Hyacintenfestival officieel van start!

C21

Hyacintenfestival officieel van start!

Dsc_6638_01__groot_
 
Dsc_6682_01__groot_
eentje uit de duizenden
 
Dsc_6678_01__groot_
voor niets nodig
 
Dsc_6564_01
 
Dsc_6598_01__groot_
 
Dsc_6656_01__groot_
 
Dsc_6669_01__groot_
 
Dsc_6691_01__groot_
 
Dsc_6573_01__groot_
 

 De bloei van de hyacinten in de Vlaamse hyacintenbossen zit dit jaar goed op schema. De typische paarse bloementapijten krijgen meer en meer vorm. Hoogtijd om het Hyacintenfestival te openen. Vertegenwoordigers van de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos verzamelden daarvoor vanmorgen in het Hallerbos, het grootste en populairste hyacintenbos in Vlaanderen. De komende weken verwachten ze in dat paarse sprookjesbos tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Door de werken aan het ecoduct over de Brusselse Ring zijn de parkeermogelijkheden aan het bos heel beperkt en is de kans op verkeerschaos aanzienlijk. De initiatiefnemers van het Hyacintenfestival roepen bezoekers op om alternatieven voor de wagen aan te snijden of om maximaal de gratis parking aan de Welkomstlaan te gebruiken. Gratis shuttlebussen en fietsen zorgen voor een vlotte verbinding tussen stadscentrum en Hallerbos.

Prachtige voorjaarbloeiers typeren het Nationaal Park Brabantse Wouden, en de boshyacinten van het Hallerbos spannen hierin absoluut de kroon. “Het Vlaamse deel van het Hallerbos beslaat zo’n 570 hectare waarvan in deze periode zo’n derde volledig met hyacintentapijten is bedekt. Daarmee is het zonder meer de plek met de grootste oppervlakte aan wilde hyacinten in Vlaanderen. Heel logisch dus en ook positief dat bezoekers van ver over onze gewestgrenzen naar de fotogenieke boshyacinten komen kijken”, vertelt administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos Goedele Van der Spiegel. “Dat maakt het hier soms koppenlopen en daarom is het goed dat in 2017 het Hyacintenfestival in het leven werd geroepen. Daarmee willen we de hyacintenliefhebbers jaarlijks welkom heten en tegelijkertijd de kwetsbare hyacinten beschermen zodat iedereen ook in de toekomst van deze natuurpracht kan genieten.” 

Tijdens het festival dat nog tot en met 1 mei loopt, werken lokale politie, stad Halle, De Lijn, Natuur en Bos en vrijwilligers samen om de paarse drukte op te vangen. Dit jaar kwamen er negen nieuwe vrijwilligers bij wat het totale aantal op zo’n vijftig personen brengt. Die zijn broodnodig om bezoekers wegwijs te maken en ervoor te zorgen dat ze op de paden blijven. Samen met enkele medewerkers van Natuur en Bos spanden ze zo’n 24 kilometer aan touw langs de wandelpaden om het plattrappen van de hyacinten te vermijden.

Vlotte shuttlebussen

Door de enorme populariteit van de hyacintentapijten roepen Natuur en Bos en de stad Halle op om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer het Hallerbos te bereiken. Schepen Bram Vandenbroecke: “Dankzij onze samenwerking met De Lijn voorzien we gratis shuttlebussen tussen het station, de Welkomstlaan en het Houtveld op 13, 14, 20, 21, 27 en 28 april en op 1 mei, telkens van 9 tot 20 uur. Nieuw dit jaar is dat we voor personen met een handicap van 9 tot 17 uur een aparte kleinere shuttlebus voorzien die hen tot aan de rand van het bos brengt, op de plek waar de Plateauwandeling start die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en mensen met een beperkte mobiliteit. Daarnaast kan je van 15 april tot en met 1 mei in het fietspunt aan het station een gratis fiets gebruiken.”

De Welkomstlaan is dankzij de shuttleverbinding ook een prima uitvalsbasis om een daguitstap naar het Hallerbos te combineren met een bezoekje aan de historische binnenstad van Halle. Blikvanger is de expo ‘Louis Thevenet – Een leven in kleur’ maar je hebt nog tal van andere activiteiten die je terugvindt op www.visithalle.be. Een echte aanrader is de Erfgoeddag op 21 april met onder andere een opendeurdag in museum den AST, een rommel- en antiekmarkt in de ochtend en een beiaardconcert in de namiddag. 

WandelAR en andere hyacintentoppers

In het Hallerbos maken info- en bomenbanners met daarop de hyacintenwandelingen bezoekers wegwijs. Een flyer met daarop een detailkaart van het bos is er beschikbaar. Leuk voor bezoekers met kinderen is de WandelAR app die hen op een interactieve manier door het Bloebelletjesbos gidst. 

Tot slot: wil je de drukte in het Hallerbos ontlopen en tóch genieten van hyacintenpracht? Bezoek een ander hyacintenbos dat absoluut de moeite loont. In het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen vind je er meer dan tien. Bekijk het overzichtsplannetje op www.hyacintenfestival.be.

Meer info 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 apr 2024
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 nov 2024

archief