HALLE - Herdenking overlijden Koning Albert 1
De Halse oudstrijders herdachten het overlijden van Koning Albert 1 . 17 februari 1934 tijdens een bergwandeling in Marches les Dames kwam Albert onverwachts ten val. Zijn lichaam werd weer gevonden gedurende de nacht van 17 op 18 februari. Omdat niemand getuige was van het ongeval en Albert een bekwame klimmer was, wordt sindsdien hevig gespeculeerd over de doodsoorzaak. Koning Albert I werd op 22 februari 1934 ten grave gedragen in de Onze Lieve Vrouwekerk te Brussel.
Koning Albert I regeerde van 1909 tot 1934. Omdat hij tijdens de eerste wereldoorlog bij zijn
Als in 1914 de eerste wereldoorlog uitbrak bleef Koning Albert bij zijn troepen in de loopgraven van West-Vlaanderen, terwijl de regering in ballingschap zat in Normandië.
Hij krijgt van zijn soldaten de bijnaam Koning ridder en Koning soldaat omdat hij hen bijstaat in de strijd.
Meteen na de oorlog (1918) kondigt Koning Albert in de troonrede grote hervormingen aan. In het leger heeft hij gemerkt dat veel generaals alleen Frans spreken, wat zorgt voor verwarring en zelfs slachtoffers onder de Vlamingen.
In een poging de Vlamingen tevreden te stellen, stelt Albert onder meer de twee talen Nederlands en Frans, volledig gelijk.
Hij pleitte ook voor het algemeen enkelvoudig stemrecht. Dit betekende dat elke kiesgerechtigde één stem mocht uitbrengen.
Albert heeft veel betekend voor de Belgische wetenschap. Tijdens een toespraak in 1927 merkte hij op dat het niet goed ging met de Belgische wetenschap. Hij benadrukte dat voor de verbetering van de wetenschap vooral de rijkere Belgen een verantwoordelijkheid hebben.
Deze verantwoordelijkheid namen zij op in 1928 en het nationaal fonds voor wetenschappelijk onderzoek werd opgericht.
Dit zorgt voor een enorme opleving in de wetenschap. Wetenschappers gaan onder meer de grenzen over om buitenlandse kennis naar België te halen.
Albert blijft niet alleen op Belgische grond. In 1919 reist hij naar de verenigde staten om daar een rondreis te maken. Ook is hij de eerste Belgische Koning die door Belgisch Congo reist. Dit vooral om aan te geven dat het in de Belgische kolonie goed toeven