Zenne en Zoniën vraagt openbare voetgangersverbinding voor project Arkenvest

C21

Zenne en Zoniën vraagt openbare voetgangersverbinding voor project Arkenvest

Persfoto_arkenvest_1
Foto archief Editiepajot.com
 

Het project Arkenvest kwam de jongste tijd in Halle al ruim opnieuw in de belangstelling. De plaats van voetgangers en de vele bezoekers van het stadscentrum bleef daarbij  wat onderbelicht. Volgens streekvereniging Zenne en Zoniën is die nochtans  echt belangrijk. De vereniging  lanceert daarom een oproep aan de politici om die alsnog te verbeteren.  “Want daar vaart iedereen wel bij”, aldus Zenne en Zoniën.

Op 2 maart 2018 leverde het stadbestuur van Halle een bouwvergunning af aan Parkzicht Construct voor de realisatie van een groot project met 1500 m² kantoorruimten, parkeergarages voor 103 auto’s en 154 fietsen en maar liefst 104 woongelegenheden op een groot terrein tussen Arkenvest en Molenborre. 

De stedenbouwkundige voorschriften ( dat zijn de regels waaraan de bouwers zich absoluut moeten houden)  voor dit gebied zijn vastgelegd in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Parklaan-Zenne-Vondel. Deze bepalen duidelijk in art. 5.6 en 10.2 dat er door het Arkenvestproject verbindingen voor voetgangers moeten worden gerealiseerd. 

De bepalingen zijn een concretisering van de zienswijze van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, om het stadscentrum aantrekkelijk te maken voor de mensen die er wonen en komen winkelen en vertoeven. Toch legt de afgeleverde bouwvergunning geen openbare doorgangen op.  Er komen met andere woorden geen verbindingen tussen het handelscentrum, de Arkenvest en verder naar de toekomstige voorstadsparking aan de Suikerkaai, die door het stadsbestuur zelf altijd zijn verdedigd om het grootschalige bouwproject aanvaardbaar  te maken.

Daarom ging vzw Zenne en Zoniën in beroep bij de provincie. Helaas werd het beroep wegens een vormfout onontvankelijk verklaard. De provincie heeft zich dus niet uitgesproken over  de kern van de zaak en de inhoud van het beroep. Die is nochtans heel simpel: het stadsbestuur negeert haar eigen stedenbouwkundige voorschriften. Een overheid mag echter niet afwijken van de bestemmingen opgelegd in een RUP, zo stelt de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening overduidelijk. Het tegendeel  doen zou neerkomen op willekeur.

Allerlei Ruimtelijke Plannen  worden door de inwoners van de stad aanvaard, onder meer omdat ze compensaties en tegemoetkomingen ten behoeve van de omwonenden en zwakke weggebruikers bevatten. Maar als net die tegemoetkomingen daarna wegvallen ten behoeve van de winst van projectontwikkelaars, wordt het vertrouwen van de burger in de overheid sterk aangetast. Daarom vraagt Zenne en Zoniën nogmaals dat de stad alsnog haar eigen regelgeving respecteert en doorgangen voor voetgangers doorheen het project Arkenvest zou opleggen.

Volgens Streekvereniging Zenne en Zoniën moet dit via overleg met alle betrokken partijen alsnog haalbaar zijn.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 sep 2018
Sam Herremans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 mrt 2024
Marc Sluys | 12 mrt 2024

archief