REGIO - De ideeën besproken tijdens de klimaatcafés worden omgezet in concrete actieplannen

C21

REGIO - De ideeën besproken tijdens de klimaatcafés worden omgezet in concrete actieplannen

Editie_galmaarden_milieu_haviland_infoavond_1__kopie_
Beleidsmensen uit Galmaarden, Bever en Herne in het Baljuwhuis.- Foto Marc Colpaert
 
A_afbeelding_peingen
In Bellingen. Ingezonden foto
 

Bever, Herne, Galmaarden, Gooik, Lennik en Pepingen vroegen tijdens enkele klimaatcafés in februari naar de input van hun inwoners voor de opmaak van hun klimaatbeleidsplannen. De ideeën die tijdens deze sessies werden gecapteerd worden nu omgezet in concrete actieplannen.

De Pajotse gemeenten Lennik, Gooik, Pepingen, Galmaarden, Herne en Bever engageren zich voor het klimaat. Samen met hun inwoners willen de gemeenten nadenken hoe ze klimaatbestendiger kunnen worden om zich te wapenen tegen de klimaatcrisis. Met de steun van de milieudienst van Haviland werden er twee klimaatcafés georganiseerd om te peilen naar wat er leeft bij de inwoners en hoe ze gericht aan de slag kunnen voor het klimaat. Het eerste klimaatcafé ging door in Pepingen voor de inwoners van Pepingen, Gooik en Lennik. Het tweede klimaatcafé vond plaats in Galmaarden voor de inwoners van de gemeenten Galmaarden, Bever en Herne.

Tijdens deze klimaatcafés worden inwoners uitgenodigd om samen te brainstormen over uiteenlopende thema’s zoals mobiliteit, droogte, voedselverspilling, bedrijvigheid, wonen… De verzamelde informatie zal dienen als basis voor het klimaatactieplan en zal het toekomstig beleid binnen de gemeenten mee vorm geven. Daarin zullen ook concrete ideeën van inwoners mee worden opgenomen.

Gemeenten aan de slag met ideeën van hun inwoners

De gemeenten waren tevreden met de opkomst en geëngageerde inwoners kregen op die manier de kans om hun wensen en ideeën te delen met mede-inwoners. Zo willen inwoners dat de gemeenten inzetten op goede wandel- en fietsinfrastructuur en makkelijk bereikbaar openbaar vervoer. Daarnaast vinden ze klimaatneutraal wonen een must voor de toekomst. Ook de landbouw moet mee evolueren, maar het lokale en landelijke karakter van de Pajotse gemeenten mag niet verloren gaan. De groene omgeving zorgt voor een sterke verbondenheid met de streek en de natuur. Daarnaast rekenen inwoners op de voorbeeldfunctie van hun gemeente om in te zetten op duurzame energie, ontharding, duurzame mobiliteit en vergroening van de dorpen. Communicatie en sensibilisatie zijn cruciaal om ook inwoners te betrekken bij deze projecten en hen te engageren voor een klimaatbestendige gemeente.

Ook benieuwd hoe Haviland jouw gemeente kan ondersteunen om klimaatbestendiger te worden? Bekijk onze projecten via haviland.be/overzicht-projectfiches of neem contact op met de milieudienst via milieu@haviland.be.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 apr 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 nov 2024

archief