HERNE – Ook voor de Academie is het schooljaar wel en goed terug begonnen
Heb je zin om je kunstzinnig talent te ontplooien? Heb je zin om tijdens je vrije tijd artistiek bezig te zijn? Het je zin om een artistieke carrière uit te bouwen? Dan is deeltijds kunstonderwijs aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woordkunst-drama en Dans met haar centrumvestiging in Gooik (Dorpsstraat 36a) en de afdelingen in Galmaarden (Kammeersweg 2), Herne (Edingsesteenweg 8a en Centrum 15) en Bever (Kerkhove 14) beslist je betere keuze. Leeftijd speelt geen rol. Iedereen van 6 tot 99 jaar kan er zijn gading vinden. Zelfvertrouwen, openheid, positieve ervaringen, zin voor schoonheid, zorgzaamheid, uitdaging, respect, passie en plezier vormen daarbij de rode draad. Inschrijven kan nog tot eind september.
Vriendjesmaand
Heel de maand september is het voor de Academie de ‘Vriendjesmaand’. Gedurende die maand kunnen geïnteresseerde toekomstige muzikanten, dansers of woordkunstenaars gratis een proefles komen volgen. Dat is geldig voor zowel tieners als voor volwassenen.
Ook voor de Academie is september telkens en opnieuw de startmaand van een nieuw schooljaar. Om te beantwoorden aan het ruim aanbod aan lessen ten bate van haast 1000 leerlingen doet de Academie een beroep op de begaafdheid, de bekwaamheid en de geschiktheid van een 40 -tal leerkrachten*. Die staan borg voor een volwaardig onderricht. Hun specialismen zijn muziekinitiatie en muziekbeleving, klavierinstrumenten, strijkers, blazers, slagwerk, harp, gitaar, folk, muziekexpo en uiteraard ook woord en dans. Om dat alles in goed banen te leiden kan directeur Sarah Copriau ook rekenen op een goed geolied administratief 7-koppig team. De coördinatie in Bever werd toevertrouwd aan Sara Meert en Els Dubois die ook die functie uitoefenen in Galmaarden. Voor Gooik zijn dat Patrick De Maeseneer, Marina Deherder en Leen Dubois en in Herne Kim Vleminx.
Omdat ‘onbekend is onbemind’ ook voor de Academie van toepassing is houdt zij er aan om bij het begin van het nieuw schooljaar iedereen uit te nodigen op een ‘Opendeur’. Dat gebeurde vorig weekend in de academietuin van Gooik en zoals de directeur het samenvat “onder een stralende zon en met een stralend topteam voor stralende kinderen”.
In haar nieuwe structuur van volwaardig deeltijds kunstonderwijs geeft de academie nu ook muziekinitiatie aan kinderen vanaf 6 jaar en biedt zij afgestudeerden ook de mogelijkheid zich verder te specialiseren. Ook kan er vanaf het eerste jaar notenleer onmiddellijk gestart worden met een muziekinstrument.
Nieuwigheden
Niet nieuw maar wel opmerkzaam is het gestaag aantal inschrijvingen, het steeds groeiend aanbod en - daaraan verbonden - het toenemend aantal leerkrachten en ondersteunend administratief personeel. Daarbij blijft het segment ‘muziek’ met meer dan zijn 500 cursisten de gedoodverfde koploper. Onder hen kozen er dit jaar meer dan 100 voor de piano, het meest veelzijdige instrument van allemaal.
Directeur Sarah Copriau: “ Weken en zelfs maanden vooraf aan 1 september is het ook voor de Academie de koppen bij mekaar steken en doeltreffend aan de slag gaan om van het nieuwe schooljaar een beter te maken dan het jaar voordien. Heel nieuw in het aanbod dit jaar is de ‘Kleuterdans’. In onze academie kan je vanaf nu al starten vanaf 4 jaar met kleuterdans. Dat is een extra-aanbieding die we mee opnemen in ons lessenaanbod en dat niet behoort tot het officieel deeltijds kunstonderwijs. ‘Kleuterdans’ is meer dan een paar leuke danspasjes aanleren. Tijdens kleuterdans krijgt uw kleuter creatieve dans- en bewegingslessen die op fantasierijke manier de lichamelijke ontwikkeling bevorderen.
Ook nieuw in ons Woordkunst-gamma is ‘Schrijver’. Het woord ‘schrijver’ dekt hierbij niet helemaal de lading. De lessen mikken op de ontplooiing van jongelingen vanaf 8 jaar die interesse betonen in het schrijven van verhalen en scenario’s die vooral tot hun recht komen in de theater-, film en mediawereld. Het ‘schrijven’ van een verhaal wordt hier geplaatst in een totaalconcept met tentakels die gaan naar onder meer de regie, de bijhorende achtergrondmuziek, het decor en nog veel meer.
In diezelfde sfeer vindt men ook het lessenaanbod van toneel voor volwassenen. Die lessen zijn er gekomen op aanvraag. Meer en meer ontstaan er nieuwe groepen omdat spelers een artistieke interesse delen. Met netto 150 nieuwe gezelschappen leeft het amateurtoneel in Vlaanderen meer dan ooit, maar het verandert wel van gezicht. Ook van de amateur-toneelspeler wordt thans meer verwacht dan het louter aframmelen van tekst.
Met ‘Muziek voor volwassenen’ komen we ook tegemoet aan een steeds groeiende behoefte. Met die lessen beantwoorden we aan de vraag van de volwassen hobby-muzikant die zijn muziekkennis wil boosten zonder dat er veel franjes bij te pas komen. Voor hen dus geen officiële en openbare examens en een focus die volledig ligt op het speelplezier”.
Wie informatie zoekt of wie het voelt kribbelen kan beslist een kijkje nemen op de websitepagina over de academie Gooik Muziek, Woord en Dans te vinden op www.Gooik.be/academie of op deze Facebookpagina.
*
Klavierinstrumenten
Gert Amerlinck: orgel, groepsmusiceren orgel, klavierinitiatie, begeleidingspraktijk
Yves Corsellis: piano, begeleiding soloinstrumenten
Sulafa Haddad: piano, groepsmusiceren piano
Henry Martin: piano, groepsmusiceren piano, begeleidingspraktijk
Strijkers
Bruno De Schaepdrijver: viool, altviool, groepsmusiceren strijkers
Sara Fontán Ferreira: cello, strijkersinitiatie
Machteld Van den Meersche: viool
Blazers
Wesley Capiau: saxofoon
Rita Vandermeirsch: saxofoon
Leen Dubois: klarinet, groepsmusiceren hout- en koperblazers
Yves Dumonceau: klarinet, groepsmusiceren
Marie-Rose Vandemeulebroecke: klarinet
Michaël Janquart: koper
Jelle Soen: hoorn
Slagwerk
Sven Beerens: slagwerk, groepsmusiceren slagwerk
Robin Binon: slagwerk
Harp
Aurelie Guerreiro Viegas: harp en groepsmusiceren harp
Gitaar
Kenneth Vermoote: gitaar, groepsmusiceren gitaar, begeleidingspraktijk
Brecht Verstraeten: gitaar, begeleidingspraktijk
Jan Maris: gitaar, groepsmusiceren gitaar
Folk
Lode Bucsán: draailier
Greet Wuyts: diatonische accordeon, groepsmusiceren volksmuziek
Luc Ooghe: doedelzak, folkimprovisatie
Michel Terlinck: hommel
Muziekinitiatie en Muziekbeleving
Kristien De Vriendt: muziekinitiatie, muziekbeleving, muziektheorie
Marleen Heyvaert: muziekinitiatie, muziekbeleving
Michaël Janquart: muziekinitiatie, muziekbeleving
Leen Dubois: muziekbeleving
Joris Jacobs: muziekbeleving
Muziekexpo
Luc Ooghe: muziekexpo
Woord
Marijke De Bisschop
Peggy Schepens
Sophie Verbeke
Barbara De Jonge
Dans
Benthe De Man
Geertrui Feytens
Leni Garcet
Barbara Vanden Herrewegen
Cedric Landrieu
Liesbet Robin