HERNE – Behoren water- en modderoverlast in Kokejane voortaan tot het verleden?

C21

HERNE – Behoren water- en modderoverlast in Kokejane voortaan tot het verleden?

Dsc06945
HERNE – Behoren water- en modderoverlast in Kokejane voortaan tot het verleden? - © Deschuyffeleer
 
Dsc06946
HERNE – Behoren water- en modderoverlast in Kokejane voortaan tot het verleden? - © Deschuyffeleer
 
Dsc06943
HERNE – Behoren water- en modderoverlast in Kokejane voortaan tot het verleden? - © Deschuyffeleer
 

De voorbije dagen kreeg de omgeving van het rondpunt in het centrum van Kokejane enkele keren af te rekenen met ernstige water- en modderoverlast. Vooral de woningen in de Romeinse Baan in de buurt van het rondpunt werden hierbij telkenmale bijzonder hard getroffen. Een doorgedreven onderzoek heeft nu uitgewezen dat allicht enkele verzakte afvoerbuizen van het oppervlaktewater er de oorzaak van waren. Inmiddels heeft het gemeentebestuur de nodige herstellingswerkzaamheden laten uitvoeren.

Romeinse Baan
Het aantal keren dat er zich de voorbije weken na hevige regenval water- en modderoverlast voordeed in het lager gelegen gedeelte van de Romeinse Baan is haast niet meer op een hand te tellen. “Iedere keer zijn wij de getroffen inwoners ter hulp geschoten. Ook hebben wij de oorzaken trachten op te sporen en maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen”, zegt burgemeester Kris Poelaert. “Maar na de zondvloed van zaterdagavond is gebleken dat enkele verzakte waterafvoerbuizen in de ondergrond allicht de overlast verklaren. Bovendien is er telkenmale door de uitzonderlijk hoge neerslag massaal modder afgevoerd geweest vanop de hoger gelegen, pas bewerkte en waterverzadigde akkers”.
“Specifiek voor de Romeinse Baan hadden wij al de rioolkolken laten uitbaggeren door Haviland en ook door een gespecialiseerde firma in opdracht van Riobra”, vervolgt de burgemeester. “Maar nu is gebleken dat enkele verzakte waterafvoerbuizen in de ondergrond en die dan nog bleken verstopt te zijn door een betonnen constructie in de ondergrond maakten dat het water niet de normale afvoerroute kon volgen. Hierdoor vloeiden het water en de modder dan op straat af naar het lager gelegen straatgedeelte in de buurt van het rondpunt. En daar drong de smurrie dan telkenmale vooral twee woningen binnen met alle gevolgen vandien”.
Algemene aanpak
Het gemeentebestuur heeft inmiddels ook maatregelen genomen om de water- en modderoverlast beter te beheersen en te voorkomen. “Wij hebben om te beginnen een inventaris opgemaakt van alle getroffen zones in de gemeente. Wij gaan ook alle getroffen inwoners aanschrijven met onder meer de reeds getroffen maatregelen”, blikt de burgemeester in de nabije toekomst. “Ook de landbouwers waarvan de afgespoelde akkers mede aan de oorzaak liggen van de problemen gaan wij aanschrijven met onder meer het verzoek uit te kijken naar maatregelen om de erosie tegen te gaan. Daarnaast gaan wij ook de getroffen plaatsen laten onderzoeken naar adequate waterafvoer en er in voorkomend geval de nodige herstellingswerkzaamheden laten uitvoeren”. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jun 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief