REGIO – Gemeenten besteden ruim 380.000 euro aan het project ‘Thuis in het Pajottenland’

C21

REGIO – Gemeenten besteden ruim 380.000 euro aan het project ‘Thuis in het Pajottenland’

P__voorstelling_project_2015-2018__4_
Gemeenten besteden ruim 380.000 euro aan het project ‘Thuis in het Pajottenland’ - Vlnr Eddy Timmermans (Pepingen), Jos Huwaert (Pajottenland+), Stefan Verwee (Haviland), Pierre Deneyer (Galmaarden), Patrick De Vos (Herne), Karen Van Schuerbeeck (Roosdaal), Filip Verhaegen (Lennik), Katrien Meersseman (Haviland), Koen De Reu (Haviland), Kris Poelaert (Herne), Werner Godfroid (Bever), Christine Hemerijckx (Roosdaal), Greta Cochez (Pepingen), voorzitter Michel Doomst (Gooik), Luc Deneyer (Bever), Ann Sevenoo (Bever)- © Deschuyffeleer
 
Thuis_in_het_pajottenland
Gemeenten besteden ruim 380.000 euro aan het project ‘Thuis in het Pajottenland’- © Deschuyffeleer
 
P__voorstelling_project_2015-2018__3_
Gemeenten besteden ruim 380.000 euro aan het project ‘Thuis in het Pajottenland’- © Deschuyffeleer
 
P__voorstelling_project_2015-2018__12_
Katrien Meersseman (Haviland) - © Deschuyffeleer
 
P__voorstelling_project_2015-2018__13_
Stuur- en klankbordgroep die samengesteld is uit een gemeentelijke ambtenaar uit iedere gemeente - © Deschuyffeleer
 

Via het project ‘Thuis in het Pajottenland’ werken Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal de komende drie jaar samen met de intergemeentelijke vereniging Haviland en Pajottenland Plus voor het aanzwengelen van een algemeen bekend, waarachtig en deugddoend ‘Thuisgevoel’. Zo willen ze in die periode vooral bijkomende overnachtingslocaties creëren, leuke rustplekjes opfrissen, digitale infoborden inzetten voor betere streekpromotie en bovengemeentelijke communicatie alsook het aantal boerenmarkten vermeerderen.

Het project kost 381.500 € waarvan 247.975 € geput worden uit de subsidies van de Leader-as van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het project wordt mede gefinancierd door Haviland door het afvaardigen van een medewerker en door de zeven gemeenten door de structurele inbreng vanaf 2016 van een bijdrage van 0,50 € per inwoner en per jaar.
Pajottenland Plus kreeg overigens vanuit die Europese Leader-as voor de nieuwe periode 2014-2020 in totaal 575.000 € subsidies toegewezen. In het begin van dit jaar deed Pajottenland Plus in zijn zeven aangesloten gemeenten een eerste oproep aan besturen, verenigingen en particulieren om projecten in te dienen. Uit de 21 ingediende projecten werden er nu uiteindelijk acht weerhouden binnen de contouren van het thans gebundeld project ‘Thuis in het Pajottenland’. Nog twee andere projecten dan weer werden doorverwezen naar EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Toekomend jaar plant Pajottenland Plus alleszins nog een tweede gelijkaardige oproep.
Stimulerende doekanalen
Het thans opgestart project telt met ‘logeren’, ‘tot rust komen’, ‘informeren’ en ‘lekker Pajots eten’ vier krachtlijnen waarop nu verder acties gaan gebouwd worden. “Wij hebben er voor gekozen om het pad van de verdorping de komende drie jaar om te zetten in een echt thuis-gevoel voor wie in het Pajottenland woont of er op bezoek komt. Jammer genoeg moeten wij nog steeds vaststellen dat ook onze eigen inwoners de meerwaarde van hun streek nog niet afdoend genoeg ervaren”, zegt Pajottenland Plus-voorzitter en Gooiks burgemeester Michel Doomst. “Alleen subsidies zullen dat thuisgevoel evenwel niet waarmaken. Zo koppelen wij de Europese middelen best aan een return, een evaluatie van de toegekende subsidies als garantie voor dynamische plattelandsontwikkeling. Subsidies mogen immers niet tot loutere geefkanalen geworden maar moeten vooral uitgroeien tot stimulerende doekanalen. Ook de privé-sector moet trouwens meer overtuigd worden van het Pajotse verhaal. En tenslotte willen wij naar 2019 zeker ook inspelen op het groots Bruegelverhaal dat er aankomt naar aanleiding van de 450ste verjaardag van de Meester”.
Rond logeren wordt er gedacht aan het opzetten van kleinschalige locaties voor campers en motorhomes evenals voor paalkamperen zoals er nu al een proefproject in Lennik op stapel staat. Ook komt er naar de privé-sector toe promotie voor het ontwikkelen van meer verblijflocaties. “Tot rust komen dan weer moet kunnen via rustplekjes voor recreanten en inwoners, het uitdossen en opfrissen van goedgevoelplekjes en het creëren van ontmoetingsplekken voor straten, buurten en dorpen”, houdt Pajotteland Plus-coördinator Jos Huwaert voor.
Streekcommunicatie afstemmen
“Informeren via digitale infoborden in de zeven gemeenten in de blauw-groene streekstijl van ons Pajottenlandmerk moet maken dat er alleszins ook een betere afstemming op gebied van communicatie komt tussen onze eigen gemeenten”, aldus nog de coördinator. “Zo komen onder meer hiervoor de St-Paulusfeesten in Galmaarden, het muziekfestival Gooikoorts en de grootse jaarmarkt in Herne in aanmerking”.
Voor lekkers Pajots eten tenslotte wordt gedacht aan het opzetten van bijkomende boerenmarkten in Galmaarden, Herne en Pepingen, aan het opwaarderen en uniformeren van de reeds bestaande boerenmarkten en aan het versterken van het imagovoorbeeld van de boerenmarkt in Gaasbeek.
Partnership                
Het project wordt alvast ter harte genomen door Katrien Meersseman, die daartoe vanuit Haviland ter beschikking wordt gesteld van Pajottenland Plus. Zij mag daarbij ook rekenen op de medewerking van een stuur- en klankbordgroep die samengesteld is uit een gemeentelijke ambtenaar uit iedere gemeente. Verder wordt ook nog uitgekeken naar het aangaan van partnership met tal van belanghebbende verenigingen en organisaties zoals Pasar, toerisme Vlaams-Brabant, Natuurpunt, het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, de Landelijke Gilden, buurtcomités en boerenmarkten.
De driejarige projectperiode is ingegaan op 1 oktober en loopt tot 30 september 2018.
Meer info via katrien.meersseman@pajottenland.be of 054/50.02.45.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 okt 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021

archief