HERNE – Zondag 14 mei wordt de officiële openingsdag van ‘De Coupee’
De werken in het stationsgebouw van Herne komen nu echt in een eindfase. In die mate zelfs dat het voor de Okkernoot tijd wordt voor het afkloppen van een openingsdatum. Op zondag 14 mei opent het station officieel terug zijn deuren. Vandaag werd de sluier gelicht over de naam waarmee de nieuwe bistro/koffiehuis/kroeg/buurtwinkel de toekomst ingaat. Dat is ‘De Coupee’.
Die naam met een duidelijke link naar een treincoupé is er gekomen ten gevolge van een bevraging waarbij zowel het personeel, de cliënten als alle sympathisanten inspraak hebben gehad. Het logo dan is een duidelijk verwijzing naar een treinraam met een groene omlijsting die verwijst naar het groene en het landelijke en het kopje koffie dat terugslaat op een adempauze gelinkt aan een geluksmoment. Dat logo is een ontwerp van Inge Verleyen en meteen ook werk uit eigen rangen.
Buitenhuis werkstation
Het stationsgebouw dat dateert uit 1871 is sinds 1997 een beschermd pand. Bijzonder zijn onder meer de originele ornamenten aan de gevel en de mooie luifel in gietijzer en glas, de infrastructuur van de lokettenzaal en de oorspronkelijke brandkoffer die in het nieuwe design perfect werden ingekapseld.
Aan De Coupee gaat een periode vooraf van 5 jaar. In 2018 werd de vzw Okkernoot, met Vollezele, Denderwindeke en Halle als thuishaven, eigenaar van het beschermd oud NMBS-stationsgebouw. Die zorgaanbieder, die vooral personen met een autistische achtergrond opvangt, wil die locatie een andere invulling geven en er een unieke ontmoetingsplaats van maken gerund voor en ook door personen met een beperking. Na ingrijpende verbouwingen en toch wel een aantal onvoorziene toestanden beschikt de Okkernoot thans ook over een eigen en duurzaam buitenshuis werkstation dat niet alleen goed gelegen is maar ook een hedendaags uithangbord betekent voor zowel het eigen cliënteel als voor de buitenwereld.
“Een degelijke, dynamische en toekomstgerichte stationsomgeving is alleszins een absolute meerwaarde voor onze gemeente”, was daarbij ook de mening van het lokaal bestuur dat zich in het inclusieverhaal heel goed kon vinden. En meteen kreeg ook de herinrichting van het stationsplein er een dimensie bij. In die zin werd dan ook beslist om samen met de NMBS de stationsomgeving een nieuw kleedje aan te passen. Een realisatie die intussen gefinaliseerd is en die mag genieten van een voortreffelijk eindrapport.
Terug een bruisende kern
Met De Coupee wil de Okkernoot thans reizigers en jan-iedereen niet alleen een onderdak bieden bij regen of koude maar ook met zijn buurtcafé/koffiehuis/kroeg/buurtwinkel de stationsbuurt terug voorzien van een bruisende kern. In eerste instantie wil de Okkernoot daartoe de grandeur van een stationscafé van destijds in ere herstellen. Daarbij streeft de zorgaanbieder naar een ‘cohabitation of samenwoning’ met een klemtoon op mensen met de ene of andere beperking.
“De hele benedenverdieping werd omgebouwd tot een sociale bistro waar mensen met een beperking worden tewerkgesteld. We zullen er kleine verse en kwalitatieve happen serveren met verzorgde bediening: de bistro wordt ons handelsmerk. Verder willen we er een buurtwinkel uitbaten waar ecologisch geproduceerde groenten en fruit en andere duurzaam geproduceerde lokale producten hun weg vinden binnen een korte keten naar de eindgebruiker. Op de verdiepingen komen er ateliers en een opleidingscentrum voor nieuwe externe mobiele cliënten. Het wordt een uitvliegbasis voor het groeiende mobiele team.
Onze boodschap mag duidelijk zijn: De Coupee wordt een hartelijke plek waar genieten, ontmoeten, leren, beleven, proeven, voelen en meemaken de pijlers zijn”, aldus vanuit de Okkernoot.