SINT-PIETERS-LEEUW koopt oude site Van Cauwelaert aan

C21

SINT-PIETERS-LEEUW koopt oude site Van Cauwelaert aan

Editiepajot_spl_politie_foto_merckx
Het gebouw aan de Pepingsesteenweg dat de gemeente nu aankocht. (Foto Felix Merckx)
 

Oppositie verwerpt unaniem de aankoop

Meerderheid tegen minderheid heeft de gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw zijn goedkeuring gegeven voor de aankoop van een gebouw op de Pepingesteenweg nr 250 (oude site Van Cauwelaert). Het gebouw zal worden gebruikt voor de huisvesting van de lokale politie, het vredegerecht en een aantal andere gemeentelijke diensten, zoals het containerpark en de technische diensten. De aankoopprijs van het gebouw werd vastgesteld op 3 miljoen 800.000 euro.
Deze aankoop werd door de drie oppositiepartijen tot op de grond afgebroken.
 
De kat werd de bel aangebonden door Jean Cornand (PF). Volgens hem is de ligging van het gebouw aan de grens met Halle niet geschikt voor het onderbrengen van de politie. Overdag kan men er niet geraken met het openbaar vervoer (er rijden alleen twee bussen ’s morgens vroeg en 2 bussen ’s avonds)
Jean Cornand: “Het gebouw moet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. In het dossier steekt geen enkele schriftelijke bevestiging van De Lijn dat ze bereid zijn om bijkomende bussen in te leggen”.
Volgens Cornand is het gelijkvloers en der tweede verdieping van het gebouw in slechte staat en is er in de zeventiger jaren wanneer het gebouwd werd, er asbest gebruikt.
 
Georges Gilles (Vlaams Belang) onderschreef de argumenten van de PF en voegde er aan toe dat er geen spoor van een lastenboek is en van wat al de bijkomende werken gaan kosten. Hij vroeg zich ook af waarom alles zo snel moet gebeuren.
“Zijn er misschien andere kapers op de kust?” vroeg Georges Gilles zich af.
 
Volgens Jenny Sleeuwagen (Groen!) is het dossier onvoldoende voorbereid en ook zij had haar twijfels over de goede ligging van het gebouw.
Jenny Sleeuwagen: “De grens met Halle is niet de plaats waar de politie dikwijls moet tussenkomen. Het meest worden zij gevraagd op het Negenmanneke en de grens met Brussel. De politie zal 20 minuten nodig hebben om daar te geraken. Waarom niet naar andere bedrijfsgebouwen gekeken die in Leeuw te koop staan”.
 
TELEURGESTELD
Burgemeester Lieve Vanlinthout zegde dat ze fel teleurgesteld was in de reacties van de oppositie.
“Men is zeker niet vlug te werk gegaan voor de aankoop van het gebouw. Men is er al 8 of 9 jaar mee bezig. Het is nu wel in een stroomversnelling gekomen omdat er andere kapers op de kust zijn gekomen>. Het is ook niet verantwoord om dergelijke hoge huurprijzen verder te blijven betalen voor de huur van het gebouw”, zegde de burgemeester
 
Verder bevestigde ze dat men wel op zoek gegaan is naar alternatieven voor de huisvesting van de politie.
 
Wat de busverbindingen betreft kreeg Vanlinthout de mondelinge bevestiging van De Lijn dat ze bereid zijn om bijkomende bussen in te leggen. Deze belofte staat nog niet op papier omdat het gebouw nog niet gekocht werd door de gemeente.
 
“Veel bezoekers moeten er niet naar de politie komen. Daarom hebben wij gepleit voor een politiewerking die veel op straat zal te zien zijn. De zwakke punten in onze gemeente zijn goed gekend door de politie en zij zijn er bijna permanent aanwezig. Binnen dit en 10 jaar zal iedereen ook in staat zijn om formulieren op te vragen via de PC, zodat zij zich niet meer dienen te verplaatsen”, zegde de burgemeester.
 
Vanlinthout ging wel akkoord met de oppositie om te zeggen dat het gebouw niet in een perfecte staat is. Een lijst gaat opgemaakt worden met de meest dringende werken. Zo is de beglazing van het gebouw één van de eerste punten die aangepakt gaat worden en dit om de stookkosten te verminderen.
 
Voor de financiering van de aankoop van het gebouw werd een lening van 4 miljoen euro goedgekeurd.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 sep 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief