Taalinstituut GLOBUS geeft in HALLE extra-scolaire taallessen Nederlands - Frans voor 3-18 jarigen.

C21

Taalinstituut GLOBUS geeft in HALLE extra-scolaire taallessen Nederlands - Frans voor 3-18 jarigen.

Editiepajot_halle_globus_repro_felix_merckx

In Halle gaat op woensdag 16 september een nieuw taalinstituut van start!
Initiatiefnemers Pieter Leunens en Nele Carremans; “Als taalleerkrachten werkzaam in het secundair onderwijs worden wij ons steeds meer en meer gewaar van de taalachterstand bij jonge en oudere kinderen”.

Op schoolniveau bestaan er reeds heel wat initiatieven om deze taalachterstand weg te werken. Zo is men onder andere in bepaalde onderwijsnetten gestart met een gestrucureerd taalbeleid.
Op klasniveau probeert elke professioneel bewuste taalleerkracht alles uit de kan te halen om taalachterstanden tot een minimum te herleiden.
Toch botst men op verscheidene pijnpunten die aan de oppervlakte komen bij het aanleren van een vreemde taal in de huidige schoolsituatie, zeggen de initiatiefnemers
 
De pijnpunten zijn: te groot leerlingenaantal per klas;  zeer heterogene groepen (Frans-, Nederlands- en anderstaligen) waardoor differentiatie zich opdringt: onvoldoende lestijden om differentiatie effectief toe te passen; nvoldoende mogelijkheden om taal op een communicatieve manier aan te leren en gewoonweg geen mogelijkheden om taal in een natuurlijke/speelse contexte te laten aanleren.
 
Leunens en Carremans: “Ondanks alle uiterst positieve, maar individuele initiatieven die elke vakleerkracht neemt stelt men nog steeds een te grote taalachterstand vast bij zowel autochtone als allochtone jongeren. Vandaar de oprichting van GLOBUS”.
 
GLOBUS is een uniek taalinstituut dat op deze problematiek wil inspelen door extra-scolaire taallessen aan te bieden aan kinderen en jongeren tussen 3 en 18 jaar.
 
Globus staat voor een spontane taalontwikkeling die wordt gestimuleerd in een rijke (taal)leeromgeving binnen optimale taalleersituaties. In groepjes van 5 tot 6 kinderen verwerven zij op een speelse en natuurlijke manier onbewust de vreemde taal.
 
Voor kleuters (3-5):
Hoe jonger het kind, hoe groter de behoefte om te spelen. Natuurlijke leersituaties zijn dan expressievormen en activiteiten zoals liedjes, rijmpjes, spelletjes, tekenfilmpjes, verhaaltjes, tekeningen maken, schilderen, dansen, (sport)activiteiten of bewegingsoefeningen.
 
Voor kinderen (6-9 en 10-13):
We zorgen ervoor dat de cursist vertrouwd raakt met de taal, dat hij een positieve leerhouding tov de taal verwerft en dat hij een aantal receptieve en productieve communicatievaardigheden aanleert.
 
Voor adolescenten (14-18):
We trachten f/taalangst weg te werken bij leerlingen die in klasverband remmingen tov een vreemde taal ondervinden. Dit doen we door actuele, leeftijdsgebonden thema’s projectmatig aan te bieden aan de cursisten.
 
Woensdag 16 september is er een eerste, gratis proefles in de lokalen op Stroppen. Gelieve vooraf even een seintje te geven op volgende telefoonnummers: 0476/98.60.40 (Pieter Leunens) of 0479/25.37.16 (Nele Carremans)
Meer info kan men vinden op website: http://www.Globus-LC.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 sep 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 nov 2024

archief