LENNIK/ ROOSDAAL/ SINT-PIETERS-LEEUW/ TERNAT/ VARIA - KLJ voor Iedereen ? Een engagement voor kansarmoede

C21

LENNIK/ ROOSDAAL/ SINT-PIETERS-LEEUW/ TERNAT/ VARIA - KLJ voor Iedereen ? Een engagement voor kansarmoede

Editiepajot_lennik_klj_voor_iedereen_foto_evi_frans__2_
Ondertekningsmomenten. - Foto's Evi Frans.
 
Editiepajot_lennik_klj_voor_iedereen_foto_evi_frans
Editiepajot_lennik_klj_voor_iedereen_foto_evi_frans__1_
 

KLJ wil openstaan voor alle kinderen en jongeren op het platteland. Om dit te verwezenlijken, daagden we jullie, onze afdelingen, uit om een engagement voor kansarmoede op te nemen. Meer dan één op drie afdelingen neemt het engagement op en is vanaf nu toegankelijk voor alle kinderen en jongeren in hun buurt.

97 KLJ-afdelingen ondertekenden in de week van 30 maart tot 6 april de engagementsverklaring van KLJ. Met deze ondertekening, beloven zij een aantal acties uit te voeren waarmee ze aantonen dat werkelijk alle kinderen en jongeren uit hun dorp welkom zijn bij KLJ, en dat zij bereid zijn om hiertoe enkele aanpassingen te doen.

KLJ koos ervoor om deze op te starten, omdat we merken dat veel kinderen en jongeren uit kansarme gezinnen de kans niet krijgen om zich aan te sluiten bij een jeugdbeweging. Te vaak wordt er nog gedacht dat armoede een probleem is dat zich beperkt tot stedelijke gebieden. Dit is echter helemaal niet waar. Ook op het platteland heerst er de dag van vandaag heel wat kansarmoede, al gaat het dan veelal om verdoken armoede. We durven zelfs stellen dat, met de huidige financiële en economische crisis, dit aantal nog zal toenemen.

Enkele belangrijke drempels voor kinderen uit kansarme gezinnen om aan te sluiten bij een jeugdbeweging als KLJ zijn correcte informatie en financiële draagkracht. Door de acties die KLJ voorstelt, wil ze deze drempels verlagen. Concreet wordt er aan de afdelingen gevraagd om

1. In het dorp kenbaar te maken dat zij openstaat voor alle kinderen en jongeren uit het dorp.

2. Leden te werven in alle wijken en buurten van het dorp en op zoveel mogelijk verschillende manieren: huis aan huis, via het buurthuis, de parochie, de dorpsschool,…

3. Jaarlijks bij het OCMW kenbaar te maken dat de afdeling openstaat voor kansarme kinderen en jongeren uit het dorp.

4. Een vertrouwenspersoon aan te duiden in het bestuur die instaat voor de contacten tussen het bestuur en de kansarme gezinnen.

5. Jaarlijks de oefening te doen hoeveel een jaarwerking bij KLJ aan de leden kost. Hierbij wordt er getracht deze kostprijs zo laag mogelijk te houden om iedereen de kans te geven deel te nemen aan de KLJ-werking.

6. Het afdelingsuniform voor iedereen betaalbaar te houden.

7. Te werken met een spaarsysteem voor het kamp- of weekendgeld.

8. Eventueel een uitleendienst op te zetten in de afdeling.

Vlaams-Brabant:

Groot Orsmaal
Kiezegem
Meensel
Meldert
Nieuwrode
Sint-Maretns-Lennik jongens
Sint-Martens-Lennik meisjes
Strijtem
Vissenaken
Vlezenbeek jongens
Vlezenbeek meisjes
Walshoutem
Wambeek
Wolfsdonk.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 apr 2009
Evi Frans
Evi Frans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief