Geen gele zakken meer vanaf april 2021 in GALMAARDEN en GERAARDSBERGEN

C21

Geen gele zakken meer vanaf april 2021 in GALMAARDEN en GERAARDSBERGEN

Colpaert_galmaarden_vuilnis_1__kopie_a
Vanaf april 2021 zal je deze zakken niet meer zien staan in Galmaarden en Geraardsbergen.- Foto Marc Colpaert
 
Vanaf april 2021 en dit is geen aprilgrap gaat ILvA de restfractie ophalen via grijze containers en verdwijnen de gele zakken in de gemeenten Galmaarden en Geraardsbergen. Zowel restfractie als GFT worden dan gewogen en je betaalt per kilogram afval. Zowel Galmaarden als Geraardsbergen zullen vanaf april overschakelen op dit nieuw systeem, samen met nog zeven andere gemeenten in Vlaanderen.
 
Met gewogen diftar wil ILvA de afvalberg kleiner maken, door de gezinnen zelf verantwoordelijk te maken voor de afvalkost. (Lees wie weinig buitenzet moet minder betalen) Via de gele zak betaalt de verbruiker slechts een klein deel van de totale afvalfactuur. De gemeenten betalen nog een groot aandeel van de kost. Een hogere prijs voor de gele zakken en de GFT-stickers kreeg niet de voorkeur, omdat dit niet aanmoedigt om minder afval te produceren. Via gewogen diftar kan het principe “de vervuiler betaalt” wel correct worden toegepast. Gewogen diftar betekent dat de inzameling van restfractie via grijze restcontainers zal gebeuren en dat je moet betalen per kilogram GFT en restfractie. Gele zakken en GFT-stickers verdwijnen en de betaling gebeurt via een afvalrekening. De timing rond de invoering van gewogen diftar in het ILvA-werkingsgebied is bekend. ILvA rolt dit project uit in 3 fasen.

Dus vanaf die dag gaan we voor elke kg die we buiten plaatsen betalen en zelfs meer want Ilva vraagt telkens men een gewone container komt ledigen een vaste kost van 0,25 euro. Gaat dit het sluikstorten verhogen, dat blijft een open vraag. Voor mensen die op een appartement wonen is het natuurlijk niet leuk om nog maar eens een extra container ergens kwijt te moeten. En dan hebben we het nog niet over de stank die deze container in de zomer met zich kan meebrengen. Neen, het nieuwe systeem heeft zijn voor- en zijn nadelen. Kwestie is dat het systeem ondertussen door alle gemeentebesturen, van alle gemeenten waar Ilva werkzaam is, werd goedgekeurd, dus nu nog van start gaan met een soort van actiecomité zal niet veel meer uithalen. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 okt 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 nov 2024

archief