PAJOTTENLAND - Met de gewonnen 1.000 euro kan Eric Meert gedeeltelijk zorgen voor voeding van 800 kinderen

C21

PAJOTTENLAND - Met de gewonnen 1.000 euro kan Eric Meert gedeeltelijk zorgen voor voeding van 800 kinderen

Jongens_nog_in_de_straat_leven
 
Technische_vorming_1_kl
Vorming_van_jongeren_die_de_straat_verlieten
Halle_wilfried_meert
 

Tot en met 29 februari 2008 liep onze grote najaarswedstrijd 2007 voor het promoten van Editiepajot. Het beste project werd bekroond met een bedrag van duizend euro. Na lange beraadslaging en het nakijken van de honderden e-mailtjes, heeft de jury  unaniem  het project "Editiepajot in Kongo", een initiatief dat genomen werd door Wilfried Meert en de familie Meert vanuit Sint-Pieters-Leeuw bekroond.

Wilfried Meert is de broer van Eric Meert die al 25 jaar in Lubumbasha werkt met arme kinderen. Met hem hadden wij een gesprek over het werk van zijn broer in Lubumbashi. Ook hij is Salesiaan zoals zijn broer en is de man die alles voor Eric in België in orde brengt.
Met de gewonnen 1.000 euro kan Eric gedeeltelijk zorgenvoor de voeding van 800 kinderen.
 
Dagelijks geven ze aan ongeveer 800 jongens en meisjes een maaltijd (allemaal kinderen die op een bepaald moment beslist hebben de straat te verlaten). Enkel en alleen aan diegenen die in een vormingsprogramma zitten krijgenb gratis onderwijs en een gratis middagmaal.
 
Vroeger werd Eric Meert daarvoor geholpen door de Voedselbank. Maar om een of andere reden heeft er iemand in Amerika beslist dat de straatkinderen niet meer prioritair zijn in Kongo en dus werd die voedselhulp opgeschort.
 
Wilfried Meert: “En dus moeten we weer op zoek naar de nodige fondsen om de gasten eten te kunnen geven. Dagelijks gegeven wij rond de 800 warme middagmalen en nog eens 350 avondmalen alleen aan jongens en meisjes die in één of ander vormingsprogramma zit. Met de gewonnen 1.000 euro kunnen we hen gedurende één maand eten geven”.
 
De Kongolese staat geeft niets van subsidies, het enige wat ze gratis krijgen in sommige centra’s is de elektriciteit (maar die valt geregeld uit) en water. Er komen alleen ‘s nachts een paar druppels uit de kraantjes.
 
Wilfried Meert: “Dus hebben ze overal zelf putten moeten boren om drinkwater te hebben. Zo hebben ze onlangs nog drie putten laten boren om voldoende voorraad drinkbaar water te kunnen aan te leggen, (tegen het einde van het droogseizoen geeft dit nog al eens problemen).
 
DRUGGEBRUIK
Een nieuw fenomeen van de laatste jaren is het druggebruik bij de kinderen van de straat.
Wilfried Meert: “Vermits er een economische heropleving is, is er wat meer geld en kunnen de kinderen ook aan meer geld geraken door allerlei werkjes uit te voeren. Tot over een drietal jaren moesten ze werken om aan eten te geraken in de stad, nu hebben ze overschotten die ze dan gebruiken voor drugs (hennep, valium, alcohol, benzine, lijm ...). In de centra mogen ze dat natuurlijk niet gebruiken, waardoor er nu geregeld de vlucht nemen in de centra’s. Het vraagt dus van de opvoeders een meer persoonlijke aanpak”.
 
Zo is men dit jaar in twee centra’s begonnen met therapeutische kunst, tekenen en boetseren. Een zuster die gespecialiseerd is in dit soort therapie volgt zo een aantal kinderen op. Volgend jaar zouden ze zelfs willen beginnen met therapeutische muziek. Ze zijn dus aan het zoeken om de jongens en meisjes zo hoog mogelijk op te tillen en de toekomstkansen te vergroten.
 
NEDERLANDS LEREN
Naast een 60-tal Salesianen is er ook Jeroen Vandenbussche, een vrijwilliger uit Duisburg. Hij is daar vooral voor leraars op te leiden. Na zijn lesgeven heeft hij er nog een andere bezigheid.
Wilfried Meert: “Hij is er begonnen om ’s avonds kleine Kongolezen Nederlands te leren. Als hulpmiddel gebruikt hij niets anders dan……Editiepajot.
 
Eric Meert is nu al 3,5 jaar onafgebroken in Lubumbashi. Normaal mag hij om de twee jaar naar huis komen.
Het is bij gebrek aan personeel, naast zijn werk in het vluchthuis is hij ook beheerder van een projecten bureau om geld te zoeken.
Ze zijn daar maar met 2 mensen en als hij afwezig is, is dat volledig onder bezet. Zijn oversten zoeken een oplossing maar het is niet evident om iemand te vinden die dat werk wil doen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mei 2008
Felix Merckx
Felix Merckx en ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief