Ook dit jaar geen kerstboomverbranding in GOOIK

C21

Ook dit jaar geen kerstboomverbranding in GOOIK

Editiecolpaert_gooik_kerstbomen_1__kopie_
Een archiefbeeld van in 2019 toen de opgehaalde kerstbomen verhakseld werden. - Foto Marc Colpaert
 
De gemeente Gooik heeft nog geen beslissing genomen maar kerstbomen verbranden na de feesten is zeker geen optie. "Het zal waarschijnlijk een milieuvriendelijker alternatief worden, zoals het verhakselen van de bomen", zegt burgemeester Michel Doomst.
Een feestelijke kerstboomverbranding, het was jarenlang een traditie in ons land. Maar het gezellige ritueel waarbij de inwoners samenkwamen bij het knisperende vuur en een kop dampende glühwein ligt al een aantal jaar onder vuur. De schadelijke stoffen die vrijkomen bij de verbranding hebben een nefaste invloed op milieu en gezondheid. Om die reden wordt in steeds meer gemeenten gekozen voor een milieuvriendelijker alternatief. Volgens de intercommunale Haviland organiseren steeds minder gemeenten zo'n evenement: in 2019 staken iets minder dan de helft van onze vennoten nog de lont aan de feestelijke vuurstapel. Heel wat besturen bedachten al originele en milieuvriendelijkere alternatieven, die minstens even gezellig zijn. Dit jaar zal het evenement in de meeste gemeenten sowieso niet plaatsvinden door de geldende coronamaatregelen. Wordt dit sabbatjaar het ideale moment om na te denken over de alternatieven",vraagt Haviland zich af?
 
Van boomkap naar schaduwrijk zomerbos
Elk jaar worden miljoenen kerstbomen gekapt om voor slechts een paar weken de woonkamer op te vrolijken. Na hun kortstondig gloriemoment worden ze opgestookt op kerstboomverbrandingen of verwerkt als groenafval. Bij deze processen komt heel wat CO² vrij. Had de boom langer mogen leven, dan kon ze die ook veel langer vasthouden.
 
Wanneer ze met wortel en al worden uitgehaald kunnen ze gemakkelijk 'overzomeren' en het hele jaar door een nuttige functie uitvoeren als boom in een kerstbomenbos. Een extra bos in de gemeente, dat in hete zomers ook voor extra schaduwplekken zorgt. 
 
Het terugplanten van de kerstbomen kan gekoppeld worden aan een gezellig moment met een glühwein of warme chocomelk als waardig alternatief voor een kerstboomverbranding. Plastic kerstboom geeft illusie van duurzaamheid
De nepkerstboom won het afgelopen decenium aan populariteit: Geen gedoe met vallende naalden of water geven, en makkelijk op te bergen. Het marktaandeel steeg tot boven de 55%, en ook de jongere generatie gaat massaal overstag.
Bij de productie van plastieken kerstbomen komt echter heel wat CO² vrij. Daarnaast zorgen afgedankte kerstbomen voor een berg moeilijk te verwerken plastiekafval. Vergis je niet, na gemiddeld 10 jaar heeft zo'n nepexemplaar zijn beste tijd gehad. 'Echte' kerstbomen die na de kerstperiode terug naar hun natuurlijke habitat verhuizen zijn dus sowieso de milieuvriendelijkste optie. 
 
In Gooik werd al sinds 2019 afgestapt van het verbranden van kerstbomen, maar speelde men de kaart van het verhakselen van de bomen(zie foto). Ook begin volgend jaar zal er al zeker geen sprake zijn van kerstboom verbranding. "Wij moeten wel nog een beslissing nemen, maar het zal zeker een milieuvriendelijker idee zijn dan een verbranding",aldus de burgemeester.  
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 dec 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 13 nov 2024

archief