HALLE/ BEERSEL - Jean-Pierre Laporte werkt dag en nacht voor de jumelage.

C21

HALLE/ BEERSEL - Jean-Pierre Laporte werkt dag en nacht voor de jumelage.

Editiepajot_laporte_1_foto_merckx
 
Editiepajot_laporte_2_foto_merckx
Editiepqjot_ju__elqge_kl_foto_merckx
 

Klaus Bühler, afgevaardigde van de Raad van Europa, komt zaterdag 22 november het Ereplaket 2008, de Plaque of Honour, overhandigen dat aan Halle is toegekend voor haar jumelagewerking. Het ereplaket is de tweede hoogste onderscheiding van de Raad en Halle is de enige Belgische stad die de onderscheiding dit jaar ontvangt. Het is het werk van Jean-Pierre Laporte. Hij is al dertig jaar bezig met jumelage, eerst in Beersel en vanaf 2002, wanneer hij naar Halle kwam wonen in Halle.

De uitreiking gebeurt tijdens een academische zitting om 16 uur in de raadzaal van het stadhuis. De hele Halse bevolking is daar op uitgenodigd. De zitting wordt opgeluisterd door het klarinetchoir en het jeugdkoor van de Servaisacademie.

Toen Jean-Pierre Laporte verhuisde van Beersel naar Halle heeft de stad hem zelf aangesproken om in Halle zijn werk op gebied van jumelages verder te zetten.

“Jumelage is mijn hobby en ik ben vooral een Europeeër. Ik ga met de jumelage in mijn hoofd ’s avonds slapen en sta er ook ’s morgens mee op. Het doel van dit alles is de mensen van verschillende steden en landen met elkaar samen te brengen. Mijn droom is ooit dat ik genoeg gastgezinnen bij elkaar krijg om bij jumelagefeesten daar te logeren. Dat wordt echter moeilijker en moeilijker omdat vele gezinnen geen gastenkamer meer hebben”, zegt Jean-Pierre.

DERDE PRIJS
Voor Halle heeft het werk van Jean-Pierre Laporte zeker geen windeieren gelegd. Nadat hij eerst al twee prijzen voor Beersel behaalde is de “Plaque of Honour” de derde Europese prijs voor Halle.

Eerst kreeg Halle het diploma van Europa, waardoor Halle zich een Europese stad mag noemen en erkend werd door de Raad van Europa. Daarna kreeg Halle de Europese vlag aangeboden en nu de ‘Plaque of Honour’. Dit is de tweede hoogste onderscheiding die een stad kan krijgen van de Raad van Europa.

Het betekent ook dat Halle op de wachtlijst komt te staan om de hoogste onderscheiding, de Prijs van Europa’ te krijgen.

Jean Pierre-Laporte: “Deze prijs wordt maar aan één stad of gemeente per jaar toegekend. Niet minder dan 47 landen strijden omdat één van hun steden deze prijs kan behalen”.

Met deze ‘Plaque of Honour’ is Jean-Pierre erg opgetogen.
“Deze prijs werd tot nu toe maar aan zeven steden toegekend. Eén daarvan is Beersel, waar ik vroeger instond voor de jumelages en nu Halle. Dit is ook de laatste stap om mee te kunnen dingen naar de Prijs van Europa”, zegt Jean-Pierre.

TENTOONSTELLING
Het jumelagecomité organiseert die periode, in samenwerking met de dienst Europa van de provincie Vlaams-Brabant, een tentoonstelling met als thema ‘50 jaar jumelage in Halle en in de Vlaamse steden en gemeenten’. De tentoonstelling loopt in de tentoonstellingsruimte van het historisch stadhuis van 15 tot en met 23 november 2008. Ze kan bezocht worden alle dagen van 9.30 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Op dinsdag 18 november is de tentoonstelling gesloten.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 nov 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief