HALLE/ BEERSEL - N-VA vecht nieuw belangenconflict aan bij Grondwettelijk Hof

C21

HALLE/ BEERSEL - N-VA vecht nieuw belangenconflict aan bij Grondwettelijk Hof

Mark_demesmaeker_plat
Ben_weyts_plat
 

 De N-VA reageert verontwaardigd op de beslissing van het Waals parlement om alsnog een belangenconflict in te roepen tegen de wetsvoorstellen tot splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Kamerlid Ben Weyts en Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker, beiden uit onze regio, kondigen aan dat ze alles in het werk willen stellen om een einde te maken aan de carrousel van belangenconflicten. Ze willen de beslissing van het Waals parlement laten vernietigen door het Grondwettelijk Hof.

“Wij zijn het spuugzat dat de Franstaligen te pas en te onpas belangenconflicten inroepen tegen democratisch genomen beslissingen. Wat voor zin heeft de democratie in België nog? Er is een regering die bestuurt zonder Vlaamse meerderheid. Beslissingen die het Vlaams parlement neemt, worden geblokkeerd door de Franstaligen, zie bijvoorbeeld het decreet over het faciliteitenonderwijs. En zelfs de democratische beslissingen die de Vlaamse meerderheid in het  federale parlement neemt, worden geblokkeerd. Een meerderheid is in dit land blijkbaar enkel democratisch als het de Franstaligen goed uitkomt” zegt nieuwbakken Kamerlid Ben Weyts.

Weyts en Demesmaeker klagen aan dat de Franstaligen totaal misbruik maken van de bestaande belangenconflictprocedures. Niet alleen tegen de geest maar ook tegen de letter van de wet en de grondwet wordt gezondigd. Grondwettelijk en in het licht van het verbod op discriminatie, valt immers moeilijk te verklaren dat de Franstaligen maar liefst 4 belangenconflicten kunnen inroepen via even veel ‘parlementen’. De Vlamingen kunnen vanuit hun deelstaatparlement maar één keer een belangenconflict inroepen. “Daarenboven gaat het meestal dan nog eens over krek dezelfde Franstalige parlementsleden die een belangenconflict inroepen, maar met een ander hoedje op. De samenstelling van het Waals parlement, het parlement van de Franse Gemeenschap en de Cocof is immers gelijklopend” vult Weyts aan. 

Weyts en Demesmaeker willen de beslissing van het Waals parlement om opnieuw een belangenconflict in te roepen dan ook aanvechten bij het Grondwettelijk Hof. “Makkelijk zal dat juridisch niet zijn” zegt Mark Demesmaeker “maar we willen echt alles doen om die carrousel te stoppen, zodat de Vlaamse democratische meerderheid eindelijk kan spelen”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jan 2009
Edititiepajot
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief