HALLE - Lembeek trok op stap met Sint-Veroon

C21

HALLE - Lembeek trok op stap met Sint-Veroon

Paasproceessiz_1
Foto Olaf
 
Paasprocessie_2
Foto Olaf
 
Paasprocessie_3
Foto Olaf
 
Paasprocessie_5
Foto Olaf
 
Paasprocessie_7
Foto Olaf
 
Paasprocessie_8
Foto Olaf
 
Editiepajot_halle_pasen_10
Emile Locus stapte 60 keer mee op. (Foto's Olaf)
 

 In de Halse deelgemeente Lembeek had men op paasmandag geen wekker nodig. Vanaf één uur hoorden de inwoners immers klaroengeschal. Dit jaar waren er wegens de gebeurtenissen in Zaventem en Brussel geen geweerschoten bij. Een jarenlange traditie werd er in ere gehouden. De Lembekenaren herdenken op paasmaandag hun patroonheilige Sont-Veroon.

De soldatenommegang vertrok met wat vertraging aan het oud-gemeentehuis van Lembeek. Een lid van Soldatenclub Congo was er onwel geworden. De MUG en een ziekenwagen moest opgeroepen worden.

Ook de weersomstandigheden waren Sint-Veroon en de deelnemers niet goed gezind. Zij werden geteisterd door hevige windvlagen en tussendoor ook door serieuze regenvlagen. Ditalles schrikte ook de bedevaarders die het schrijn volgden niet af. Honderden en honderden trotseerden zegen en wwind

Op paasmaandag trekt de eeuwenoude en enige nog bestaande Vlaamse soldatenommegang langs straten, veldwegen en pleinen door Lembeek en omgeving. Het is een combinatie van een religieuze ommegang en een militaire stoet in historische soldatenuniformen. Het geheel maakt het een stukje folklore dat enig is in Vlaanderen.

Lembeek ging  op wandel met zijn patroonheilige Sint- Veroon. De  kasdragers namen aan de kerk van Lembeek het zilveren reliekschrijn op de schouders voor een 18 km. Lange dagtocht langs Klabbeek, Tubeke, Hondzocht en Lembeek.. In hun zog stapten vele honderden bedevaarders mee. Vier soldaten op boerenpaarden zorgden voor de bescherming van relieken en bedevaarders onderweg.

Voor 7 uur moesten zo een 700 mannen gewekt worden, want om 7.30 uur moesten ze in slagorde staan. Burgemeester Pieters wenste de manschappen een goede tocht toe en leden van de Carabiniers, Soldatenclub Congo, de cavallerie en de Etat-Major die verschillende jaren meegaan kregen er een onderscheiding opgespeld. Burgemeester Pieters wenste de deelnemers een goede tocht. Hij had het ook even over de gebeurtenissen van de laatste dagen en zegde dat men er zich niet mocht bij neerleggen. De ommegang laten uitgaan kan aanzien werden als een verwerking van wat er gebeurde de laatste dagen

Voor Johan Devogeleer was het zeker een speciale dag. Hij werd enkele maanden geleden benoemd tot commandant van Soldatenclub Congo. Johan Devogeleer kreeg de zware taak op zich een man op te volgen als Felix Gremmelprez. Felix is nu 83 jaar, stapte 70 keer mee op en was 37 jaar commandant van Soldatenclub Congo. Hij volgde in 1978 Albert Vankerckhoven op als commandaant. Hij haakte af om gezondheidsredenen.

Gedurende de hele paasmaandag stappen vier militaire korpsen langs Lembeek, Klabbeek, Tubeke en Halle. Elk heeft zijn eigen weg om er te geraken. De Carabiniers dragen uniformen uit 1885. De cavalerie draagt het gidsenuniform uit 1896 en bestaat uit tientallen ruiters en zijn vergezeld van een muziekkapel te paard. De "Etat-Major" van Lembeek werd opgericht in 1920 en bestaat uit een veertigtal ruiters die alleen een officiersuniform dragen. De jongste groep is soldatenclub Congo. Zij dragen een uniform van grenadiers, en zijn met hun 265 manschappen ook de grootste groep.

Na de plechtigheden aan het oud-gemeentehuis trokken de groepen langs een verschillende weg naar het naburige Klabbeek Op de middag wordt daar traditioneel een gezamenlijke intrede gedaan. Een tweede keer zullen ze elkaar terug zien deze avond rond 18 uur, voor een gezamenlijke intrede in het centrum van Lembeek.

RELIEKEN

Op hetzelfde uur vertrok ook het reliekschrijn van St. Veroon uit de parochiekerk. Hun tocht bedraagt 18 kilometer en loopt over Lembeek, Klabbeek, Tubeke en Hondzocht om rond 17.30 uur in Lembeek terug te komen. In de zilveren relikwiekast die rondgedragen wordt zit een houten koffertje, met daarin het gebeente van de Heilige Veroon. De zilveren kast werd gemaakt in 1767 door een zekere d'Hondt, een goudsmid. Voor zijn werk vroeg hij toen 2.543 gulden, 17 stuivers en 1 denier.

ONDERSCHEIDINGEN
Volgende deelnemers kregen een onderscheiding opgespeld:
-Kasdragers Sint-Veroon: Auguste Pé voor 25 jaar dienst

Koninklijke Carabiniers
-10 jaar deelname; Eddy Borremans, Nico Claes, Evy Pochet, Alexis Watermann en Roxanne Watermann
-40 jaar deelname: Theo Cuvry en Karel Vanzeebroeck
-50 jaar deelname: Jos Portaels
-60 jaar deelname: Emile Locus

Koninklijke Soldatenclub Congo
-10 jaar deelname: Daniël Bral, Julie De Jonghe, Dominique Deckx, Heavenly Lambregt, Steffi Lambregt, Pieter Mathieu, Andy Morre en Mathys Vandevelde.
-25 jaar deelname: Jan Demaeseleer, Pascal Huon, Veerle Gremmelprez, Jan Marhieu, Laurent Schaukens en Kris Vannerom
-50 jaar deelname; Emile Marchal en Pierre Vankeerberghen

Koninklijke Etat-Major
-10 jaar deelname: Tony Neef en Nicolas Thils
-40 jaar deelname: Yves Debandt
-50 jaar deelname: Rudy Bosmans, Maurice Hannon en Hugo Vanden Berghe

Koninklijk Cavalerie van Lembeek
-10 jaar deelname: Zenn Brichau en Ayron Deneyer
-40 jaar deelname: Serge Pé
-50 jaar deelname: Patrick Dirickx, Johny Hannon en Roland Laus
-60 jaar deelname: Etienne Steenhout
-65 jaar deelname: André Laus

DINSDAG

Ook dinsdag worden de soldatenplunjes terug aangetrokken. Om 9 uur is er de soldatenmis in de kerk van Lembeek. Daarna volgen er militaire oefeningen en ’s avonds om 18.30 uur wort de soldij uitbetaald

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mrt 2016
Felix Merckx
Foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief