HALLE - Leefbaarheidsplan 2010-2013 ligt op tafel

C21

HALLE - Leefbaarheidsplan 2010-2013 ligt op tafel

Editiepajot_halle_leefbaarheidsplan_foto_merckx
De stuurgroep die het leefbaarheidsplan opstelde. (Foto Felix Merckx)
 

In 2008 besliste het Halse stadsbestuur in te gaan op het aanbod van de FOD Binnenlandse Zaken om als pilootgemeente voor Vlaanderen een integraal veiligheidsplan te ontwikkelen. De term ‘veiligheidsplan’ is veranderd in ‘leefbaarheidsplan’. Dat plan is nu klaar en is vooral een strategisch plan dat de bestaande plannen op elkaar afstemt. De drie prioritaire thema’s zijn veilig wonen, jongeren en buurten.

Wat buurten betreft zal de feitelijke start plaatsvinden in 2010, na aanwerving van de buurtcoördinator. Eind dit jaar wordt een ambtenaar integrale veiligheid aangeworven, die een coördinerende en faciliterende taak zal vervullen bij het leefbaarheidsplan en bij de uitwerking van concrete plannen.
 
Om het plan op te maken werd een kerngroep opgericht waarin het stedelijk beleid, de politie, de brandweer, de stedelijke administratie, het OCMW en het parket vertegenwoordigd zijn.
 
Het leefbaarheidsplan benadrukt een vernieuwde kijk op de integrale veiligheid, is enerzijds een bundeling van krachten, anderzijds een complementair stuk voor de gerichte beleidsplannen van politie, interventie, OCMW, jeugd, cultuur, sport, milieu, mobiliteit enzovoort. Het gaat om een samenspel van fysieke en sociale kwaliteit, sociale kenmerken en veiligheid van de omgeving.
Het leefbaarheidsplan is vooral een strategisch plan dat loopt van 2010 tot 2013.
 
De verschillende schakels, van pro-actie en preventie tot reactie, repressie en nazorg worden in de verschillende plannen opgenomen. Vanaf 2010 komen er jaarlijkse actieplannen die zich op operationeel niveau situeren.
 
POLITIE
Eén van de partners in dit leefbaarheidsplan is de politie. Zij hebben in eerste instantie de stad een aanzet gegeven om te komen tot een leefbaarheidsplan. De politie is al een viertal jaren bezig met een zonaal politieplan op een integrale manier aan te pakken. Volgens de politie is het een meerwaarde dat de stad op eenzelfde manier gaat te werk gaan als de politie zelf.
 
Commissaris Liesbeth Van Isterbeek: “Als men spreekt over leefbaarheid dan gaat het over zaken die de gewone mens op de straat belangrijk vinden en dan spreken we over overlast, kleine dingen die belangrijk zijn om aan te pakken”.
 
Wat wonen, betreft zou het volgens Van Isterbeek interessant zijn dat de politie geraadpleegd wordt wanneer eer nieuwe wijk wordt gebouwd of de plaats die gekozen is wel interessant is.
 
MEERWAARDE
Volgens Philip Willekens, directeur lokale integrale veiligheid van de FOD Binnenlandse zaken heeft het plan een meerwaarde.
 
Philippe Willekens: “Het is tot inzicht komen dat een problematiek of situatie in een gemeente kan aangepakt worden door verschillende actoren, die mekaar terug moeten leren kennen. Wij proberen de lokale overheden te ondersteunen in de strijd tegen criminaliteit en hen de tools aan te bieden hoe bepaalde zaken kunnen aangepakt worden”.
 
Verder zegt Willekens dat er een basis gelegd is voor de toekomst en niet alleen voor Halle. Het plan kan als voorbeeld dienen voor de 589 andere gemeenten, die dagdagelijks zoeken naar oplossingen voor veiligheid.
 
Philippe Willekens: “Het plan is nu nog theorie. Nu komt de grote stap naar de omzet in actieplannen en daarin hoopt men op een sterke uitwerking van het plan”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 sep 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 18 dec 2024

archief