HERNE – Explosievenhonden van de politie trainden in het Dominicanessenklooster

C21

HERNE – Explosievenhonden van de politie trainden in het Dominicanessenklooster

Ellen_van_krunkelsven
HERNE – Explosievenhonden van de politie trainden in het Dominicanessenklooster © Deschuyffeleer
 
Img_0103
HERNE – Explosievenhonden van de politie trainden in het Dominicanessenklooster - © Deschuyffeleer
 
Img_0106
HERNE – Explosievenhonden van de politie trainden in het Dominicanessenklooster - © Deschuyffeleer
 
Het Dominicanessenklooster kreeg enkele niet alledaagse bezoekers over de vloer. E. V., adviseur-bioloog bij de Federale Politie en gespecialiseerd in het opleiden van explosievenhonden, was er samen met een team politiemensen en een zestal politiehonden druk bezig met een oefensessie.
De Federale Politie telt zowel speurhonden als lijkenhonden als drugshonden als explosievenhonden in haar rangen. In totaal zo’n een 120. Daarnaast zijn er ook in de lokale polities om en bij de 350 honden actief maar dan gaat het hoofdzakelijk om patrouille- en bewakingshonden.
De aanslagen van 22 maart 2016 in België tonen aan dat goed opgeleide explosievenhonden zeker noodzakelijk zijn. De federale politie levert dan ook de nodige inspanningen hiervoor. Het waren dan ook enkele van die honden in opleiding die nu hun kunnen mochten tonen in en rond het Dominicanessenklooster en ook op enkele andere locaties in de gemeente. Het team had dan ook woorden van lof voor burgemeester Kris Poelaert die daartoe zijn toestemming had gegeven.
Opleiding
“De opleiding van onze honden duurt ongeveer 1 jaar. In die periode begeven wij ons her en der naar allerlei locaties zodat de hondenteams, met vooral het accent op de hond, zich dan kunnen inleven in situaties die nauw aansluiten bij de praktijk”, geeft de opleider aan. “Wij kijken bij de selectie vooral uit naar werklustige honden. Zowel puppy’s als honden van een zekere leeftijd komen daarvoor in aanmerking. Het zijn vooral Mechelaars, Duitse herders en Springer Spaniels die voldoen aan onze eisen”.
“Een hond hoort alleszins thuis bij zijn geleider. Iedere geleider heeft dan ook zijn of haar hond bij hem of haar thuis. De geleiders zijn dagelijks met hun hond bezig hetzij met oefeningen hetzij tijdens operationele inzet”, weet de opleider nog te vertellen.

De hondengeleiders combineren uiteraard maar al te graag hun taak van politiemens met die van hondengeleider. “Uiteraard primeert eerst onze job als politieman of -vrouw. Maar werken met honden is terzelfdertijd meestal ook wel onze hobby en passie”, geeft een geleider aan, die overigens ook een duidelijke voorliefde laat blijken voor Mechelaars.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 mei 2017
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief