Transparantie onder druk: meerderheid houdt belangen politici geheim voor burgers . Dat net een vorige schepen die nooit belangen aangaf, kritiek heeft, komt hard aan

C21

Transparantie onder druk: meerderheid houdt belangen politici geheim voor burgers . Dat net een vorige schepen die nooit belangen aangaf, kritiek heeft, komt hard aan

Tijdens de jongste gemeenteraad stemden N-VA, CD&V, Vlaams Belang en Visie een verzwakte versie van de deontologische code goed. Deze gedragscode moet ervoor zorgen dat politici hun mandaat eerlijk, onafhankelijk en integer uitoefenen. Maar waar er eerst werd voorzien dat de lijst met financiële belangen van mandatarissen openbaar zou zijn, is dat cruciale luik nu geschrapt.
Enkel raadsleden kunnen die informatie nog opvragen, terwijl burgers in het ongewisse blijven. Groen Halle betreurt deze stap achteruit. Transparantie is geen overbodige luxe in de politiek, maar is een fundament van een gezonde democratie. “Waarom zouden burgers geen toegang mogen hebben tot informatie over mogelijke belangenconflicten bij hun bestuurders?” , vraagt Groen Halle zich luidop af.

“Wie publieke verantwoordelijkheid opneemt, moet ook publieke controle aanvaarden. ” Het gaat hier om persoonlijke of zakelijke belangen die lokale politici financieel voordeel kunnen opleveren of het risico op belangenvermenging inhouden. Het is dan ook zorgwekkend dat het stadsbestuur ervoor kiest om deze gegevens af te schermen voor het grote publiek. Marijke Ceunen, gemeenteraadslid voor Groen, reageert verontwaardigd: “Als gemeenteraadslid heb ik de verantwoordelijkheid om burgers te vertegenwoordigen, niet om informatie voor hen achter te houden. Openbaarheid van financiële belangen is geen aanval op politici, maar een bescherming van het algemeen belang.
” Schepen Benjamin Swalens, die de aanpassing verdedigde, herhaalde in de gemeenteraad dat hij deze gegevens niet openbaar wil maken. Voor Groen Halle is dat een gemiste kans om vertrouwen te herstellen tussen burger en politiek. De partij blijft pleiten voor een lokaal bestuur dat open, eerlijk en transparant is. Informatie over wie wat te winnen heeft bij politieke beslissingen, hoort daar onmiskenbaar bij.
Transparantie blijft gegarandeerd
"De oppositie slaat de bal mis. De gegevens worden helemaal niet achtergehouden. Alle gemeenteraadsleden zullen de financiële belangen van hun collega's kunnen inkijken.
Als dus dossiers op de gemeenteraadstafel komen zal iedereen rond die tafel perfect weten wie welke belangen heeft. Er stelt zich dus geen enkel probleem naar transparantie.. De transparantie is gegarandeerd", stelt schepen Swaelens
Gegevens beschermen
We proberen de gegevens te beschermen om te vermijden dat ze een eigen leven leiden op het internet waar zaken soms volledig uit de context gerukt worden of jaren later, volledig foutief en achterhaald, nog online staan.  
Opvallend
De regeling bestond ook vorige legislatuur. Marijke Ceunen heeft toen nooit haar financiële belangen meegedeeld. Dat uitgerekend zij nu de eerste is om te klagen over een gebrek aan transparantie is dus wel opvallend.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 apr 2025
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief