PEPINGEN/HEIKRUIS – Burgemeester bedankt alle hulpverleners bij brand Mater Dei

C21

PEPINGEN/HEIKRUIS – Burgemeester bedankt alle hulpverleners bij brand Mater Dei

Dank_aan_hulpverleners
PEPINGEN/HEIKRUIS – Burgemeester bedankt alle hulpverleners bij brand Mater Dei - © Deschuyffeleer
 

Knap staaltje van erkentelijkheid aan het adres van alle hulpverleners bij de brand in Mater Dei dat burgemeester Eddy Timmermans op Radio 2 bracht tijdens zijn interview nopens de omstandigheden van die brand. Ook bedankte hij daarbij uitdrukkelijk de hulpverleners van over de taalgrens. Die worden doorgaans om hun gebrek van hun kennis van het Nederlands veelal, doorgaans onterecht, verguisd telkenmale zij bij een oproep hun diensten dienen aan te bieden in het Halse en in het Pajottenland.

In nood leert men zijn vrienden kennen. Dit was ook bij het begin van brand dinsdagavond in het hersteloord-, rust- en verzorgingstehuis Mater Dei vast te stellen. Zo werden, naast de gebruikelijke Vlaamse hulpdiensten uit de streek, ook zowel de brandweer van Edingen als medische hulpwagens van Tubize eveneens ter plaatse geroepen voor een eventuele evacuatie van de residenten. Noodverlening stopt immers niet aan grenzen ook niet aan fictieve zoals de taalgrens.
Waardering
Tijdens zijn interview prees burgemeester Eddy Timmermans zowel de personeelsleden van Mater Dei als de hulpverleners voor hun inzet, hun samenwerking en hun professionalisme ten behoeve van de residenten. Veelal  worden zo’n blijken van waardering tijdens interviews jammer genoeg over het hoofd gezien. Niet zo dus bij de Pepingse burgemeester, die zo welgemeend onrechtstreeks toch vele hulpverleners wist te bereiken. Zijn geste wordt dan ook geweldig op prijs gesteld door de betrokkenen.
Nu er ernstig aan gedacht wordt vanuit de federale overheidsdienst de MUG-dienst in Tubize op te doeken, rijst toch de vraag welke alternatieven er zich aandienen voor een back-up van de MUG-dienst in Halle in het geval dat deze bezet is. Geraardsbergen lijkt voor bepaalde gemeenten een optie doch ook daar bestaat er een risico dat deze zou opgedoekt worden. En dan dient er vanuit Halle en de omliggende gemeenten onmiddellijk naar de MUG-diensten van de Brusselse ziekenhuizen gekeken. Nederlandstalige ambulanciers? Misschien met een beetje geluk. Korte aanrijtijden? Zeker niet.
Overleg over de taalgrens heen
In het verleden waren vooral Bever, Galmaarden en Herne een blinde vlek op de landkaart voor het verlenen van dringende medische hulp. Dat de aanrijtijden opliepen en dat de hulpdiensten vanuit Wallonië hopeloos verloren reden en doorgaans onvoldoende Nederlands kenden waren de meest opgevangen klachten. Daaraan werd weliswaar met een hoog prijskaartje verholpen door het inplanten van een brandweerkazerne in Tollembeek van waaruit dan een eerste ambulancedienst werd verzekerd.

Nu de mogelijkheid wordt geopperd dat de MUG-dienst van Tubize, die trouwens in het verleden al vele keren met uiterste professionele voldoening als back-up voor de MUG-dienst van Halle in de streek werd ingezet, zou worden afgeschaft is het misschien voor de bevoegde beleidsmensen toch aangewezen daarover de koppen bij elkaar te steken ook over de taalgrens heen in het belang van de inwoners van de streek. En waarom eens niet overwegen vanuit de as Halle-Tubize-Geraardsbergen een gemeenschappelijk standpunt in te nemen met zelfs mogelijkheid om gemengde taalploegen in te schakelen? Zo zouden allicht korte aanrijtijden kunnen gewaarborgd blijven en overbodige kosten uitgespaard.  

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jan 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief