Blokkade Colruyt distributiecentrum Dassenveld opgeheven

C21

Blokkade Colruyt distributiecentrum Dassenveld opgeheven

Editiepajotr_halle_colruyt_1_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajotr_halle_colruyt_2_foto_merckx
Editiepajotr_halle_colruyt_3_foto_merckx
Editiepajotr_halle_colruyt_4foto_merckx
 

Sinds zondagavond blokkeren boeren de distributiecentra van Colruyt in Halle en Ghislenghien. Er is sprake om deze 24u tot een aantal dagen bezet te houden. Dat betekent enerzijds een enorme kost voor de distributeur en is anderzijds totaal onaanvaardbaar in een rechtstaat. Bovendien kan Colruyt alleen geen oplossing bieden aan dit macro-economisch probleem.

Colruyt betreurt ten zeerste de blokkade van zijn distributiecentra die momenteel aan de gang is. Zeker gezien de meerdere overlegmomenten die de distributeur recent heeft gehad met de landbouwsector. Sinds zondagavond zijn de logistieke centra van Colruyt geblokkeerd. Sommige boeren spreken van 24 uur, andere van 8 dagen of ‘tot de finish’.  

De huidige acties van de landbouwers betekenen een kost van algauw miljoenen euro’s voor de distributeur. Daarenboven zal er binnen de 24 uur in de winkels een totaal gebrek zijn aan groenten, fruit, water en frisdrank, en binnen de 48 uur aan de meeste zuivelproducten, vlees, etc.  Bovendien zal een onderbreking van 24 uur in de herbevoorrading maken dat er gedurende 1 week verschillende goederen zullen ontbreken. De schade loopt exponentieel op naarmate de duurtijd van de actie.

De distributiesector wordt al enige tijd geconfronteerd met acties van de boeren. De afgelopen weken bezetten de boeren met 20 tot 50 tractoren af en toe de toegang en de parking van de winkels. Ze eisen melk op om uit te delen aan de klanten. Soms zijn ze tevreden met een palet, soms nemen ze de volledige melkvoorraad van de winkel mee.

“Naast het feit dat we door die bezetting omzetverlies lijden, zijn deze acties niets anders dan een overval,” aldus directeur-generaal Luc Rogge. “Dit neigt zelfs naar afpersing, diefstal, bedreiging en belemmering van vrije doorgang”. Colruyt betreurt dat de overheid dit zomaar laat gebeuren. “Wat als iedere belangengroep in België het recht in eigen handen neemt? Waar is de rechtsstaat? En de bescherming van mensen en bedrijven? Anderzijds begrijp ik de boeren: de sector heeft het moeilijk, voor velen dreigt een faillissement. Voor hen is het een strijd op leven en dood,” aldus Luc Rogge.

De distributeurs kunnen daar echter weinig aan doen. Prijsafspraken mogen niet worden gemaakt. De Belgische politici wijzen naar Europa, dat op zijn beurt zich verschuilt achter de principes van de vrije markt in al zijn aspecten. En als er teveel melk is moet volgens Europa de markt zich maar aanpassen. Gevolg is dat de boer vandaag dan maar zelf het recht in eigen handen neemt en het eerste slachtoffer is de distributeur. Het tweede is de klant.

Colruyt roept dan ook op om de situatie zeer ernstig te nemen en samen met de boeren tot een oplossing te komen. Als er echt te veel melk is, hoe kan dit dan worden opgelost? Is het niet zinnig om steun te geven aan heroriëntering?  Er is schaarste aan vis. Moeten we dan bijvoorbeeld niet naar aquacultuur of vis-farms? Of nog andere oplossingen. Hoe kunnen de boeren daarbij geholpen worden?
 
We hopen dat in deze problematiek snel tot een doorbraak kan gekomen worden. Zowel de landbouwsector, als de meer dan 100.000 mensen in de distributiesector, als iedere burger die zijn bevoorrading van levensmiddelen wil behouden zien, zal er dankbaar voor zijn.



Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2009
Marc Sluys
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 18 dec 2024

archief