Vele gemeenten ontvangen “Straffe Streek Gemeente”-label

C21

Vele gemeenten ontvangen “Straffe Streek Gemeente”-label

Editiepajot_asse_streekproducten_03_foto_roger_mortelmans
De vertegenwoordigers van de gemeenten die de convenant ondertekenden en hun label en procuktenpakket in ontvangst mochten nemen. - Foto Roger Mortelmans.
 
Editiepajot_asse_streekproducten_01_foto_roger_mortelmans
Joke Gilles met de affiche naast gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts. - Foto Roger Mortelmans.
 
Editiepajot_asse_streekproducten_02_foto_roger_mortelmans
Label en het pakket van de " Straffe Streek". - Foto Roger Mortelmans.
 

Vorig jaar riepen de provincie Vlaams-Brabant en de vzw Streekproducten Vlaams Brabant de “Straffe Streek Gemeente”-actie in het leven om de streekproducten te verankeren. Ondertussen hebben 39 gemeenten in Vlaams-Brabant de convenant “Straffe Streek Gemeente” ondertekend.

In de Groene Gordel zijn dat 22 gemeenten : Asse, Beersel, Bertem, Dilbeek, Haacht, Herne, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kortenberg ,Londerzeel, Machelen, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkezeel, Ternat en Zemst.

Het Hageland telt intussen al 17 gemeenten : Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bierbeek, Diest, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Holsbeek, Kortenaken, Leuven, Linter, Lubbeek, Rotselaar, Tielt-Winge, Tienen en Zoutleeuw.

Al deze gemeenten stappen in het verhaal waarvan het begin nog maar pas geschreven is en werden gehuldigd door Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor economie, en ontvingen het Straffe Streek-gemeente label. Dit betekent dat de gemeente streekproducten aankoopt voor een minimum budget, streekproducten geeft als cadeau ter ere van diverse gelegenheden en streekproducten in de dagelijkse werking gebruikt.

“Dit is heel belangrijk” zegt Olbrechts, “vermits de productie van streekproducten de lokale economie ondersteunt en voor regionale werkgelegenheid zorgt. Tevens versterken de streekproducten de streekidentiteit en zijn eveneens een erkenning van de karakteristieke grondstoffen en traditionele productiemethoden.

En vermits Vlaams-Brabant nog een heel jonge provincie is kan dit bijdragen tot de bekendheid van onze provincie.”

Streekproducten zijn vandaag enorm “in”. Consumenten zijn meer en meer bezig met gezonde voeding en daarin passen de streekproducten perfect.

“Vandaag voel ik mij” vervolgt de gedeputeerde, “een beetje als een ambassadeur van de vele unieke streekproducten uit Vlaams-Brabant, en in het bijzonder de Groene Gordel, daarmee bedoel ik het Pajottenland en de Zennevallei, de Brabantse Kouters en het Dijleland, die een eigen unieke streekidentiteit hebben. Deze specifieke streekproducten getuigen van vakmanschap, gedrevenheid, traditie en kennen dikwijls een eeuwenoude geschiedenis. Het is dan ook de taak van onze provincie om de unieke streekproducten in stand te houden en om de vele ambachtelijke producenten te ondersteunen.

De deputatie is van oordeel dat de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant het aangewezen orgaan is om de streekproducten op kaart te zetten. De vzw is immers de vertegenwoordiger van de producenten in onze provincie en ontwikkelt met veel succes, sinds verschillende jaren, acties voor de promotie van de streekproducten en de streekhoekjes.”

www.streekproductenvlaamsbrabant.be 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mrt 2009
Hilda Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief