PAJOTTENLAND+ lonkt naar het Cittaslow-label

C21

PAJOTTENLAND+ lonkt naar het Cittaslow-label

Silly_-_2
PAJOTTENLAND+ lonkt naar het Cittaslow-label - Foto ingezonden
 
Silly_-_1
PAJOTTENLAND+ lonkt naar het Cittaslow-label - Foto ingezonden
 
Silly_-_4
PAJOTTENLAND+ lonkt naar het Cittaslow-label - Foto ingezonden
 
Silly_-_3
PAJOTTENLAND+ lonkt naar het Cittaslow-label - Foto ingezonden
 

Enkele bestuurders en projectpromotoren van Pajottenland+ brachten een studiebezoek aan Silly (Opzullik), de allereerste Cittaslow-gemeente van het land. Met economie, het sociale leven, milieu & duurzaamheid en burgerparticipatie rust het Cittaslow-principe op vier pijlers. Thema’s die trouwens ook een belangrijke rol spelen bij de plattelandswerking en de projecten van Pajottenland+.

Met coördinator Jos Huwaert als gangmaker wilde de delegatie met haar bezoek het Pajottenland aan een nog groter draagvlak helpen op gebied van toerisme en recreatie. Het bezoek was overigens een enige gelegenheid om nader kennis te maken met één van de zes Belgische entiteiten die nu al genieten van het Cittaslow-label, een keurmerk met oorsprong in Orvieto in Italië en dat borg staat voor een gemeente ‘waar het goed leven is’.

Cittaslow, letterlijk ‘langzame stad’, is een internationaal keurmerk voor entiteiten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van hun identiteit goed scoren. De begunstigde gemeenten van het label koesteren daadwerkelijk hun cultuurhistorisch erfgoed, de plaatselijke tradities en promoten het aanbieden van hun eigen streekproducten. Het accent komt dan ook te liggen bij puur, lekker en eerlijk eten evenals bij het behoud van de traditionele keuken en bij een voedselproductie waarbij rekening wordt gehouden met milieu, planten, dieren en de gezondheid van de mens.

Cittaslow wil absoluut de filosofie van Slow Food, de tegenhanger van Fast Food, stimuleren bij lokale besturen. De gemeenten met het Cittaslow-keurmerk vormen inmiddels een netwerk van zo’n 140 entiteiten, verspreid over 23 landen. De Slow-entiteiten willen alleszins strategieën uitwerken voor alle doelgroepen van de bevolking. De vorming van een dergelijk netwerk kan dan ook slechts internationaal gebeuren indien de diversiteit van de culturen wordt gerespecteerd.

Missie
De entiteiten die deelnemen aan de beweging engageren zich om een trager levensritme te bevorderen geïnspireerd op de gewoonten van de landelijke gemeenschappen. Het gaat erom de burgers de mogelijkheid te bieden om op een eenvoudige en aangename manier te genieten van hun leefomgeving. De Cittaslow-steden willen alleszins hun omgeving, hun vastgoedpatrimonium en hun artisanale tradities promoten. Ze bevorderen het sociaal contact tussen de burgers, de producenten en de verbruikers. Hierbij worden alle generaties betrokken met als uiteindelijk doel een duurzame ontwikkeling.
Een leerrijke ontdekking
Op hun daguitstap werd de delegatie eerst ontvangen in het café ‘La Maison de Normandie’ waar haar een video-montage werd voorgeschoteld die de Opzullikse troeven in de verf zette die van de entiteit een Cittaslow-stad maken. Daarna was een bezoek voorzien aan MaquiStory, het Museum van het Verzet en de Tweede Wereldoorlog in St. Marcoult evenals een kennismaking met de St-Marcoult-kaasmakerij met uiteraard een proeverij. Als laatste etappe maakte het gezelschap kennis met de ‘Chambres d’hôtes au Château de Thoricourt’ en de privé-inspanningen die er gedaan worden om de toerist in een perfect huwelijk te koppelen aan slowfood.
Jos Huwaert: “Concreet werken ze in Silly aan de promotie van lokale voeding, culturele evenementen van eigen bodem en zachte recreatie. In ons Pajottenland werken we al meerdere jaren aan de bevordering van duurzaamheid. Via het verhaal van Cittaslow en slow food zijn we dan ook op zoek naar nieuwe ideeën voor onze regio. Even 'over het muurtje bij de buren kijken', het loont altijd wel. Zo hebben we alvast geleerd dat Cittaslow de lokale economie geen windeieren legt. Onze bevindingen koppelen wij op termijn graag terug naar onze regio”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief