BEVER / HERNE – Preventiedienst sensibiliseert rond algemeen rookverbod en gehoorschade bij evenementen

C21

BEVER / HERNE – Preventiedienst sensibiliseert rond algemeen rookverbod en gehoorschade bij evenementen

Dsc_0100
BEVER / HERNE – Preventiedienst sensibiliseert rond algemeen rookverbod en gehoorschade bij evenementen - Foto ingezonden
 

De intergemeentelijke preventiedienst Drugs en Alcohol Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen) zet samen met de jeugdregio, de lokale politie en FOD Volksgezondheid een hippe sensibiliseringscampagne op rond het eerbiedigen van het algemeen rookverbod en het voorkomen van gehoorschade bij evenementen. Naast de reeds bestaande affiches en stickers worden daarbij nu ook bijzonder in het oog springende spandoeken ontworpen.

Spandoeken
“De organisatoren maakten de bemerking dat de huidige affiches vochtig werden of niet mogen aangeplakt worden aan de muren van bepaalde feestzalen”, kadert de preventiemedewerkster Bianca Vanreepinghen het nieuw initiatief. “Daarom zijn voortaan in elke gemeente ook spandoeken beschikbaar via de fuifkoffers bij de lokale jeugddiensten. Bij meerdere gelijktijdige evenementen in een gemeente, kan ook nog steeds een extra spandoek ontleend worden bij de preventiedienst”.
Naast de aanzet voor het respecteren van het algemeen rookverbod wijzen de spandoeken meteen ook op het risico op gehoorschade wanneer er teveel geluid wordt geproduceerd tijdens een evenement. “Campagnes zoals ‘Help ze niet naar de tuut, wees niet doof voor te luid’ en ‘Oorgasme’ wijzen reeds niet alleen op de gevaren van overmatig lawaai maar geven ook tips om gehoorschade te voorkomen. Want je oren zijn gevoeliger dan je denkt”, weet Bianca Vanreepinghen nog.
Oordopjes
“Het CM-ziekenfonds biedt overigens al gratis oordopjes aan voor evenementen in het kader van de campagne ‘Oorgasme’. Vanaf 95 dB ben je als organisator trouwens al verplicht om oordopjes te voorzien voor de bezoekers. Uitdelen hoeft wel nog niet maar ze moeten wel beschikbaar zijn aan de ingang. Als organisatie investeer je best zelf in de veiligheid van je publiek. Er wordt overigens nu ook al, en steeds meer en meer, gekozen voor gepersonaliseerde oordopjes. Oordopjes op maat zijn dan ook een echte investering en zijn specifiek aangepast aan je gehoorgang”, aldus nog de preventiemedewerkster.
Bij grootse evenementen komen het rookverbod en het risico op gehoorschade ook steeds te berde tijdens het gebruikelijk veiligheidsoverleg tussen de organisatoren, de politie, het gemeentebestuur, de brandweer en de preventiedienst. En ook in de gemeentelijke fuifreglementen wordt er verwezen naar de geldende wetgeving.
Inmiddels kochten ook al 4 van de 6 gemeenten een geluidsmeter aan. Organisatoren kunnen die  toestellen steeds tegen waarborg uitlenen bij de jeugddienst of bij de uitleendienst van de provincie in het PIVO in Asse/Relegem. De politie krijgt immers geregeld meldingen van geluidsoverlast bij evenementen. “Het is belangrijk, naar de buurt toe, dat de organisatie daarmee rekening houdt. Het gemeentebestuur kan zo nu ook een uitlezing van de geluidsmeter doen om na te gaan of het maximum toegestane geluid al dan niet werd overschreden”, aldus nog de preventiemedewerkster.
Rookverbod
Rond het algemeen rookverbod zijn ook steeds controles mogelijk vanuit FOD Volksgezondheid. Zowel de organisatie als de overtreder in kwestie kunnen geverbaliseerd worden. “Omdat er in cafés nog geregeld overtredingen op het rookverbod worden vastgesteld hebben wij ook de horeca-uitbaters aangeschreven”, geeft een gedreven Bianca Vanreephingen nog graag mee. “Daarbij werd eveneens het gebruik van de elektronische sigaret aangesneden. Die valt overigens ook onder het algemeen rookverbod en is het gebruik ervan evenmin toegestaan in zalen en cafés”.
Tabakstop
Mensen die willen stoppen met roken kunnen steeds terecht bij Tabakstop, een initiatief van de Stichting tegen Kanker. Ook die website is vermeld op de spandoeken. Bij Tabakstop kan men terecht voor informatie, brochures of een persoonlijk gesprek.
Meer info over het algemeen rookverbod en de controles dan weer is terug te vinden via www.roken-horeca.be of via www.fuifpunt.be .
Gratis sensibiliseringsmateriaal (affiches en stickers of spandoek) rond het rookverbod kan aangevraagd worden via de preventiedienst. Dit kan via preventie@pajottenland.be of via het nr 054/ 31 35 43.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mei 2015
Godelieve deschuyffeleer
Foto ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 15 aug 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 14 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 14 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 10 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 10 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 07 aug 2022

archief