HALLE – Sint-Rochuskapel beleeft drukke tijden.

C21

HALLE – Sint-Rochuskapel beleeft drukke tijden.

Received_2481632468814249
 
Received_2847030282227881
 

Kapelmeester André Govers van de Sint-Rochuskapel in de Halse Sint-Rochusstraat beleeft drukke tijden. “In de 22 jaar dat ik dag in dag uit voor de kapel zorg, kreeg ik nog nooit zo veel vragen om kaarsjes te branden”, zegt de man

De heilige Rochus kwam uit de buurt van Montpellier in Frankrijk en verwierf daar faam in de veertiende eeuw, door zieken te genezen door aanraking. Zo werd hij al snel de patroonheilige van de pestlijders en werd hij door de eeuwen heen aanroepen tegen allerlei besmettelijke ziekten.

In Halle heeft Sint-Rochus al een eigen kapel sinds 1624. Die kapel werd gebouwd buiten de toenmalige stadsmuren, toen Halle in de zeventiende eeuw ten prooi viel aan een zware pestepidemie waarbij honderden stadsgenoten het leven lieten.

In 1834 en in 1896 moest de Sint-Rochuskapel twee keer verhuizen toen de spoorlijn door Halle werd aangelegd, tot ze op haar huidige plek in de Sint-Rochusstraat belandde.

Traditie van 400 jaar

“Het lijkt erop dat mensen in coronatijden de patroonheilige van de wijk opnieuw hebben ontdekt”, zegt André Govers. Voor de man is de Sint-Rochuskapel als een kind waar hij zich over ontfermt en waar hij dagelijks mee bezig is.

“Ik zorg er niet alleen voor dat de kapel er piekfijn bij ligt. Ik poets ze geregeld, laat elke week kaarsjes branden en ik zorg ervoor dat er twee keer per jaar een Sint-Rochusmis wordt gevierd. Dat hoort zo volgens de traditie die al bijna 400 jaar bestaat”, zegt André nog.

Ondertussen ontfermt hij zich al 22 jaar over zijn taak. “Maar wat ik nu meemaak, heb ik nog nooit gezien”, aldus de man.” Mensen zetten kaarsen aan de deur met de vraag ze aan te steken in de kapel. Tegenwoordig moet ik er drie per dag aansteken om ze allemaal te laten opbranden.”

Mensen met buitenlandse roots

“In de Sint-Rochuswijk woont veel volk, vooral sinds de nieuwe Dynastiewijk er is bijgekomen”, aldus nog de kapelmeester. “Al die mensen, vaak ouderen, gaan vandaag vaak op wandel in hun eigen buurt. Zo hebben velen de Sint-Rochuskapel herontdekt. Vooral ook omdat er een bord met historische uitleg naast staat.”

Daarnaast krijgt de man ook veel vragen om kaarsjes te branden van Hallenaren met buitenlandse roots zoals Polen, Roemenen maar ook Zuid-Amerikanen die diep gelovig zijn en sneller al eens een kaarsje laten branden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 apr 2020
Devogeleer Emile
Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief