HALLE - 700 paassoldaten op stap met St. Veroon
Drie uur had het nog niet geslagen op de Lembeekse Sint-Veroonskerk toen de eerste geweerschoten en klaroengeschal te horen waren op paasmaandag
Lembeek maakte zich op voor de ommegang ter ere van hun patroonsheilige St. Veroon.
Op paasmaandag trekt de eeuwenoude en enige nog bestaande Vlaamse soldatenommegang langs straten, veldwegen en pleinen door Lembeek en omgeving. Het is een combinatie van een religieuze ommegang en een militaire stoet in historische soldatenuniformen. Het geheel maakt het een stukje folklore dat enig is in Vlaanderen.
Voor 8 uur moesten zo een 700 mannen gewekt worden. Voor diegenen die kwamen wekken stond er op verschillende plaatsen kramiek, balletjes, soms haring en ook flessen genever klaar.
Gedurende de hele paasmaandag stappen vier militaire korpsen langs Lembeek, Klabbeek, Tubeke en Halle. De oudste soldatengroep is de Carabiniers. Zij dragen uniformen uit 1885. De cavalerie draagt het gidsenuniform uit 1896 en bestaat uit tientallen ruiters en zijn vergezeld van een muziekkapel. De "Etat-Major" van Lembeek werd opgericht in 1920 en bestaat uit een veertigtal ruiters die alleen een officiersuniform dragen. De jongste groep is soldatenclub Congo. Zij dragen een uniform van grenadiers, en zijn ook de grootste groep.
Om 8 uur verzamelden alle manschappen aan het oud-gemeentehuis. Burgemeester Pieters wenste de manschappen een goede tocht toe en leden van de Carabiniers, Soldatenclub Congo, de cavallerie, de Etat-Major en ook de kasdragers die verschillende jaren meegaan kregen er een onderscheiding opgespeld.
Na de plechtigheden aan het oud-gemeentehuis trekken de groepen langs een verschillende weg naar het naburige Klabbeek. Op de middag wordt daar traditioneel een gezamelijke intrede gedaan. Een tweede maal zagen ze elkaar terug rond 18 uur, voor een gezamelijke intrede in het centrum van Lembeek.
RELIEKEN
Op hetzelfde uur vertrok ook het reliekschrijn van St. Veroon uit de parochiekerk. Hun tocht bedraagt 18 kilometer en loopt over Lembeek, Klabbeek, Tubeke en Hondzocht om rond 17.30 uur in Lembeek terug te komen. In de zilveren relikwiekast die rondgedragen wordt zit een houten koffertje, met daarin het gebeente van de Heilige Veroon. De zilveren kast werd gemaakt in 1767 door een zekere d'Hondt, een goudsmid. Voor zijn werk vroeg hij toen 2.543 gulden, 17 stuivers en 1 denier.
Op hun tocht gingen ze ook langs verschillende kapelletjes van St. Veroon. Inwoners van verschillende straten hadden hun beeldje opgepoetst en voorzien van bloemen.
Het reliekschrijn wordt door ongeveer 800 bedevaarders vergezeld.
ONDERSCHEIDINGEN
Volgende personen kregen een onderscheiding opgespeld voor 10, 25 of 40 jaar dienst.
CARABINIERS
-10 jaar deelname:
Danny Coppieters en David Walravens
-25 jaar deelname:
Kathleen Fierens en Ciro Monti
SOLDATENCLUB CONGO
-10 jaar deelname:
An Bosmans, Jeremie Cripiau, Luc Dehaen, Kevin Deneef, Hugo Desmedt, Sandra Miers, Steve Paridaens, Tony Paridaens, Marco Reuter, Alain Schottey, Jonas Trullemans, Miguel Van Vaerenbergh, Els Vekeman, Evarist Vekeman en Kenny Waerzeggers
-25 jaar deelname:
Peter Coffernils, Jean De Smedt, Stephane Devogeleer, Emiel Devroede, Vincent Lenclus, Jacques Mommaert, Jaak Seghers, Nico Seghers en Kris Vandevelde
KONINKLIJKE CAVALERIE VAN LEMBEEK
-10 jaar deelname: Bart Demeester en Bo Deproost
-40 jaar deelname: Joseph Borremans, Hugo Debast en Jean Pierre Vannerom
KONINKLIJKE ETAT-MAJOR DER PAASSOLDATEN VAN LEMBEEK
-25 jaar deelname: Joris Desmet, Davy Hannon, Kwinten Monseu en Sven Monseu.
-40 jaar deelname: Cyrille Debandt
KASDRAGERS
-10 jaar deelname: Dimitri Pé, Dirk Vandenplas en Marc Vereertbrugghen
-25 jaar deelname: Hugo Hernie
-40 jaar deelname: Marc Devillé.