GALMAARDEN - Leden van de milieuraad gingen op bezoek bij hun voorzitter voor een rondleiding

C21

GALMAARDEN - Leden van de milieuraad gingen op bezoek bij hun voorzitter voor een rondleiding

20230831_195548__1_
Enkele leden van de milieuraad.- Foto Marc Colpaert
 
Op donderdag kregen enkele leden van de milieuadviesraad een rondleiding op de landerijen van de voorzitter Louis-Marie Tennstedt en ze kregen er een enthousiaste uitleg over de manier waarop hij zijn landbouwgronden ecologisch beheert. Door het minder goede weer kwamen er niet teveel mensen opdagen, maar zoals steeds hadden de afwezigen ongelijk. Het werd een boeiende tocht en rondleiding.
 
Zo gingen ze een kijkje nemen naar een koolzaadveld na de oogst en de voorbereiding van het veld voor het zaaien. "Er wordt niet meer geploegd of zo weinig mogelijk. Doordat het veld steeds groenbemesters krijgt uit vorige oogst en organische koolstof houdende vezels krijgt de bodem een gunstige structuur voor regenwormen. Deze zorgen voor een goed gedraineerde en verluchte grond. (Deze beestjes zijn van levensbelang voor ons maar weinige mensen weten het, red.). De grond wordt veerkrachtig, sponsachtig en zorgt voor een goede waterhuishouding. Bij droog weer wordt water afgegeven, bij nat weer wordt het water opgehouden . Daardoor is erosie bij felle regenbuien sterk verminderd", aldus Louis-Marie.
 
De firma  ILVO neemt jaarlijks stalen van de grond voor analyse. De samenstelling van de grond
wordt geanalyseerd. De resultaten geven aan wat de grond nog nodig heeft om een optimale voedingsbodem te zijn voor de gewassen. Wat betreft de onkruidbestrijding. Voor het zaaien is het nodig dat het onkruid plaats maakt voor de nieuwe gewassen. Hierbij wordt glyfosaat gebruikt. Alle andere mogelijkheden zijn niet efficiënt genoeg om toe te passen
 
Het aanplanten van hagen met bomen en stuiken in de velden is een goede zaak
Er zijn tal van voordelen voor de maatschappij en de ecosystemen. In de eerste plaats krijgt men een mooier landschap, een bijkomende troef voor het toerisme inhet Pajottenland. Maar daarnaast zorgt deze haag ervoor dat het de erosie tegenhoud. Er is reeds ongeveer 50cm niveau verschil tegen de haag, allemaal aarde die anders land afwaarts was gestroomd en rioleringen en grachten laat dicht slippen.
"Daarnaast is de biodiversiteit er zeer rijk. Vogels hebben ook hun biotoop om veldmuizen te vangen en andere insecten te vangen die schadelijk kunnen zijn voor de oogst. In de weiden vinden de dieren er schaduw in de zomer. Bomen vangen veel CO2 wat het klimaat ten goede komt. Nadeel voor de landbouwer is dan weer dat toevoegen van landschapselementen heel veel zorg vraagt. Er is veel snoeiwerk nodig. Want onkruid is een groot probleem. Daar ILVO als richtlijn geeft om niet te sproeien met een herbicide op een strook in de nabijheid van deze haag verspreid het onkruid zich over het ganse veld. Mechanisch onkruid verwijderen is onmogelijk. De opbrengst verminderd gestadig, maar we blijven met veel plezier verder doen", besluit de voorzitter. 
 
 
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 sep 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 08 sep 2024

archief