PAJOTTENLAND - Infodagen en subsidies voor betere jeugdlokalen en jeugdverblijven

C21

PAJOTTENLAND - Infodagen en subsidies voor betere jeugdlokalen en jeugdverblijven

Ed_pajot_leader_plus_foto_kos
Pierre-Bernard Van Acker, coördinator Leader Hageland+, en Jos Huwaert, coördinator Leader Pajottenland+, zullen dit project in hun regio voorstellen en begeleiden. (Foto KOS)
 

Jeugdverenigingen en aanbieders van jeugdverblijven kunnen op zaterdag 26 maart terecht in de lokalen van Chiro Albatros in Tollembeek voor een infovoormiddag rond ‘subsidies’, ‘omgaan met buren’ en ‘de keuken in het jeugdverblijf’.

 Dit is de eerste activiteit in een samenwerkingsproject van Pajottenland+ en Hageland+, de twee Vlaams-Brabantse plattelandsgebieden. Beide regio’s slaan de handen in elkaar om samen met de provincie Vlaams-Brabant werk te maken van betere voorzieningen voor jeugdlokalen en jeugdverblijven. Onder de aanwezigen in Tollembeek wordt een weekend voor een jeugdbeweging verloot. Chiro Albatros verzorgt een rondleiding in hun nieuwbouwlokalen. 
 
,,Slechts 9% van de erkende jeugdverblijven in Vlaanderen is gevestigd in Vlaams-Brabant. De provincie Vlaams-Brabant, Hageland+ en Pajottenland+ gaan informatie verstrekken over kwaliteitsvolle infrastructuur aan eigenaars van lokalen en aan de jeugdverenigingen zelf. Vlaams-Brabant geeft subsidies om lokalen uit te bouwen of te verbeteren als verblijfslocatie. Via de samenwerking hebben het Pajottenland en het Hageland subsidiemiddelen om roerend materiaal aan te schaffen voor jeugdverblijven of om jeugdlokalen te verbeteren zodat deze kunnen worden verhuurd binnen de dorpsgemeenschap. Tenslotte willen we ook de verhuur van deze jeugdverblijven promoten, samen met de hoeve- en streekproducten", zegt Elke Zelderloo, gedeputeerde voor jeugd.
 
TROEF VOOR DE TOEKOMST
Volgens Michel Doomst, voorzitter van Pajottenland+ is promotie maken belangrijk. ,,Jongeren uit andere Vlaamse streken onze twee landelijke regio’s leren kennen, is een troef voor de toekomst. Zij kunnen hun ouders uitnodigen om ook deze streken te ontdekken. Onze regionale producten zijn zeker een meerwaarde en verdienen in dit project dus de nodige aandacht. Maar we merken eveneens dat het nodig is om jeugdverenigingen, die hier op kamp komen, in informatie te voorzien. Dikwijls komen ze aankloppen in ons gemeentehuis met de vraag ‘Wat kunnen wij hier beleven’?. Daarenboven zijn jeugdlokalen ook een plek om de jongeren samen te brengen. Deze jeugd vormt over enkele jaren ook onze toekomstige dorpsgemeenschap’’.
 
Het samenwerkingsproject tussen beide Vlaams-Brabantse Leadergebieden loopt over drie jaar, waarbij ieder jaar een verschillend accent zal gelegd worden in de uitwerking van het project.
 
VAN SUBSIDIE NAAR REALISATIE
In samenwerking met de jeugddienst van de provincie Vlaams-Brabant werd een wedstrijd gehouden waarbij gevraagd werd naar recente ‘goede praktijken’ bij nieuwbouw of verbouwingen van jeugdlokalen of jeugdverblijven. Uit de twaalf inzendingen werd tijdens het persmoment de ‘Chirojongens Baal’ als winnaar uitgeloot. Na de infovoormiddag, waar ook goede praktijken aan bod komen, wordt in de twee regio’s een wedstrijdreglement uitgewerkt voor de toe te kennen subsidies. De projectoproep voor de verbetering van de verblijven en de lokalen komt er voor het zomerverlof.
 
In 2012 kunnen verenigingen hun lokalen verfraaien en worden eveneens de acties rond promotie opgestart. Vanaf het voorjaar 2013 komt er een gezamenlijke communicatie.
 
De Pajottenland+regio omvat Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal. Meer info op www.pajottenland.be Inschrijven voor de infovoormiddag in Tollembeek kan via www.ikzalerzijn.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mrt 2011
Jos Huwaert
Foto KOS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief