijker is om te onderhouden, ze kijken alleen naar hun gemak, dat weten we al heel lang, maar luisteren naar de mensen, daar hebben ze geen boodschap aan", zeggen ze.
De bevoegde schepen Ludo Persoons(CD&V) verstaat de wrevel bij sommige mensen. "Ik moet toch in de eerste plaats stellen dat de grafrust in Vlaanderen slechts 10 jaar bedraagt, nadien (als het geen gekochte kelder is), mogen we de graven laten weghalen. De graven die wij vandaag viseren, zijn van mensen die minstens 30 jaar geleden gestorven zijn. Nadat de graven weg zijn is het de bedoeling, dat we een degelijke strooiweide en een sterrenweide aanleggen en dat we het kerkhof klaar maken voor de toekomst, met extra troostplekjes en nog veel meer", aldus de schepen. Hij laat ook nog opmerken dat wie dat wenst altijd de overledene mag laten opgraven en op een andere - mits betaling - gekochte grond laten plaatsen.
 
Ook de vooruitgang slaat toe in de uitvaartsector en meer en meer mensen laten zich cremeren. Voor zover wij konden nagaan werden er dit jaar nog maar 5 mensen begraven op het kerkhof van Vollezele en dit zal de volgende jaren zeker niet toenemen. Dus kan men zich de vraag stellen, of het wel zin heeft om tal van mooie graven - de geschiedenis van een dorp - zomaar te grabbel te gooien? 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief