HERNE – Veel belangstelling voor de opleidingssessies rond de AED-toestellen
HERNE – Veel belangstelling voor de opleidingssessies rond de AED-toestellen - © Deschuyffeleer
HERNE – Veel belangstelling voor de opleidingssessies rond de AED-toestellen - © Deschuyffeleer
HERNE – Veel belangstelling voor de opleidingssessies rond de AED-toestellen - © Deschuyffeleer
Nu het gemeentebestuur is overgegaan tot het aankopen van drie bijkomende AED-toestellen krijgen de verenigingen en ook individuele belangstellenden de gelegenheid zich de komende weken het gebruik ervan eigen te maken tijdens opleidingssessies. Een eerste vond plaats in het Bavocentrum in Herfelingen en was bestemd voor afgevaardigden van verenigingen. Burgemeester Kris Poelaert en zijn bestuursploeg kwamen alvast poolshoogte nemen. Met de aankoop van de drie nieuwe toestellen is een investering gemoeid van goed 5.000€.
Hartveilige gemeente
De drie nieuwe Automatische Externe Defibrillatoren (AED) vullen het reeds eerder aanwezig toestel in de sporthal De Hernekouter aan. Daarmee stelt het gemeentebestuur nu in totaal vier AED-toestellen ter beschikking van zijn bevolking. De drie bijkomende toestellen komen nu aan de polyvalente zaal in Sint-Pieters-Kapelle, aan de gebouwen van Zonnestraal in Herfelingen en in het gemeentehuis. Dat laatste toestel is evenwel draagbaar en kan door erkende verenigingen ontleend worden. Door zijn actie kan Herne voortaan beslist door het leven gaan als een ‘hartveilige’ gemeente.
Opleidingssessies
Met het ter beschikking stellen van de toestellen, die bij gebruik bij hartfalen tot meer dan 70% kans op overleven oplevert, wil het gemeentebestuur een forse bijdrage leveren tot het verhogen van het welzijn van zijn inwoners. Om de mogelijkheden van de toestellen ten volle te kunnen benutten werden meteen ook vier gratis opleidings- en bewustmakingssessies opgezet. Naast de eerste sessie in Herfelingen volgt er ook nog toekomende week woensdag 8 februari om 19u een tweede sessie voor verenigingen in de polyvalente zaal in Sint-Pieters-Kapelle. Overigens waren beide sessies bijzonder vlug volgeboekt. Voor individuele belangstellenden zijn er verder nog sessies voorzien op woensdag 15 februari en op woensdag 1 maart telkens om 19u in het Dominicanessenklooster. Een sessie neemt drie uren in beslag. Vooraf inschrijven voor die twee laatstgenoemde sessies is wel verplicht via de dienst Vrije Tijd (franciska.dekens@herne.be of 02/397.11.64). Op latere datum zullen ook alle zesdejaars leerlingen uit de gemeente uitgenodigd worden om van nabij kennis te maken met de functionaliteit van het toestel.
Waartoe dient een AED?
Een AED is een draagbaar toestel dat hulpverleners begeleidt bij een reanimatie. Het analyseert meteen het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het leidt de gelegenheidshulpverlener met gesproken instructies doorheen de eerste fase van de reanimatie totdat professionele hulpverleners het van hem overnemen. Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 7% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het tot 70 % kans om te overleven.
Het gebruik van automatische externe defibrillatoren werd bij wet toegelaten in 2006. Wanneer het hart plots stilvalt (hartstilstand), is dit in veel gevallen omdat het hart niet meer pompt, maar enkel nog trilt. Hierdoor wordt er geen bloed meer rond gepompt in het lichaam. Een AED dient nu precies om bij levensbedreigende hartritmestoornissen een gecontroleerde elektrische schok toe te dienen aan het hart om de trillingen (fibrillatie) van dat hart te stoppen en het zo toe te laten opnieuw te kunnen pompen. Op basis van de analyse van het hartritme van het slachtoffer bepaalt een AED automatisch en volledig autonoom of een stroomstoot het slachtoffer nog kan helpen.
Een AED is heel eenvoudig te bedienen. Iedereen kan binnen een paar uur er leren mee omgaan en reanimeren.
Hulpmiddel bij reanimatie
Een AED vervangt evenwel niet de gewone reanimatie. Die is nog altijd nodig om zuurstof toe te dienen en rond te sturen, anders raken de hersenen beschadigd. Ook om de tijd te overbruggen tot de AED er is, is reanimatie nodig.
De wet laat nu toe dat iedereen een AED mag gebruiken. De toestellen duiken overigens meer en meer in het straatbeeld op. Hoewel de toestellen zeer gebruiksvriendelijk zijn, is het toch niet evident om in geval van nood zonder voorkennis en oefening een AED-toestel durven te gebruiken. Om die reden zijn de opleidingssessies dan ook bijzonder welgekomen.
Waren aanwezig in het Bavocentrum: burgemeester Kris Poelaert, schepenen Carina Ricour en Lieven Snoeks, gemeenteraadslid Eric Eeckhoudt , Sportfunctionaris Franciska Dekens en vertegenwoordigers van Petanque Herfelingen, Liberale Vrouwen, de Ware Broeders Herfelingen, de Bloedgevers Herfelingen, de Seniorenraad en de Rasbeekspurters.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Colpaert | 26 nov 2024
Marc Colpaert | 26 nov 2024
Marc Colpaert | 26 nov 2024
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Marc Colpaert | 19 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 19 nov 2024
Marc Colpaert | 19 nov 2024
Marc Colpaert | 18 nov 2024
Marc Colpaert | 18 nov 2024
Marc Colpaert | 17 nov 2024
Marc Colpaert | 16 nov 2024
Marc Colpaert | 16 nov 2024
Marc Colpaert | 15 nov 2024
Marc Colpaert | 15 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 12 nov 2024