Ook vapen schaadt de gezondheid Preventiewerking Zennevallei start infocampagne voor ouders, leerkrachten en zorgverleners.

C21

Ook vapen schaadt de gezondheid Preventiewerking Zennevallei start infocampagne voor ouders, leerkrachten en zorgverleners.

Scherm__afbeelding_2025-05-27_om_15
 

 Preventiewerking Zennevallei waarschuwt voor de gevaren rond vapen. We organiseren daarom een uitgebreide informatiecampagne met tal van webinars en workshops voor zorgprofessionals, leerkrachten en ouders.
We gaan hen niet alleen informeren maar ook handvaten aanreiken om mensen te motiveren gezonde keuzes te maken. We betrekken hierbij ook de scholen en de ouders omdat steeds meer jongeren beginnen vapen. Vapen is niet risicovrij Aanvankelijk werd de e-sigaret voornamelijk gebruikt om verstokte rokers van de sigaret af te helpen. Met succes. Maar precies door die gezondheidswinst vervelde de e-sigaret tot een relatief onschuldig alternatief voor roken.
In e-sigaretten wordt er geen tabak verbrand.Ze produceren dus ook geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. Maar de vloeistof en de damp van e-sigaretten bevatten nog steeds nicotine en tal van producten om de smaak te verbeteren en de damp te produceren.
En die producten bevatten ook schadelijke chemicaliën. Vapen is dus niet risicovrij. Steeds meer jongeren beginnen vapen Dat onschuldig imago wil Preventiewerking Zennevallei nu bijsturen. Omdat er nog maar weinig geweten is over de gevolgen van langdurig vapen, organiseren we daarom met alle partners een uitgebreide informatiecampagne. Niet alleen voor zorgprofessionals maar ook voor leerkrachten en ouders. Want vooral bij jongeren wint de e-sigaret aan populariteit. Volgens cijfers van het Vlaams expertisecentrum Alcohol & andere Drugs heeft een kwart van de jongeren al gevapet.
En jongeren die vapen, gaan ook vaker roken. En daar willen we met Preventiewerking Zennevallei wat aan doen.
Een overzicht van de webinars en workshops
Webinar ‘Ook Vapen schaadt de gezondheid’
Vrijdag 23 mei | 12:30 – 13:30 u. | Online | Voorbehouden voor professionals Tijdens dit webinar voor zorgprofessionals krijg je een helder overzicht van de gezondheidsrisico’s van vapen. Waarom horen we er zo weinig over? En vooral: hoe praat je erover? Magali Robbe (Vlaams Instituut Gezond Leven) beantwoordt jouw vragen en geeft je praktische tips om patiënten te sensibiliseren. Interactieve workshop
KRACH-T: motiveren tot gezonde keuzes
Dinsdag 10 juni | 19:00 – 21:00 u. | Halle | Voorbehouden voor professionals Hoe stimuleer je jouw patiënt om te stoppen met vapen of roken? Of met een andere slechte gewoonte? Ontdek in deze inspirerende workshop met Justine Van Lierde (Vlaams Instituut Gezond Leven): • hoe je als zorgverlener in 1 minuut een verschil kan maken; • hoe je omgaat met barrières zoals: “Ik wil me niet bemoeien” of “Ik weet niet hoe ik dit onderwerp aankaart”; • welke praktische oefeningen en ondersteunend materiaal je kan gebruiken KRACH-T ook in jouw praktijk in te zetten. Webinar (leerkrachten): Vapen op school, hoe maak je het bespreekbaar? Najaar 2025 | Online| Voorbehouden voor leerkrachten van het 2e en 3e middelbaar Leerkrachten staan vaak op de eerste rij om signalen rond vapen op te vangen én een verschil te maken. In deze webinar geeft Magali Robbe (Vlaams Instituut Gezond Leven) op heldere manier tekst en uitleg over: • de gezondheidsrisico’s van vapen bij jongeren • waarom het zo aantrekkelijk lijkt voor hen • hoe je het gesprek kan aangaan in de klas Lessenpakket #SMOKEFREE We stellen je tijdens dit webinar ook het pedagogisch project #Smokefree voor: een kant-en-klaar lessenpakket voor leerlingen van het tweede en derde middelbaar. Het werd ontwikkeld door KU Leuven en Kom op tegen Kanker, met als doel om positieve ideeën over vapen en roken te doorprikken en jongeren te helpen gezonde keuzes te maken. Webinar (ouders): Mijn tiener dampt en vapet – Hoe ga je ermee om als ouder? Najaar 2025 | Online In deze verhelderende webinar loodst Dries Vandenbempt (Vlaams Instituut Gezond Leven) je door de do’s & don’ts als je tiener begint te experimenteren met vapen. Wat is normaal in hun ontwikkeling, wanneer trek je best aan de alarmbel en hoe voer je er een open gesprek over? Je krijgt tips, inzichten en antwoorden op al je vragen. Voor wie? Ouders van tieners Waar? Online
Wanneer? De datum van het webinar wordt later gecommuniceerd Interesse? We houden je graag op de hoogte van zodra de datum bekend is: Inschrijven Praktisch
De reeks webinars en workshops richt zich tot ouders, leerkrachten van het tweede en derde middelbaar en zorgprofessionals uit de regio Zennevallei. Wil je zeker zijn van een plaats of wil je weten of een sessie geschikt is voor jou?
Neem contact op met info@elzzennevallei.be en we bezorgen je graag de juiste inschrijflink of extra info.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mei 2025
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mei 2025
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 22 mei 2025

archief