Raymond Clement 25 jaar voorzitter K.G.O.K. HALLE

C21

Raymond Clement 25 jaar voorzitter K.G.O.K. HALLE

Editiepajot_halle_kgok_fotomerck_gr
Foto Felix Merckx
 
Rditiepajot_halle_clement_foto_merckx
Foto Felix Merckx

Raymond Clement werd gevierd voor zijn 25-jarig voorzittersschap van de Halse Koninklijke Geschied en Oudheidkundige Kring.
Hij was leraar geschiedenis aan het O.-L.-Vrouwecollege in Halle; hij gaf ook 20 jaar lang les aan het Gemeentelijk lyceum in Borgerhout en zelfs enige tijd bij de Broeders in Lembeek.

Hij volgde Gaston Renson op in 1984 als voorzitter van de kring.
Van de provincie Vlaams-Brabant kreeg Raymond de gouden medaille van verdienste.
 
Hij was er van in het begin bij wanneer het tijdschrift Hallensia in 1979 het levenslicht zag. Deze dertigste verjaardag werd ook gevierd.
 
Nu nog stimuleert hij tot het schrijven van artikels, selecteert de kopij, bezorgt het geheel aan de man die instaat voor de lay out en schuwt zelfs niet het nederige werk om de nummers in omslagen te steken, die penningmeester Ghislain Sablon netjes heeft klaargemaakt en ze met andere bestuursleden rond te dragen.
 
Zijn meesterwerk was zeker zijn boek ”Halle, een Bourgondisch feest”. Het verscheen in 1991 bij uitgeverij Lannoo en ook door de schitterende foto’s van Jan Decreton groeide het uit tot een luxe-editie, die Halle een plaats gaf in de uitgaven over geschiedenis en erfgoed van Vlaamse steden.
 
Onder zijn voorzitterschap zag nog een nieuwe reeks het levenslicht: Streekstudies Halle-Lembeek-Buizingen. Deze reeks was oorspronkelijk bestemd om licentiaatverhandelingen over Groot-Halle te publiceren: twee titels als illustratie De volksdevotie rond O.-L.-Vrouw van Halle in de Middeleeuwen van Inge Bastiaensens en Aspecten van de kindertijd in Halle (1918-1950) van Pieter Lernout.
       
André Vancutsem over Raymond Clement .”Een tweede verdienste van hem bestond erin dat hij de geschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van Halle in het bijzonder heeft gevulgariseerd. Dat woord klinkt een beetje verdacht, maar om Van Dale te citeren: vulgariseren betekent onder het volk brengen van kennis. Geschiedenis en geschiedschrijving waren niet meer het voorrecht van een selecte groep professionelen, maar ook de amateur-historicus mocht zijn waardevolle ontdekkingen en interpretaties naar voor brengen”.
 
Raymond Clement was ook organisator en bezieler van tal van tentoonstelling over de geschiedenis van Halle.
 
De Kring, geleid door zijn voorzitter, voerde ook actie voor het behoud van een staakkapel van de Weg-Om, die zich nu bevindt in het Maria’s Hof, ijverde voor de recuperatie van het Halse station (1993), waarvan de stoffelijke resten thans verspreid liggen over het hele Halse grondgebied. Hij spoorde het Halse Stadsbestuur aan om de Oude Post te kopen (1997) en de Villa Servais, ijverde voor het Stadsarchief en via Marcel Franssens leverde de KGOKH een belangrijke bijdrage tot de restauratie van de Halse basiliek.
 
Onder Raymonds voorzitterschap bloeide de verbroedering met de Neuer Heimat- und Geschichtsverein uit Werl. Hij was ook de eerste man van het jaar van de Halse persclub.
 
Van stoppen wil Raymond Clement niet horen. Hij wil nog een werkgroep oprichten rond het Halse dialect.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 nov 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief