HERNE - Pajotse producenten bezoeken de Waalse coöperatieve Coprosain

C21

HERNE - Pajotse producenten bezoeken de Waalse coöperatieve Coprosain

Dsc04876
Naast Tania Stadsbader, Luc Bohez, Lien Standaert en Stijn Smet als organisatoren tekenden ook present: de Beverse Kaasmakerij, l’Atelier Chocolat, de Brouwerij Timmermans, Praleen, Charcuterie Roosdaal, De Fruitburcht, Het Herrebeekhof, ‘t Mirabelleke, Hoeveslagerij De Lingeren, Honingproducent Frans Vandenbosch, Aardbeiteler Geert Heremans en de Smulhoeve - Foto's © Luc Bohez
 
Kopie2-2
Tania Stadsbader, netwerkmanager van Pajottenland+ © Luc Bohez
 
Kopie2-3
Bij de aankomst trakteerde Jean Frison, stichter van de coöperatieve, het gezelschap op een woordje geschiedenis © Luc Bohez
 
Kopie2-5
Foto © Luc Bohez
 
Naamloos
Foto's © Tania Stadsbader
 

Op uitnodiging van Pajottenland+ en Innovatiesteunpunt voor Land- en Tuinbouw trokken een 15-tal lokale producenten uit het Pajottenland en de Zennevallei naar Ghislenghien en Ath voor een kennismakende en inspirerende daguitstap. Tijdens hun bezoek vernamen zij meer over de werking van Coprosain, een coöperatie voor en door land- en tuinbouwers uit de streek van le Pays des Collines. Coprosain is een samensmelting van coöperatieve en sain of gezond. De organisatie van de uitstap lag grotendeels bij Tania Stadsbader, netwerkmanager van Pajottenland+.

Deze daguitstap moet de lokale producenten goesting doen krijgen in samenwerken en in de opstart van een netwerking onder de Pajotse hoeve- en streekproducenten.  “Het is altijd goed om elders eens je licht op te steken” geeft Tania enthousiast mee. Coprosain is een coöperatieve van 45 autonome landbouwers die de gemengde familiebedrijven en natuurlijke en/of biologische producten verdedigt. Deze 45 boeren en plattelandsondernemers zijn dan ook de aandeelhouders van Coprosain. Zo stelt de coöperatieve op haar beurt 44 mensen tewerk. Hun taak is de aangeleverde producten te commercialiseren in een korte distributieketen om zo het contact tussen producent en consument zo transparant mogelijk te houden. Zowel de producenten als de coöperatieve respecteren strikte lastboekvoorwaarden. Ook garandeert de coöperatieve een eerlijke en faire prijs voor zowel haar leveranciers als voor haar klanten.
 
Het aanbod van de coöperatieve bestaat voor 60% uit consumptieklaar vlees en charcuterie, 12% groenten, 12% honing, confituur en dranken, 10% zuivelproducten en 5% bakproducten. Zo wordt alles verkocht onder één grote vlag. Hierdoor slaagt de coöperatie er in om een totale meerverkoop te realiseren, een correcte prijs te bedingen en profiteert elke boer mee van het succes.
 
Bij de aankomst trakteerde Jean Frison, stichter van de coöperatieve, het gezelschap op een woordje geschiedenis. Coprosain ontstond in 1976 en begon met een tafeltje en een parasol op de plaatselijke markt. Nu 35 jaar later gaat de coöperatieve prat op 5 marktwagens die wekelijks 20 markten aandoen, 3 vaste winkels (Ath, Mons en Braine-l’Alleud), 1 restaurant met traiteurdienst en een vleesverwerkingsatelier. Ook legde hij heel nadrukkelijk het accent op de 4 pijlers die de fundering vormen van de coöperatieve: kleine familiale bedrijven ondersteunen en hun autonomie garanderen, de schakel vormen tussen producent en verbruiker, (streek)producten aanleveren van hoge kwaliteit en er de juiste prijs voor betalen en vragen.
 
Het fel gesmaakte dagprogramma hield ook een lunch in het Coprosain-restaurant Aux Mets Encore in, een babbel met enkele Coprosain-producenten, een bezoek aan de Coprosain-streekwinkel Comptoir Fermier en aan het Coprosain-verwerkingsatelier.
 
Naast Tania Stadsbader, Luc Bohez, Lien Standaert en Stijn Smet als organisatoren tekenden ook present: de Beverse Kaasmakerij, l’Atelier Chocolat, de Brouwerij Timmermans, Praleen, Charcuterie Roosdaal, De Fruitburcht, Het Herrebeekhof, ‘t Mirabelleke, Hoeveslagerij De Lingeren, Honingproducent Frans Vandenbosch, Aardbeiteler Geert Heremans en de Smulhoeve.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 sep 2011
Godelieve Deschuyffeleer
Luc Bohez
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief