BEERSEL / PEPINGEN / REGIO - Kom op 30 augustus en 1 september naar het nieuwe Gordelfestival

C21

BEERSEL / PEPINGEN / REGIO - Kom op 30 augustus en 1 september naar het nieuwe Gordelfestival

Gordelfestival_2013_p200

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters en Vlaams minister van Toerisme en Vlaamse Rand Geert Bourgeois hebben dinsdag de nieuwe formule en het programma van het allereerste Gordelfestival voorgesteld. Het evenement, dat in de plaats komt van De Gordel, wordt gespreid over twee dagen, vrijdag 30 augustus en zondag 1 september. Enkele opvallende nieuwigheden: op vrijdag opent het festival met liveoptredens, de activiteiten op zondag vinden plaats in de hele Groene Gordel, het Bloso-centrum Hofstade en het provinciedomein Huizingen worden trefpunten, ‘focusgemeente’ Pepingen heeft een bijzonder aanbod en de toeristische troeven van de regio worden blikvangers. 

Vaste waarden
Dat er ook in 2013 tijdens het eerste weekend van september een groot gezinsvriendelijk en sportief evenement zou plaatsvinden in de Vlaamse rand rond Brussel, was al langer bekend. Begin dit jaar keurde de Vlaamse Regering een conceptnota goed over de bouwstenen van een opvolger voor De Gordel. Onder andere een uitbreiding naar de hele Groene Gordel en aandacht voor muziek en toerisme horen daarbij. Vandaag stellen Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters en Vlaams minister voor Toerisme en Vlaamse Rand Geert Bourgeois samen met de organiserende partners vzw ‘de Rand’, Bloso en de provincie Vlaams-Brabant [1] het nieuwe festivalconcept voor.
 “Het Gordelfestival bouwt verder op de sterke punten uit het verleden, zoals wandelen en fietsen, maar zal ruimer sporen”, zegt minister Bourgeois, bevoegd voor de Vlaamse Rand. “Het Vlaamse karakter van de streek blijft een rode draad en we nodigen iedereen uit om deze prachtige regio te ontdekken. Als we dit vanaf nu kunnen kruiden met fijne muzikale en toeristische ontdekkingen, is het succes van de nieuwe formule gegarandeerd.”
Minister Muyters: “De hele Vlaamse Regering is het erover eens dat we toe zijn aan een Gordel nieuwe stijl. Mensen warm maken voor sport en recreatie blijft een belangrijke doelstelling. Net als zijn voorganger zal het Gordelfestival een toegankelijk sportief en gezinsvriendelijk evenement worden. Aan vzw ‘de Rand’ hebben we gevraagd het nieuwe Gordelfestival te coördineren, in samenwerking met Bloso voor het sportieve luik en de provincie Vlaams-Brabant voor het toeristische programma.”
Radio 2 is opnieuw een trouwe partner met live-uitzendingen vanop het Gordelfestival. Nieuw is de samenwerking met het agentschap Natuur en Bos dat onder meer het domein Park Ter Rijst in Pepingen openstelt voor het publiek.
Bewegen klinkt goed
Een van de nieuwe klemtonen op het Gordelfestival is het ruime muziekaanbod, met de slogan “Bewegen klinkt goed”. Op vrijdagavond opent het festival in het provinciedomein van Huizingen met liveoptredens van Senne Guns, Walrus, Axl Peleman en de Nieuwe Snaar. Zondag is het de beurt aan Kapitein Winokio. Langs de verschillende routes zijn er op zondag ook terrasoptredens met talent van eigen bodem zoals Sarah Ferri, The Jacquelines, Madingma en Buurman. Welk parcours je ook kiest, overal valt wel een optreden mee te pikken.
Gevarieerd sportief aanbod
Op zondag staat het Gordelfestival in het teken van een waaier aan sportieve parcours in de hele regio. Er is keuze uit zestien fiets- en wandeltochten. Een blijver is de fietslus rond Brussel, dit jaar langs een opgefriste route van 115 km. Ook op het gebied van sport en recreatie wil het Gordelfestival verruimen. Bloso, de belangrijkste Vlaamse sportorganisatie, blijft met haar rijke ervaring in de organisatie van De Gordel sterk betrokken bij het nieuwe festival. “Het sportaanbod is in 2013 gevarieerder dan ooit" zegt Philippe Paquay, waarnemend administrateur-generaal van Bloso. "Wandelen en fietsen natuurlijk, maar ook mountainbike in Pepingen. In de twee trefpunten zijn er initiaties in verschillende sporten. Hiervoor staan de Vlaamse sportfederaties garant. De deelnemers kunnen ook kennismaken met golf, dé sport van het jaar 2013.”
Nieuwe trefpunten en focusgemeente Pepingen
Het Bloso-centrum in Hofstade en het Provinciedomein Huizingen doen in 2013 dienst als de belangrijkste trefpunten op het Gordelfestival. Op deze twee locaties zal er op zondag een ruim aanbod zijn aan animatie, sportinitiaties en straattheater.
‘Focusgemeente’ Pepingen is één van de nieuwe settings van het festival. Vanuit Park Ter Rijst kan je op verkenning via het kunstparcours PEP-IN-GEN of het mountainbikeparcours door het Pajottenland starten. “In de toekomst zullen de andere gemeenten van de regio zich om de beurt als focusgemeente kunnen profileren. Zo kleuren we het Gordelfestival de volgende jaren telkens anders in”, zegt Eddy Frans, algemeen directeur van vzw ‘de Rand’. “We verliezen de randgemeenten niet uit het oog: een prachtige natuurwandeling brengt je langs het Zoniënwoud en door Kraainem, Wezembeek-Oppem en Jezus-Eik. Zes gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ zetten hun deuren open zodat je even kan uit blazen bij een terrasoptreden. Zo ook in Sint-Genesius-Rode, bakermat van de Gordel.”
Het hele jaar door
Bij de lancering van het Gordelfestival zet de provincie Vlaams-Brabant de bewegwijzerde Gordelroute van 100 kilometer in de kijker. Er komt opnieuw een kaart uit van deze tocht met alle verblijfsmogelijkheden en toeristische hoogtepunten in de streek. “Het Gordelfestival is het evenement bij uitstek om de Groene Gordel te bezoeken, maar de streek heeft het hele jaar door heel wat te bieden”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen, bevoegd voor toerisme. “De meerdaagse formule opent perspectieven voor een langer verblijf. Ook buiten het Gordelfestivalweekend kan je met deze kaart heel vlot een sportieve uitstap plannen.”
Praktisch
Vanaf vandaag kan je je inschrijven voor het Gordelfestival. Tickets kosten 5 euro per persoon of 10 euro gezinstarief (tot 5 leden van hetzelfde gezin, met maximaal 2 volwassenen). Door online te bestellen op www.gordelfestival.be  maak je kans op een toeristisch arrangement van de provincie Vlaams-Brabant of een Bloso-sportkamp. Hier vind je ook alle informatie over het programma op de twee festivaldagen en de parcours.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jun 2013
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief