VOLLEZELE - Zanger ben je voor het leven

VOLLEZELE - Zanger ben je voor het leven

Editiepajot_galmaarden_spider__kopie_
Henri Spider met zijn eerste plaat. - Foto Marc Colpaert
 
Hendrik Deschuyteneer(67) maar in het Pajottenland is hij beter gekend als zanger 'Henri Spider' is vijftig jaar geleden gestart met zijn muzikale loopbaan en zette toen zijn eerste stappen op het podium. Na twintig jaar moest hij zijn optredens on hold zetten, om zich volledig te kunnen toeleggen op zijn drukkerij en muziekuitgeverij. De muziek liet hij nooit volledig los, want hij bleef actief als backing vocalist. In 2010 begon hij opnieuw met live optredens en volgende maand gaat hij voor een nieuwe full cd.
Het is ondertussen al meer dan 50 jaar geleden dat Henri Spider uit Vollezele als 17 jarige zijn eerste stappen op het podium zette en nog steeds treedt hij wekelijks op in zowat alle uithoeken van Vlaanderen. "Ik weet het nog goed, ik was amper 6 jaar toen ik al liedjes zong op tal van familiefeestjes. De microbe liet me vanaf dan nooit meer los en op mijn zeventiende zette ik de stap naar de volwaardige optredens met orkest", begint Henri zijn verhaal.
Niet voor niets wordt deze periode nog steeds de 'Golden 60’s' genoemd. De uitbundige sfeer die er op de toenmalige bals heerste was fantastisch. Hij trad op met tal van orkesten zoals The Swinging Jaguars (later 'De Doorbrekers') uit Ninove, The Red Stars uit Duitsland en de M & P band uit Geraardsbergen. In 1970 bracht hij dan zijn eerste plaat uit 'Mijn beste vriend'. "Dat liep goed, maar ik moest wachten tot ik mijn derde plaat uitbracht 'Oh, Ja kiss me' om volledig door te breken. Plots mocht ik enkele malen optreden voor de televisie en toen ging het natuurlijk razend snel de hoogte in met mijn zangcarriere." De tol van de roem was dat Henri met zijn orkest 'The Fellows' in 1986 moest stoppen, de optredens waren niet meer te combineren met zijn werkzaamheden als liedjesschrijver en muziekuitgever. "Maar toch kon ik mijn zangtalenten blijven aanwenden voor studiowerk. Zo ben ik op honderden platen en cd’s te horen als backing vocalist, want zanger of muzikant is iets waarmee je geboren wordt, je neemt het mee voor de rest van je leven", weet hij.
In 2010 besliste Henri om opnieuw live te gaan optreden onder de noemer 'De Gouden Jaren'. Het werd een onophoudelijke reeks van optredens over het ganse land. "De tournee die ik de laatste acht jaar deed was bijwijlen loodzwaar, met periodes waarbij ik soms verschillende dagen na elkaar moest optreden. Deze tournee loopt nog tot eind juli. Daarna  start ik met de opname van een nieuwe full cd als afsluiter en ook als orgelpunt dat ik dit jaar vijftig jaar bezig ben met muziek". Maar wat daarna met onze zanger uit Vollezele? "Optredens zullen in de toekomst beperkt blijven tot occasionele gastoptredens of zeer speciale projecten, want stoppen met zingen dat gaat niet, want zanger dat ben je voor het leven", besluit Spider. Zijn werk als liedjesschrijver en muziekuitgever gaat wel gewoon door.  
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jun 2018
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 feb 2019
Marc Colpaert | 01 feb 2019
Marc Colpaert | 01 feb 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 feb 2019
Marc Colpaert | 21 jan 2019
Marc Colpaert | 21 jan 2019
Marc Colpaert | 21 jan 2019
Marc Colpaert | 21 jan 2019
Marc Colpaert | 10 jan 2019
Marc Colpaert | 10 jan 2019
Marc Colpaert | 03 jan 2019
Sam Herremans | 01 jan 2019
Marc Colpaert | 29 dec 2018

archief