Nieuwe robot in AZ Maria HALLE maakt chirurgie nog preciezer en minder ingrijpend
Het AZ Sint-Maria investeerde in een Da Vinci Xi-robot voor minimaal invasieve chirurgische ingrepen. Deze robot biedt heel wat voordelen op het gebied van precisie, comfort en behendigheid voor de chirurg. Daardoor daalt de kans op complicaties. De patiënt heeft minder pijn en herstelt ook sneller. Kort samengevat: de robotchirurgie zorgt niet alleen voor een hoogtechnologische kwaliteitszorg, maar ook voor een verbeterde patiëntervaring.
Voordelen voor arts-specialist en patiënt
Het AZ Sint-Maria zette al een tijd geleden de stap naar meer invasieve ingrepen via laparoscopie/thoracoscopie. Daarbij worden via kleine incisies (openingen) diagnoses gesteld, aandoeningen behandeld of operaties uitgevoerd, de zogenaamde ‘kijkoperaties’. Steeds vaker wordt hierbij overgeschakeld naar robotchirurgie. Vroeger gebeurde dit doorgaans enkel in grote of universitaire ziekenhuizen omwille van het financiële plaatje. Maar ook het AZ Sint-Maria zet nu deze technologisch stap naar de toekomst door te investeren in een Da Vinci Xi-robot met bijhorende operatietafel.
Hoe werkt de Da Vinci Xi-robot?
Voor alle duidelijkheid: het is nog steeds de arts-specialist die de chirurgische ingreep of behandeling uitvoert maar wel via een besturingsconsole. De robot zelf is als het ware het verlengstuk van de chirurg. Voorts geeft de robot de arts een scherper en natuurgetrouwer driedimensionaal beeld met hoge resolutie en een uitvergrote weergave. Daarnaast zijn de armen van de robot smal en reiken ze zeer wijd waardoor hij overal gemakkelijker bij komt. Deze technologie maakt het dus mogelijk om zeer complexe ingrepen minimaal invasief te verrichten.
We zijn dus zeer enthousiast dat we ook als regionaal ziekenhuis deze gespecialiseerde en complexe zorg kunnen aanbieden. Want de Da Vinci-Xi robot heeft niet alleen voor de arts maar ook voor de patiënt alleen maar voordelen.
· Hogere precisie tijdens ingreep
· Minder bloedverlies
· Minder kans op complicaties
· Minder pijn
· Sneller herstel
· Kortere hospitalisatieduur
Jonge chirurgen worden vandaag steeds vaker opgeleid met de robot. Door deze investering houden we onze vacatures voor artsen en verpleegkundigen ook in de toekomst boeiend en uitdagend.
Discipline-overschrijdend
De robot kan voor verschillende specialismen ingezet worden. In het AZ Sint-Maria wordt hij al enkele maanden gebruikt voor abdominale en gynaecologische heelkunde. Maar ook de diensten Urologie en Thoraxheelkunde kunnen in de toekomst - dankzij deze robot - verder uitgebouwd worden.
Dit project is dus een ziekenhuisbreed verhaal. Want naast de artsen hebben ook de verpleegkundigen, de medewerkers van de dienst Sterilisatie en de dienst ICT, Biotechniek & Innovatie zich moeten inwerken.
In het operatiekwartier werden infrastructurele aanpassingen uitgevoerd om de robot te kunnen plaatsen. Op de dienst Sterilisatie werd een lage temperatuursterilisator geïnstalleerd. De betrokken medewerkers en artsen volgden de voorbije maanden al heel wat gespecialiseerde opleidingen in binnen- en buitenland. Er waren ook trainingssessies met een simulator, tot iedereen de robot voldoende in de vingers had. Begin maart werden de eerste operaties met succes uitgevoerd.
Gespecialiseerde kwaliteitszorg voor iedereen
Deze geavanceerde technologische zorg betekent ook een stevige investering. Maar door middel van een investeringsfonds, opgezet in samenwerking met de artsen en het ziekenhuis, hebben we dit ook kunnen financieren. M.a.w. de robot heeft geen invloed op de ziekenhuisfactuur van de patiënt. Want we vinden het belangrijk dat gespecialiseerde kwaliteitszorg voor iedereen toegankelijk is en blijft. Wel vragen we aan de overheid om voor deze belangrijke en dure medische infrastructuur een betere financiering te voorzien.