BEVER – Huiselijk geweld, hoe taboes doorbreken?

C21

BEVER – Huiselijk geweld, hoe taboes doorbreken?

Beyond_film_en_debat_noodnr_1712__2_
BEVER – Huiselijk geweld, hoe taboes doorbreken? - © Deschuyffeleer
 
Beyond_film_en_debat_noodnr_1712__3_
BEVER – Huiselijk geweld, hoe taboes doorbreken? - Preventiedienst, het CAW, de lokale politie Pajottenland en de vzw ZIJN - © Deschuyffeleer
 
Beyond_film_en_debat_noodnr_1712__4_
BEVER – Huiselijk geweld, hoe taboes doorbreken? - © Deschuyffeleer
 
Beyond_film_en_debat_noodnr_1712__1_
BEVER – Huiselijk geweld, hoe taboes doorbreken? - © Deschuyffeleer
 

De hulplijn 1712 voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling is nog te weinig gekend. Daarom werden her en der in Bever, Herne, Galmaarden, Pepingen, Lennik en Gooik de voorbije maanden via de ‘intergemeentelijke preventiedienst gezondheid Pajottenland’ sensibiliserende acties op het getouw gezet om die netelige problematiek aan te kaarten en om via zoveel mogelijk partners Jan Publiek er van bewust te maken, te informeren, voor te lichten en door te verwijzen.

Voor de afspraak in Bever werd het debat voorafgegaan door de filmprojectie van de Zweedse film Beyond van regisseur Pernilla August. De vertoning werd bijgewoond door een veertigtal geïnteresseerden De nabespreking werd aangevoerd door de preventiedienst, het CAW, de lokale politie Pajottenland en de vzw ZIJN. 

De partners van de preventiedienst zijn Huis van het Kind Pajottenland, de beweging tegen geweld (vzw ZIJN), Lokale politie Pajottenland, het Centrum Algemeen Welzijnswerk Halle-Vilvoorde en de coördinator ketenaanpak Vlaams-Brabant.

Bewustmaking via preventieve initiatieven is volgens de preventiemedewerker Bianca Vanreepinghen, een eerste stap om geweld in het gezin zoveel mogelijk te voorkomen, want “waarschuwingssignalen van geweld worden nog te vaak genegeerd of gewoon verkeerd begrepen”. De organisatie in Bever is complementair aan de ‘Internationale dag tegen partnergeweld’ die vorige vrijdag zijn beslag kreeg.

Voor die sensibilisering deed de ‘intergemeentelijke preventiedienst gezondheid Pajottenland’ voordien reeds een beroep op de medewerking van de huisartsen, de bibliotheken, de OCMW's, de gemeentelijke infobladen om tekst en uitleg te verspreiden. Daarnaast werden ook rond het thema ‘intrafamiaal geweld’ een partnerdag en een lezing gehouden.

Als laatste evenement van het jaar werd gekozen voor een filmvoorstelling gevolgd door een debat waarvoor alle vrouwenverenigingen uit het Pajottenland werden aangesproken. Het is nu ook aan hen om mee een halt te roepen aan fysiek, seksueel, psychisch of economisch geweld in de schoot van het gezin kortom een onveilige situatie beladen met verborgen taboes.

De film

‘Beyond’ (vrij vertaald als ‘Nadien’) werd uitgebracht in 2011. Regisseur Pernilla August geeft gestalte aan het verhaal uit de Zweedse bestseller Svinalängorna van Susanna Alakoski. Het is haar eerste speelfilm die meteen in 2012 als Zweedse inzending werd geselecteerd  voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De 34-jarige Leena leidt een gelukkig leven in Stockholm met haar man en hun twee dochters. Maar de ochtend voor Kerstmis krijgt ze een telefoontje van haar stervende moeder die in een ziekenhuis ligt 600 km verderop en die haar wil zien voordat ze sterft. Op dat moment dook plotseling een pijnlijk verleden op dat Leena probeerde te vergeten en het bestaan van haar moeder dat ze altijd heeft verzwegen én voor haar echtgenoot, én voor haar kinderen.  Aangemoedigd door haar man vertrekt Leena met het hele gezin naar Ystad. Tijdens deze lange reis wordt zij constant overvallen door herinneringen...

Het naderende einde betekent een terugkeer naar haar verdrongen verleden. Het verdriet over haar kindertijd heeft ze al die jaren weggestopt. Het dwingt haar om voor het eerst in haar volwassen leven de confrontatie met haar moeder aan te gaan. In flashbacks zien we haar jeugd: zij en haar jongere broer groeiden op in een van uit Finland geïmmigreerd gezin met geldgebrek en met  drankverslaafde en gewelddadige ouders. Als klein meisje voelde Leena zich gedwongen om haar fragiele broertje te beschermen. 

Ondanks de sombere thematiek blijft de film dragelijk, vooral omdat hij de hoop levend houdt dat wonden kunnen helen en patronen kunnen worden doorbroken.

Nadere informatie over  de Intergemeentelijke preventiedienst gezondheid Pajottenland is te lezen op deze webpagina.

De ontvangst in Bever werd mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van de lokale Ferm-afdeling en het lokaal bestuur.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 nov 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief